Έμφαση στην απασχόληση ειδικών ομάδων πληθυσμού δίνεται με το σχέδιο νόμου που αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που αφορά στον τρόπο οργάνωσης του υπαίθριου εμπορίου αναφέρεται οτι εξαλείφονται στρεβλές πρακτικές και αντιμετωπίζονται δυσλειτουργίες. Ακόμη δίνεται η ευκαιρία σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, με έμφαση στις ειδικές ομάδες, να καταστεί οικονομικά ενεργό, μέσω των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων που αναδεικνύονται σε ζωτικό κεφάλαιο της οικονομικής ζωής και πολύτιμο μέσο κοινωνικής οργάνωσης.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «’Ασκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» προβλέπει την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων δίνοντας την ευκαιρία σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα απεξαρτημένα από ουσίες αλλά και γονείς παιδιών με αναπηρία, προστάτες μονογονεικών οικογενειών να καταστούν οικονομικά ενεργές, λαμβάνοντας άδεια υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω ενός συστήματος αδειοδότησης το οποίο λαμβάνει υπόψη του κυρίως κοινωνικά κριτήρια.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει υποχρεωτικά να είναι άνεργοι.Το 60% των αδειών υπαίθριου εμπορίου δίνεται στις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία από οποιαδήποτε αιτία σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, πολύτεκνοι και τέκνα αυτών, τρίτεκνοι, γονείς – κηδεμόνες ανήλικων τέκνων με αναπηρία και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, Έλληνες Ρομά που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών, αποφυλακισθέντες από μακρόχρονη ποινή).

Έκδοση αδειών

Επιπλέον το σχέδιο νόμου επιχειρεί να βάλει τέλος την άναρχη έκδοση αδειών θεσμοθετώντας την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμπορικών δράσεων που ασκούνται στις υπαίθριες αγορές.

Στο σχέδιο νόμου υπάρχει αναλυτική περιγραφή όλων των τύπων αδειών του υπαιθρίου εμπορίου και όλων των μορφών και τρόπων άσκησής του, ενώ ενιαιοποιούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης, είτε ο αδειούχος δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο ή στάσιμο, είτε στις λαϊκές και κατά συνέπεια και τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την ιδιότητα, ειδικά των παραγωγών.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση μη παραγωγικών αδειών, τις λεγόμενες επαγγελματικές άδειες, διατηρείται αλλά και ενισχύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας, καθώς η βασική προϋπόθεση της ανεργίας συνδυάζεται πλέον και με εισοδηματικά κριτήρια.

Σε άλλες διατάξεις του, το σχέδιο νόμου, προβλέπει και την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας αποσαφηνίζοντας την έννοια της εποπτείας που πρέπει να ασκεί η πολιτεία ενώ μεταξύ άλλων προβλέπει πως η οικονομική διαχείριση των επιμελητηρίων πρέπει να γίνεται με τις υφιστάμενες διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού και δημοσίων προμηθειών.

Τέλος εισάγεται ο θεσμός των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, προκείμενου να λειτουργήσει σταδιακά η υπηρεσία μιας στάσης σε όλα τα στάδια ζωής μιας επιχείρησης κυρίως μέσω της αξιοποίησης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου .

Αγορές των Καταναλωτών

Με το σχέδιο νόμου, θεσμοθετούνται οι Αγορές των Καταναλωτών. Σκοπός των συγκεκριμένων αγορών είναι η ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών, μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε εθελοντικές δράσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθώς επίσης και η δημιουργία ευνοϊκότερων όρων διαβίωσης των μικρών παραγωγών και μεταποιητών, μέσω της πρόσβασής τους σε αλληλέγγυες αγορές προϊόντων.

Η διάφορα με τις άλλες αγορές προϊόντων έγκειται στο ότι αυτές θα οργανώνονται μόνο με πρωτοβουλία των φορέων πολιτών-καταναλωτών, από συνεταιρισμούς καταναλωτών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς πολιτών με νομική υπόσταση και θα εγκρίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου των δήμων, στα όρια των οποίων έχουν την έδρα τους οι εν λόγω φορείς.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος που θα είναι απαιτητό από τους δήμους θα μπορεί να είναι και σε είδος, εκτός από χρηματικό, προκειμένου να υποστηρίζονται κοινωνικές δομές των δήμων όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Αποτελεί προϋπόθεση οι σκοποί των φορέων που υποβάλλουν αίτημα για σύσταση «Αγοράς Καταναλωτή» να μην είναι κερδοσκοπικοί και να έχουν στόχο να προάγουν την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και τις αλληλέγγυες δράσεις που ωφελούν συμπολίτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες επιβίωσης, χωρίς διακρίσεις.

Οι φορείς, εφόσον εγκριθεί η πρότασή τους, πρέπει σε ετήσια βάση, να υποβάλλουν στο δήμο απολογισμό με τις αλληλέγγυες δράσεις τους και τους ωφελούμενους από αυτές. Η παράλειψη υποβολής απολογιστικών δράσεων θα αποτελεί λόγο διακοπής της λειτουργίας της αγοράς.

Απαγορεύεται ρητώς οι συλλογικοί φορείς να απαιτούν χρηματικά ποσά από τους πωλητές για τη συμμετοχή τους στις αγορές αυτές και η εισφορά των πωλητών έγκειται στη δωρεά προϊόντων για την κάλυψη των καταστατικών σκοπών του συλλογικού φορέα.

Δικαίωμα συμμετοχής, ως πωλητές, στις αγορές αυτές έχουν:

-οι επαγγελματίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για πώληση των αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενων προϊόντων,

-οι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισμοί,

-οι πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι οι πωλητές στις συγκεκριμένες αγορές,θα μπορούν να διοργανώνονται το πολύ μια φορά το δίμηνο, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μέλη των συλλογικών φορέων που τις διοργανώνουν.