ΒΙΒΛΙΟ Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, η Οπτική του Φύλου


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Mε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα πολυμέσων της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την παρουσίαση του βιβλίου “Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, η Οπτική του Φύλου” της Οικονομολόγου, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κατερίνας Σαρρή και της Δρ Κοινωνιολογίας Άννας Τριχοπούλου. Μεταξύ αυτών ακαδημαϊκοί, γυναίκες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κοινωνικών συνεταιρισμών,  στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.  (αποκτήστε το εδώ)

Ο Περιφερειάρχης κος Σταύρος Αρναουτάκης προλόγισε  την εκδήλωση και επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της κοινωνικής οικονομίας στη διαμόρφωση ενός νέου  παραγωγικού  μοντέλου στην περιφερειακή  ανάπτυξη. Η περιφέρεια Κρήτης έχει αντιληφθεί την σημασία της αλλαγής του υπάρχοντος μοντέλου ανάπτυξης και προσαρμόζει τον σχεδιασμό της με άξονα την καινοτομία και την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη.

Η  διευθύντρια του εκδοτικού οίκου Τζιόλα κα Γεωργία Σαρλά, ανέφερε  ότι οι εκδόσεις Τζιόλα, ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας, πρωτοπόρος στον χώρο του επιστημονικού βιβλίου εδώ κι 40 χρόνια και καλύπτει  όλες τις επιστημονικές κατηγορίες, με χαρά ανέλαβε την έκδοση αυτού του βιβλίου που κομίζει μια νέα οπτική και αναδεικνύει μια καινοτόμα προσέγγιση της επιχειρηματικότητας.

Ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κος Κωνσταντίνος Μανασάκης  θεωρεί ότι το επιστημονικό αυτό βιβλίο είναι ξεχωριστό, στην προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, γιατί ενσωματώνει ελληνικά παραδείγματα ως μελέτες περίπτωσης και επικεντρώνεται στον άνθρωπο ως υποκείμενο της επιχειρηματικότητας, ενώ τα περισσότερα συγγράμματα που διδάσκονται οι  φοιτητές σήμερα είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Εργάνη κα Πόπη Σουρμαΐδου αναφέρθηκε στην χρησιμότητα που έχει το βιβλίο σαν εργαλείο εκπαίδευσης και υποστήριξης μιας άλλης ομάδας: των εκπαιδευτών, συμβούλων και μεντόρων γυναικών υποψηφίων ή ήδη επιχειρηματιών. Στο Κέντρο Εργάνη, του οποίου η μεν Άννα Τριχοπούλου υπήρξε πρόεδρος από το 1991 έως το 2003 η δε  Κατερίνα Σαρρή σύμβουλος και μέλος ΔΣ για πολλά χρόνια, που καθημερινά στηρίζει μεγάλο αριθμό γυναικών και δημιουργικών ομάδων να υλοποιήσουν το όραμά τους για μια δική τους επιχείρηση ή κοινωνική επιχείρηση, αναγνωρίζουν την ανάγκη για επιστημονικά εργαλεία σαν το βιβλίο αυτό.

Η Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης κα Μαρία Πιτσικάκη, που εκπροσωπεί 600 γυναίκες επιχειρηματίες της Κρήτης, επεσήμανε τη χρησιμότητα του βιβλίου για καθεμία γυναίκα επιχειρηματία, που επιτελεί πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητά της, που αναγκάζεται να ξεπεράσει πολύ περισσότερα εμπόδια από έναν άνδρα συνάδελφό της και να αναπτύξει πλήθος δεξιοτήτων.

Η συγγραφέας  κα Άννα Τριχοπούλου, τόνισε την σημασία  της διεπιστημονικής προσέγγισης και της διάστασης του φύλου στην  επιχειρηματικότητα και ανέφερε  ότι “Ενώ από μόνες τους ξεχωριστά η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική οικονομία και η συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία μπορούν να συμβάλλουν στην πολυπόθητη και αναγκαία για τη χώρα  μας οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η συνέργειά τους μπορεί να δράσει πολλαπλασιαστικά. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο καταλήξαμε σε αυτόν τον καινοτόμο συνδυασμό στη θεματολογία του βιβλίου” .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους λόγους που οδήγησαν τις δύο συγγραφείς να εκπονήσουν ένα δεύτερο βιβλίο. “Πέντε χρόνια μετά, διαπιστώνοντας τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συγγραφή του πρώτου μας κοινού βιβλίου, αποφασίσαμε να συγγράψουμε το δεύτερο  βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας και το οποίο επικεντρώνεται σε τρία ζητήματα: την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα  και την οπτική του κοινωνικού φύλου. Οι αλλαγές κατά την τελευταία 5ετία στη χώρα μας , οι περισσότερες με αρνητικό πρόσημο, επιβάλλουν περισσότερο παρά ποτέ την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, της ενεργούς ένταξης των γυναικών και της ανάπτυξης των κοινωνικών επιχειρήσεων”.

Τελείωσε την ομιλία της με αναφορά στους λόγους που ξεκίνησε από την Κρήτη το ταξίδι του βιβλίου προς τους αναγνώστες. “Η Κρήτη είναι η περιφέρεια που λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης   μπορεί να εκτινάξει τα ποσοστά των επιχειρήσεων – συμβατικών και κοινωνικών- με θεαματική συμμετοχή των γυναικών. Μπορεί να αναπτύξει με την καθοριστική συμβολή της περιφέρειας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία, στην ευελιξία, στον κοινωνικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων.  Η επιλογή μας να ξεκινήσουμε το ταξίδι του βιβλίου από την Κρήτη ήταν και προσωπική μου επιθυμία. Κλείνοντας μια 5ετή δράση στη δημόσια υγεία, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με τους ΚΟΙΣΠΕ ως μονάδες της ψυχικής υγείας,  να διερευνήσω περισσότερο τα θέματα της κοινωνικής οικονομίας, να συναντηθώ με επιχειρηματίες γυναίκες και  γυναικείους συνεταιρισμούς. Αυτός ο πλούτος της εμπειρίας και της γνώσης αποτυπώθηκε στο βιβλίο και ευχαριστώ όλες και όλους εσάς που συνεργαστήκαμε.

Την συζήτηση   συντόνισε  η οικονομολόγος Mph και διευθύντρια της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κα Λένα Μπορμπουδάκη η οποία στο κλείσιμο ανέφερε  ότι η επιχειρηματικότητα ασκείται από γυναίκες και άνδρες που πρέπει αφού αντιληφθούν το ρόλο τους, υπεύθυνα και δυναμικά να αποτελέσουν τους φορείς της αλλαγής και της ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι το βιβλίο διατίθεται στο Ηράκλειο Κρήτης από το βιβλιοπωλείο Λέξις, Έβανς 56-58, τηλ 24810 244457.