Η dot2dot σε προσκαλεί να γνωρίσεις τα μυστήρια της Θεσσαλονίκης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ατελείωτα είναι τα μυστήρια και οι θρύλοι της Θεσσαλονίκης. Και η «dot2dot», η πολιτιστική εταιρία που διοργανώνει θεματικές διαδρομές στην πόλη από το 2013, έχει βάλει στόχο να ανακαλύψει τα περισσότερα από αυτά. Για αυτόν τον λόγο, από τον Ιανουάριο προσθέτει στις διαδρομές «Τα μυστήρια της Θεσσαλονίκης», μια ακόμα η οποία θα εξερευνά ιστορίες της πόλης γύρω από τον τεκτονισμό.

Στη νέα αυτή διαδρομή, θα παρουσιάζεται η ιστορία του τεκτονισμού από την απαρχή του τον 14ο και 15ο αιώνα ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις μασονικές στοές της πόλης και να μάθουν για γνωστές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης που ήταν μέλη της αδερφότητας.

Τα νέα «χαρτιά» όμως της ομάδας δεν σταματούν εδώ καθώς με το καινούριο έτος ξεκινάει και πάλι μια ακόμα διαδρομή, που υλοποιήθηκε αρχικά πιλοτικά και που θα αφορά στην ιστορία της ιατρικής και της περίθαλψης στην πόλη. Η διαδρομή με τίτλο «Αναζητώντας θεραπεία» θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες από τα βυζαντινά χρόνια, με μια επίσκεψη στον ναό των Αγίων Αναργύρων μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν της πόλης στο ναό του Αγίου Αντωνίου, όπου υπάρχουν ακόμα οι σιδερένιοι κρίκοι που έδεναν τους ψυχικά ασθενείς.

Παράλληλα θα συνεχίσουν και οι υπόλοιπες διαδρομές, όπως η «Από μηχανής ιστορίες» της βιομηχανικής Θεσσαλονίκης, η «μαύρη ιστορία» της δυτικής Θεσσαλονίκης στην οδό Λαγκαδά, οι νυχτερινές διαδρομές «μυστηρίων» και η Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία της Dot2Dot

Τελειώνοντας το 2013 τις σπουδές τους, τα σημερινά ιδρυτικά μέλη της «dot2dot» Χριστίνα Βρακά και Βάσω Καρτσιακλή, ήθελαν αυτό που επιζητούν και οι περισσότεροι: μια καριέρα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Έτσι, μαζί με άλλα τρία άτομα δημιούργησαν την ΚοινΣΕπ «dot2dot», ένα καινοτόμο για εκείνη την περίοδο κόνσεπτ με πρωτότυπες θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλαμε οι κάτοικοι να γνωρίσουν την πόλη τους, να μάθουν την ιστορίας της, να περπατούν και να μην κοιτούν κάτω αλλά να αναγνωρίζουν τα μνημεία γύρω τους» σημείωσε η Χριστίνα Βρακά αναφορικά με τους στόχους της «dot2dot».

Τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία της ΚοινΣΕπ, η επιμονή των δύο κοριτσιών δικαιώθηκε καθώς στο διάστημα αυτό δημιούργησαν περισσότερες από 25 θεματικές διαδρομές και πραγματοποίησαν πέντε εικαστικά πρότζεκτ, 15 εκπαιδευτικά προγράμματα και 400 δράσεις που αγκάλιασαν πάνω από 8.000 συμμετέχοντες.

Το στοιχείο που κάνει τις θεματικές διαδρομές της dot2dot ξεχωριστές είναι πως απομακρύνονται από τις κλασικές ξεναγήσεις και παρουσιάζουν κάθε φορά ένα καινούριο πρόσωπο της πόλης αυτής. Οι ξεναγήσεις έχουν πάντα διαδραστικό χαρακτήρα, ο οποίος επιτυγχάνεται με διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους όπως με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και την επιστράτευση ηθοποιών. «Οι ξεναγήσεις μας είναι ανθρωποκεντρικές, με την έννοια ότι προσπαθούμε να ξεδιπλώνουμε την ιστορία της πόλης χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ιστορίες», σημειώνει η ίδια.

Οι διαδρομές γίνονται πάντα με πιστοποιημένους ξεναγούς, ενώ η Βάσω Καρτσιακλή και ο Βασίλης Νάνης, αμφότεροι επιστήμονες, αναλαμβάνουν την ακαδημαϊκή έρευνα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των διαδρομών βασιζόμενοι σε ακαδημαϊκή βιβλιογραφία και μαρτυρίες.

Όπως σημειώνει η Χριστίνα, η dot2dot έβαλε μέσα στην ατζέντα των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών τις θεματικές διαδρομές ως μια καλή ευκαιρία να συνδυάσουν την ψυχαγωγία με τη γνώση, αποτελώντας παράλληλα και ένα καλό παράδειγμα για το πώς μια ακαδημαϊκή δραστηριότητα μεταφράστηκε σε επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα.

Η ομάδα σήμερα αναπτύσσεται με κύριο χαρακτηριστικό την διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των μελών της: Βασιλική Καρτσιακλή, ιδρυτικό μέλος / αρχαιολόγος ΜΑ / συντηρήτρια έργων τέχνης / διπλ. ξεναγός ΑΠΘ
 Χριστίνα Βρακά, ιδρυτικό μέλος / θεολόγος ΜΑ / ειδική παιδαγωγός
 Γιώργος Μαντζουρανίδης, μέλος / φιλόλογος / κειμενογράφος 
Βασίλης Νάνης, μέλος / αρχαιολόγος ΜΑ / ιστορικός / διπλ. ξεναγός ΑΠΘ 
Σπύρος Κουζέλης, μέλος / ψυχολόγος / διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας / ειδικός σε Ευρωπαϊκές πολιτικές νεολαίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού
 Αθανασία Μάνου, μέλος / φοιτήτρια Χημείας ΑΠΘ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της dot2dot μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της, εδώ.

https://www.voria.gr