Οι ΗΠΑ στην κορυφή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 5χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 100 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η ιστοσελίδα μας είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένης δομής για συνεργασία στην προώθηση την στήριξη και την ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα με την αναγνωρισιμότητα και την υποστήριξη που έχει προσφέρει από το 2012 στον χώρο. Ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ.


Εσύ έχεις ενημερωθεί για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας;


Τις χώρες με το πιο πρόσφορο έδαφος για κοινωνικές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που εργάζονται για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, αναδεικνύει έρευνα του ιδρύματος Thomson Reuters ανάμεσα σε 900 ειδικούς στην κοινωνική επιχειρηματικότητα στις 45 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.

Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, τις περισσότερες δυσκολίες συναντούν αυτού του τύπου τα εγχειρήματα στην Τουρκία, την Ιρλανδία αλλά και τη Βενεζουέλα.Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 39η θέση, παρότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να γίνουν κοινωνικοί επιχειρηματίες και ελέω κρίσης.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που εντοπίζει η έρευνα για τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας είναι η πρόσβαση σε μη οικονομική βοήθεια, πιθανότατα για την αντιμετώπιση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, αλλά και για τη δυνατότητα να επιβιώνουν οι απασχολούμενοι στον τομέα από το εισόδημα που κατορθώνουν να αποκομίσουν.

Επίσης, παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης στο κοινό, καθώς μόλις ένας στους τρεις (29%) γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς που συμμετείχαν στην ερευνητική ομάδα, που εκτός από το ίδρυμα Thomson Reuters αποτελείται από την Deutsche Bank, το Global Social Entrepreneurship Network (GSEN) και τη UnLtd, διαπίστωσαν ότι η δυσκολία στο ευρύ κοινό να κατανοήσει την κοινωνική οικονομία οφείλεται στην πληθώρα ορισμών.

Επίσης, το γεγονός ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι και μη κερδοσκοπικές και κερδοσκοπικές έδειξε να προβληματίζει αρκετούς πολίτες, όπως και το γεγονός ότι σε διάφορες από τις συμμετέχουσες χώρες δεν υπήρχε σαφής ορισμός για το νομικό και φορολογικό status τους.

Ενα από τα στερεότυπα που προσπαθεί να σπάσει η έρευνα είναι αυτό, σύμφωνα με το οποίο οι κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι κάποιοι γραφικοί ουτοπιστές. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οπως τονίζεται στα συμπεράσματα, η αυξημένη κατανόηση εκ μέρους των πολιτών για τον ρόλο των κοινωνικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να πιέσει τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες να λάβουν μέτρα στήριξής τους και να ξεκαθαρίσουν το νομικό πλαίσιο.

► Info: Ολόκληρη η έρευνα βρίσκεται στο: http://poll2016.trust.org/Χρήσιμα που πρέπει να διαβάσεις για την δική σου ενημέρωση!


Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo