Αρχίζουν την Πέμπτη οι εργασίες του 1ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αρχίζει τις εργασίες του την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Αντικείμενό των συζητήσεων που θα διεξαχθούν είναι η οικοδόμηση μιας οικονομίας πιο δίκαιης, πιο αποδοτικής που σέβεται τα ανθρώπινα και περιβαλλοντικά δικαιώματα, αναδεικνύει την αυτοδιαχείριση ως εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής και συμβάλλει στη δικτύωση φορέων και δομών εναλλακτικών εγχειρημάτων οικονομίας.

Η ιδέα του Φόρουμ, το οποίο αποτελεί στρατηγική πρωτοβουλία της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, GUE/NGL, γεννήθηκε στις αρχές της νέας κοινοβουλευτικής θητείας της Κωνσταντίνας Κούνεβα, όταν με πρόσκλησή της βρέθηκαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι τριών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης, τα οποία ήταν τότε σε εξέλιξη στην Ελλάδα: η ΒΙΟΜΕ, η Εφημερίδα των Συντακτών και η ERTOpen.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με τους Ισπανούς ευρωβουλευτές από το κόμμα των PODEMOS η πρώτη εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Και αμέσως μετά η Κ. Κούνεβα πρότεινε στην ευρωομάδα GUE/NGL την υιοθέτηση ενός μόνιμου θεσμού, ενός ετήσιου Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Η πρόταση έγινε δεκτή και οδήγησε, με τη συμβολή πολλών πια ευρωβουλευτών και συνεργατών, στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα συνέδρια που έχει διοργανώσει η ευρωομάδα GUE/NGL μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου έχουν προσκαλέσει σχεδόν 40 εκπροσώπους από το χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η αναπληρώτρια υπουργός γα την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία θα ενημερώσει για την ελληνική εμπειρία και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την Κοινωνική Οικονομία.

Το Φόρουμ της GUE/NGL για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τη τρέχουσα νομοθετική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2014- 2019), με κύριο στόχο να υποστηρίξει τις προσπάθειες φορέων της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, την ανταλλαγή εμπειριών και την προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου οικονομίας με σαφή επίδραση στην ποιότητα της δημοκρατίας.

Στο φετινό 1ο Forum έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν πάνω από 250 άτομα κυρίως από Ευρώπη, αλλά και από Αμερική. Περίπου 80 από αυτούς θα συμμετάσχουν ως εισηγητές στις 4 συνεδρίες και στα 9 θεματικά εργαστήρια, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών, ενώ θα εξεταστούν τα εργαλεία χρηματοδότησης, το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και τα βασικά θέματα διαχείρισης συλλογικών, συνεταιριστικών αγαθών.

Εν όψει της αυριανής έναρξης των εργασιών του Forum, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το “παραμύθι” που μας διηγείται ο καπιταλισμός είναι ότι χωρίς το κεφάλαιο δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει οικονομία. Αύριο θα προσπαθήσουμε να διαψεύσουμε αυτό το παραμύθι. Είναι ένα δύσκολο πείραμα, μια άσκηση για το μέλλον. Και αξίζει να τη στηρίξουμε».

Ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης θα γίνει στον ιστότοπο:

http://efsse.org/live