FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 5χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 100 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ

Η ιστοσελίδα μας είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένης δομής για συνεργασία στην προώθηση την στήριξη και την ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα με την αναγνωρισιμότητα και την υποστήριξη που έχει προσφέρει από το 2012 στον χώρο. Ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ.

imagesΜια αγορά όπου η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης είναι αυτή των νωπών και τυποποιημένων μανιταριών στην Ελλάδα ενώ η αύξηση της κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο ευνοεί και την εξαγωγική δραστηριότητα. Το κόστος δημιουργίας μια μονάδας καλλιέργειας μανιταριών είναι αρκετά υψηλό και κυμαίνεται από 240.000 ευρώ (για 4-6 στρέμματα) και μπορεί να ξεπεράσει τα 400.000 ευρώ ανάλογα με τη δυναμικότητα και με το αν η ψύξη των θαλάμων γίνεται με πάνελ δροσισμού ή με ψυκτικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σύντομα και η παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία μανιταριών θεωρείται από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες.

Με την παραγωγή ένα στρέμμα σε κάθε κύκλο καλλιέργειας π.χ για τα μανιτάρια πλευρώτους να φτάνει τους 10 τόνους, ο τζίρος ανάλογα με την ποιότητα των μανιταριών κυμαίνεται από 25.000 έως 40.000 ευρώ.

Η κατανάλωση μανιταριών στην Ελλάδα υπολογίζεται στους 10.000-11.000 τόνους ετησίως ενώ η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 3.000 τόνους. Οι υπόλοιποι 7.000-8.000 τόνοι καλύπτονται από εισαγωγές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία και Κίνα. Η καλλιέργεια μανιταριών σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τους 10 εκατ. τόνους ετησίως. Η συνολική αξία του παραγόμενου προϊόντος ανέρχεται σε περίπου 45 δις. ευρώ. Η Κίνα είναι μακράν η πρώτη χώρα σε παραγωγή καλύπτοντας το 75% της παγκόσμιας αγοράς μανιταριών (παραγωγή 7,5 εκατ. τόνοι ετησίως). Στην Ευρώπη ηγετικές θέσεις καταλαμβάνουν η Ολλανδία και η Πολωνία.

Στη χώρα μας το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια μανιταριών και ουσιαστικά καλλιεργούνται δύο είδη, το λευκό μανιτάρι (Agaricus) και το πλευρωτό μανιτάρι (Pleurotus), με το τελευταίο είδος να κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς (περίπου το 80%). Η παραγωγή αφορά σε νωπά και αποξηραμένα μανιτάρια και λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας θεωρούνται περιζήτητη τροφή στο εξωτερικό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις κυρίως επανεξάγουν εισαγόμενα μανιτάρια και όχι μανιτάρια εγχώριας παραγωγής.

Πελάτες τέτοιων επιχειρήσεων, εκτός από το ευρύ κοινό, είναι όλος ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού (εστιατόρια, ξενοδοχεία, πλοία κλπ), επομένως υπάρχει μια ευρεία αγορά-στόχος για τους επίδοξους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα.

Μια επιχείρηση που «γεννήθηκε» μέσα στην κρίση

Η επιχείρηση «Μανιτάρια Σπερχειού» αποτελεί ένα από τα παραδείγματα «τόλμης» στο ελληνικό «επιχειρείν» καθώς ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από πέντε έτη, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Απόστολος Κουτσιαρής, γεωπόνος και υπεύθυνος της μονάδας μιλάει για το εγχείρημα στο insider.gr: «Το βασικό μας προϊόν είναι το φρέσκο μανιτάρι το οποίο το καλλιεργούμε σε δική μας μονάδα με θερμοκηπιακούς θαλάμους και το επεξεργαζόμαστε σε δικό μας εργαστήριο (παρασκευή, συσκευασία κλπ) για να το διοχετεύσουμε στην ελληνική. Ωστόσο, αποφασίσαμε να καινοτομήσουμε και να εισάγουμε κάτι διαφορετικό στην αγορά και έτσι τον τελευταίο χρόνο προωθούμε ένα νέο προϊόν, τα μανιτάρια πλευρώτους σε γυάλινο βάζο που διατηρούνται σε λαδόξυδο. Και πάει αρκετά καλά το συγκεκριμένο προϊόν». Τα προϊόντα διατίθενται σε delicatessen και mini-markets ενώ βασικοί πελάτες της επιχείρησης είναι μεζεδοπωλεία και εστιατόρια. «Οι επαγγελματίες έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά στο νέο προϊόν, οι ιδιώτες είναι λίγο πιο διστακτικοί καθώς είναι αρχή και δεν το έχουν συνηθίσει ως προϊόν», αναφέρει ο υπεύθυνος της επιχείρησης.

Οι πιστοποιήσεις «ανοίγουν την πόρτα» στις εξαγωγές

Στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι και οι εξαγωγές, οι οποίες φυσικά απαιτούν και επιπλέον πρόβλεψη για έξοδα προώθησης και marketing. Για την αγορά των μανιταριών όπως και για τα περισσότερα προϊόντα, βασική προϋπόθεση για τις εξαγωγές αποτελούν οι πιστοποιήσεις (ISO κλπ) οι οποίες είναι αρκετά κοστοβόρες καθώς προϋποθέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και εγκαταστάσεις. «Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα, δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα επενδύσεις και να επεκταθούμε παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι η επένδυση θα έχει απόδοση. Ωστόσο, αναμένουμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια επενδύοντας στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό», αναφέρει ο κ. Κουτσιαρής.

http://www.insider.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Χρήσιμα που πρέπει να διαβάσεις για την δική σου ενημέρωση!

loading...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

Comments

comments

© 2017 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
?

Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Σας βοηθούμε στην σύσταση της ΚοινΣεπ σας δείτε εδώ!

καλέστε για ενημέρωση σε ένα από τα τηλέφωνα εδώ 69310.25400 - wind / 6956.6956.66 - vodafone
η στείλτε μήνυμα από εδώ για κάθε σας απορία η ανάγκη βοήθειας στην σύσταση της ΚοινΣΕπ σας

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Προσοχή – ΔΕΝ έχουμε καμία οργανική σχέση με το Υπουργείο Εργασίας

images

Monthly Stats 2012 - 2017