Αλλαγή στις ΚοινΣΕπ από 100.000 € σε 50.000 € το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης μετά την τροπολογία Δημαρά


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Σημαντική για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με την οποία το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενίσχυσης του νομοσχεδίου μειώνεται στις 50.000€ για τις Κοινωνικής Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεΠ) από 100.000€ που είχε αρχικά οριστεί. Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί στην πράξη με αποδοχή της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο Γιώργος Δημαράς – και είχαν συνυπογράψει οι βουλευτές Μ.Τζούφη και Ε. Βαγιωνάκη- με την οποία ζητούσε τη μείωση του σχετικού ορίου στις 40.000€. Παράλληλα ο Γιώργος Δημαράς, χαιρέτισε την προσθήκη για «την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στην προοπτική μιας κυκλικής οικονομίας».

Ο Γιώργος Δημαράς εξέφρασε ωστόσο την δυσαρέσκειά του που στο νομοσχέδιο εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στα καθεστώτα ενισχύσεων επενδύσεις πάνω από 20.000.000€ που αφορούν μεγάλες-σύνθετες τουριστικές μονάδες. Τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα αντιστρατεύονται τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες και κατά κανόνα επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον, το τοπίο και την τοπική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε ο Γιώργος Δημαράς –και συνυπέγραψε η βουλευτής Μ.Τζούφη- ζητούσε την εξαίρεση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων από τα καθεστώτα ενισχύσεων του νομοσχεδίου, αλλά και τη θέσπιση αντικινήτρων για τις τουριστικές μονάδες που βρίσκονται εντός προστατευμένων περιοχών του δικτύου Natura. Υπήρξαν όμως διαβεβαιώσεις ότι θα εξεταστούν οι παράμετροι αυτές στα κριτήρια αξιολόγησης αυτών των μονάδων.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Δημαράς: «Η αποδοχή κατά μεγάλο μέρος της τροπολογίας μας για μείωση του ελάχιστου επιλέξιμου ύψους για την ενίσχυση των ΚοινΣεΠ, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο χώρος της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα, έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη οικονομία. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και εκτιμάται ότι παρέχουν το 85% όλων των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό επιμένουμε στη θέση μας για την εξαίρεση από τα καθεστώτα ενισχύσεων του νομοσχεδίου των μεγάλων τουριστικών μονάδων αλλά και μονάδων που βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura».