FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 4χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 50 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ

Η ιστοσελίδα μας είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένης δομής για συνεργασία στην προώθηση την στήριξη και την ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα με την αναγνωρισιμότητα και την υποστήριξη που έχει προσφέρει από το 2012 στον χώρο. Ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ.

imagesΟπως παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ΣΥΝ-Επιχειρούμε Κοινωνικά στο Ηράκλειο της Κρήτης

Έχουν κλείσει πέντε χρόνια που ασχολούμαι με την κοινωνική οικονομία και η επαφή και οι συζητήσεις μου σε καθημερινό επίπεδο με έχουν φέρει αντιμέτωπο με διάφορα προβλήματα που υπάρχουν είτε σε προσωπικό επίπεδο ενδιαφερόμενων είτε σε επίπεδο δημοσιών υπηρεσιών η κάθε άλλου εμπλεκομένου φορέα.

Αναπολώντας την αρχή της ενασχόλησης μου τον Οκτώβριο του 2012 όταν ξεκίνησα να ενημερώνομαι για τον νόμο 4019/2011 δεν υπήρχε οργανωμένη δομή ώστε να μπορώ να έχω την ενημέρωση που ήθελα, το μόνο διαθέσιμο για απαντήσεις στις πολλές απορίες ήταν το γραφείο Κοινωνικής Οικονομίας και ο προϊστάμενος Κος Γεώρμας.

Το αποτέλεσμα ήταν να κάνουμε 2,5 μήνες για να ενεργοποιηθεί η ΚοινΣΕπ μας με όνομα Συμπαράσταση στην Δυτική Αθήνα με αριθμό μητρώου Δ00089.

Σε όλη την πορεία αυτή των 2 μηνών και εν συνεχεία μέχρι σήμερα ότι γνώση έχουμε συγκεντρώσει έχει αποτυπωθεί στην ιστοσελίδα KoinSEp.Οrg όπου είναι η μοναδική πηγή οργανωμένης και ταξινομημένης πληροφόρησης όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία μας καθώς έχουμε ξεπεράσει τις 950.000 μηνιαίες επισκέψεις (στοιχεία 10/2014) και με δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά από ενδιαφερομένους όπως Αναπτυξιακές Συμπράξεις, Άνεργοι, Λογιστές, Δικηγόροι, Επιμελητήρια και δυστυχώς Εφορίες (μεγάλη κεντρική εφορία της Αθήνας επικοινώνησε τον Απρίλιο του 2014 να ρωτήσει πως φορολογούνται οι ΚοινΣΕπ).

Αυτό είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης που δυστυχώς δεν παρέχει το οργανωμένο κράτος μέσα από δομές υποστήριξης όπως θα όφειλε.

Από την αρχή ακόμα που ενεργοποιήθηκε ο νόμος 4019/2011 άρχισε η αποικοδόμηση του με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος (Η παράγραφος 3 του άρθρου 10 του ν.4019/2011 (Α’ 216) καταργείται.) στις αρχές του 2013 και είχαμε ενημερώσει κάθε αρμόδιο για αυτό ήδη από τις 15/12/2013 (#)

Άμεσα κατατέθηκε επερώτηση στην βουλή μετά από την κοινοποίηση μας αυτή και στις 25/01/2013 ο υφυπουργός κος Μαυραγάνης απάντησε) όπου εκεί αναφέρει εν συντομία ότι «οι όποιες τυχόν προτάσεις για παροχή ισοδύναμων μέτρων στους πιο πάνω συνεταιρισμούς δύναται να εξεταστούν στο μέλλον υπό το πρίσμα και των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας όπως θα έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο αυτό.» (#)

Ακόμα και ο σημερινός υφυπουργός εργασίας κος Κεγκέρογλου κατέθεσε επερώτηση στις 18/12/2013 θεωρώντας απαράδεκτη την κατάργηση του άρθρου αυτού περί μη φορολόγησης των κερδών που επανεπενδύονται αλλά όταν ζητήσαμε να συναντηθούμε μαζί του μας αγνόησε και μας παρέπεμψε στον υπεύθυνο του μητρώου κο Γεώρμα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στο φορολογικό και σαν επιστέγασμα όλων αυτών άρχισε και η επιβολή τέλους επιτηδευματία σε όλες ανεξαιρέτως τις ΚοινΣΕπ ακόμα και σε αυτές που δεν έχουν έσοδα.

Από τις 30/04/2014 έχει αποσταλεί (#) επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμοδίους υπουργούς για αυτό το θέμα αλλά μέχρι σήμερα απάντηση δεν έχουμε πάρει.

Μια ανακοίνωση βγήκε στις 02/10/2014 (#) σχετικά που περιλαμβάνει το αίτημα μας αλλά ακόμα την εφαρμογή δεν την έχουμε δει.

Αν μια ΚοινΣΕπ έχει έσοδα δεν είναι δύσκολο να βάζει στην άκρη 80 ευρώ περίπου τον μήνα για να αντιμετωπίσει το κόστος του τέλους ύψους 1000 ευρώ, αλλά αν δεν έχει καθόλου έσοδα όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των ΚοινΣΕπ τότε που θα βρουν οι άνεργοι το ποσό αυτό να το καταθέσουν;

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη υποστηρικτικού μηχανισμού των ΚοινΣΕπ οι λεγόμενες θερμοκοιτίδες η κεντρικοί και περιφεριακοί μηχανισμοί στήριξης, ήδη από τις 23/12/2012 (#) έχουμε κάνει την ερώτηση αυτή στον αρμόδιο υπουργό και η απάντηση που λάβαμε 4 μήνες μετά (#) αναφέρει τι σχεδιάζει το υπουργείο κάτι που θα έπρεπε να έχει ετοιμάσει πριν ακόμα πάει η πρώτη ΚοινΣΕπ να πάρει αριθμό μητρώου.

Ακόμα μέχρι σήμερα ακούμε διάφορες εξαγγελίες όπως η τελευταία του κου Βρούτση για τους μηχανισμούς στήριξης των ΚοινΣΕπ από τον ΟΑΕΔ (#) όταν ο ίδιος φορέας σε πολλές περιπτώσεις αγνοεί την ύπαρξη των ΚοινΣΕπ και μας βλέπει σαν επιχειρήσεις όπως τις άλλες, αναρωτιόμαστε αν η δημιουργία μιας ΚοινΣΕπ σημαίνει και ταυτόχρονα δημιουργία αντίστοιχων θέσεων εργασίας! Το κράτος μάλλον αυτό νομίζει.

Αν υπήρχε η οργανωμένη αυτή δομή τα πράγματα ίσως ήταν καλύτερα, η δουλεία που κάνουμε μέσα από την ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org και τα τηλεφωνήματα για πληροφορίες δείχνουν ότι είναι πραγματική και άμεση η ανάγκη για υποστηρικτικούς μηχανισμούς, εγώ και η συνεργάτιδα μου κα Κανάκη πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Εκάτη που από τις αρχές του 2013 στέκεται στο πλάι μου κάνουμε ότι μπορούμε χωρίς εφόδια και χρηματοδότηση από πουθενά και έχουμε και κάποιο όριο φυσικής αντοχής, αλλά επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε σε κάθε αίτημα στήριξης και παροχής βοήθειας στους ενδιαφερομένους.

Είναι βέβαια γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει την κατάλληλη ενημέρωση στο τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και πως μπορεί μέσα από εκεί να έχει μια λύση στο πρόβλημα της εργασίας και της οικονομικής επανένταξης.

Αλλά λίγοι έχουν καταλάβει πραγματικά τι είναι οι ΚοινΣΕπ και πιο είναι το περιβάλλον που μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας.

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι δημιουργώντας μια ΚοινΣΕπ έχουν λύσει την επόμενη μέρα το οικονομικό τους πρόβλημα και θα μπορούν να κάνουν ότι κάνει μια άλλη επιχείρηση.

Αυτό είναι το μεγάλο ΛΑΘΟΣ, μια ΚοινΣΕπ δεν έρχεται να λύσει το δικό μας πρόβλημα αλλά αν διαβάζαμε το καταστατικό προσεκτικά θα βλέπαμε τα παρακάτω

1. Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.

2. Ειδικότερα, σκοπός του συνεταιρισμού είναι η προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή και εν γένει η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, κυρίως μέσω της προώθησής τους στην απασχόληση.

Και συνεχίζει το καταστατικό

Για την ευόδωση των σκοπών του ο συνεταιρισμός μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το πρώτιστο είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους, σπάνιες είναι οι ΚοινΣΕπ που εκπληρώνουν τον καταστατικό αυτό σκοπό που έχουν υπογράψει και αποδεχτεί.

Δυστυχώς δεν υπάρχει λόγο έλλειψης προσωπικού ο έλεγχος από το μητρώο όπως θα όφειλε για να εξασφαλίσει την σωστή εφαρμογή του νόμου 4019/2011 και να μην ήμασταν αντιμέτωποι με τις γενικές αναφορές του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κου Ρακιντζή (#)

Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι άγιος, έτσι μπορεί και ο νόμος 4019/2011 που σωστά έχει φτιαχτεί, να γίνει όχημα προς εκμετάλλευση από όποιον δεν έχει την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και την προσφορά προς την κοινωνία, πεδίο εκμετάλλευσης του συνανθρώπου του για ίδιον όφελος.

Και είναι γεγονός ότι και εδώ έχουμε αλεξιπτωτιστές και καιροσκόπους της κοινωνικής οικονομίας που έχουν εισέρθει και θέλουν να εκμεταλλευτούν το κίνημα αυτό εις όφελος τους.

Ανταποκρινόμαστε πάντα σε κάθε αίτημα μέσων ενημέρωσης να παρέχουμε πληροφόρηση και να απαντάμε σε ερωτήματα (#)

Διαπιστώνοντας την ανάγκη μιας νομικά αναγνωρισμένης φωνής που θα εκπροσωπεί τις ΚοινΣΕπ ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια τον Αύγουστο του 2013 διοργανώνοντας την 1η πανελλαδική συνάντηση (#) όπου εκλέχτηκε ένα συντονιστικό όργανο που επελήφθη αρκετών θεμάτων όπως ανάφερα παραπάνω και εν συνεχεία τον Απρίλιο του 2014 πραγματοποιήσαμε την 2η πανελλαδική συνάντηση (#) με την συμπαράσταση και φιλοξενία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκεί πλέον λάβαμε την οριστική απόφαση δημιουργίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας που αποκτά νομική μορφή μέσα στον Οκτώβριο και θα μπορεί πλέον να προσφέρει στις ΚοινΣΕπ την βοήθεια που τόσο έχουν ανάγκη σε νομική λογιστική και άλλη υποστήριξη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

Comments

comments

© 2017 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Διαβάστε την Διαδικασία ένταξης των ΚοινΣΕπ του ν 4019/2011 στο νέο Μητρώο

Σας βοηθούμε στην σύσταση της ΚοινΣεπ σας δείτε εδώ!

καλέστε για ενημέρωση σε ένα από τα τηλέφωνα εδώ 69310.25400 - wind / 6956.6956.66 - vodafone
η στείλτε μήνυμα από εδώ για κάθε σας απορία η ανάγκη βοήθειας στην σύσταση της ΚοινΣΕπ σας

------------------------------------------------------------------------------------------

images

Monthly Stats 2012 - 2017