Επαναλειτουργία αφερέγγυων και πτωχευμένων επιχειρήσεων μέσω ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τα ερείσματα στον νόμο που θα επιτρέψει στους εργαζομένους να λειτουργούν αφερέγγυες και πτωχευμένες επιχειρήσεις αναζητά το υπουργείο Εργασίας. Ενταγμένο σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι και το εργαστήριο που διοργανώθηκε υπό την αν. υπουργό Εργασία Ράνια Αντωνοπούλου την προηγούμενη Τρίτη. – {Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος – efsyn.gr}

Σ’ αυτό διερευνήθηκαν οι νομικές δυνατότητες που υπάρχουν για την εξαγορά από τους εργαζομένους τους αφερέγγυων ή/και πτωχευμένων εταιρειών στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ιδίως μέσω των συνεταιρισμών εργαζομένων. Η Ελλάδα παραμένει στη μνημονιακή εποχή και μέσα σ’ αυτήν έχει σημειώσει 27% μείωση του ΑΕΠ της, 18% μείωση των μικρομεσαίων και των μεγάλων επιχειρήσεων και ένα εκατομμύριο ανέργους.

Η εξαγορά επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε στην Ευρώπη τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ως μια αντανακλαστική στρατηγική των εργαζομένων με στόχο τη διάσωση των θέσεων εργασίας τους, όταν αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με την (οικονομική) κατάρρευση του εργοδότη τους, λόγω οικονομικών κρίσεων και αναδιαρθρώσεων στον βιομηχανικό κλάδο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατέψει τις δουλειές τους, να αντιστρέψει την πτώχευση των επιχειρήσεων, να ενισχύσει την ανάκαμψή τους και να συμβάλει εποικοδομητικά στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Ωστόσο, η εξαγορά επιχειρήσεων από τους εργαζομένους τους μπορεί να συμβεί ακόμα και σε περιπτώσεις υγιών εταιρειών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσπίσει τη δυνατότητα εξαγοράς από τους εργαζομένους των αφερέγγυων επιχειρήσεων, με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τους. Το γεγονός αυτό θα συνεπάγεται:

  • βοήθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συντάξεων των εργαζομένων
  • στήριξη της τοπικής κοινωνίας διά της αποφυγής εκτοπισμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους
  • αντιστροφή του φαινομένου ντόμινο στους προμηθευτές των προβληματικών επιχειρήσεων στα πρόθυρα της πτώχευσης (failing companies)
  • επανεκκίνηση επιχειρήσεων προκειμένου να εξυγιανθούν και πάλι.