Βιώσιμη λύση για τη Μαρίνα Αλίμου ζητά η ΚοινΣΕπ Ελληνική Βάση Γιώτινγκ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η νεοσύστατη ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), με τίτλο “Ελληνική Βάση Γιώτινγκ – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ”, στο πλαίσιο εύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για την ανάπτυξη και ομαλή διαχείριση της Μαρίνας Αλίμου, ως κύριας επαγγελματικής βάσης του γιώτινγκ, όπως λειτουργεί  επί μερικές δεκαετίες, αναζητά τρόπο είτε να επιστρέψει στον διαγωνισμό για την διεκδίκηση της μαρίνας, μετά τον αποκλεισμό της απ’ αυτόν, είτε να βρεθεί εναλλακτική λύση για να ελλιμενίζονται και να υποστηρίζονται τα επαγγελματικά σκάφη, κυρίως αυτά που είναι μέχρι 24 μέτρα, που αποτελούν και τον κύριο στόλο του Ελληνικού γιώτινγκ.

Η Μαρίνα Αλίμου υπενθυμίζεται ότι ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και την διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, φιλοξενώντας περίπου 850 επαγγελματικά σκάφη σε μόνιμη βάση, με μέσο κόστος ελλιμενισμού τα 200 ευρώ το μήνα, ποσό που στις υπόλοιπες παραλιακές μαρίνες της Αττικής, αγγίζει τετραψήφια νούμερα. Με την ιδιωτικοποίηση του χώρου όμως, στην περίπτωση του διαγωνισμού, η τιμολόγηση ελλιμενισμού στη Μαρίνα Αλίμου, θα φτάσει τις υπόλοιπες, ωθώντας έτσι πολλούς επαγγελματίες σε αναζήτηση άλλης περιοχής ελλιμενισμού των σκαφών τους.

Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ σε ενημέρωση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η αποχώρηση των επαγγελματικών σκαφών από τον Άλιμο, θα πλήξει και επαγγελματίες που σχετίζονται με τη συντήρηση των σκαφών και αλλά και επιχειρήσεις που επωφελούνται από την παρουσία των σκαφών στην περιοχή παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης για τους επισκέπτες.

Βιώσιμη πρόταση

Οι εκπρόσωποι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. επιθυμούν τη διαχείριση της Μαρίνας στον Άλιμο, καθώς και θεωρούν ότι είναι οι πλέον κατάλληλη καθώς έχουν την τεχνογνωσία για τέτοιου είδους εγχειρήματα, με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια στον κλάδο. Επίσης, τονίζουν ότι το πλάνο τους για βιώσιμη ανάπτυξη του χώρου είναι καλά μελετημένο και όχι πολύ δαπανηρό, έτσι θα παλέψουν εναντίον της απόφασης αποκλεισμού τους από τον διαγωνισμό. Έχουν ήδη κάνει εκτίμηση ότι εάν επενδυθούν περίπου 3 εκατ. ευρώ, η σημερινή Μαρίνα Αλίμου θα βελτιωθεί σημαντικά.


Plan B: Νέα μαρίνα στην Ανάβυσσο

Ακόμη και σε περίπτωση που απορριφθεί ξανά το αίτημα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., προτείνεται και ένα εναλλακτικό πλάνο παραχώρησης ενός χώρου στην Ανάβυσσο, για χωροθέτηση νέας επαγγελματικής μαρίνας, που είναι ήδη υπό την ιδιοκτησία ΤΑΙΠΕΔ και Δημοσίου. Η προτεινόμενη νέα μαρίνα, δυναμικότητας 500 επαγγελματικών σκαφών με περίπου μηνιαίο μίσθωμα 250 ευρώ, είναι λειτουργικά κερδοφόρα, κατά τις εκτιμήσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ, αυτό είναι ποσό που μπορούν οι επαγγελματίες να πληρώνουν, και άρα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα της επένδυσης, αφού θα προσλκύσει επαγγελματίες εάν τα τέλη της νέας μαρίνας Αλίμου είναι δυσανάλογα ακριβά.

Η κίνηση αυτή θα αποτελεί κίνητρο για μετακίνηση των επιχειρήσεων του κλάδου και των υποστηρικτικών επιχειρήσεων σε μια νέα περιοχή που προσφέρεται με εύκολες διαδικασίες, που μπορεί να θεωρείται ιδανική στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, καθώς ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι’ αυτό το λόγο θα προχωρήσουν ευκολότερα οι διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και διαθέτει την κατάλληλη μορφολογία το έδαφος της περιοχής για τέτοιου είδους κατασκευές. Βεβαίως απαιτούνται συνοδευτικά έργα υποδομών στην περιοχή.

Το πλάνο που επεξεργάζεται η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αναφέρει μια υπόγεια διέλευση της Αθηνών – Σουνίου και δημιουργία καναλιού εξόδου στην ανοικτή θάλασσα. Με την μέθοδο αυτή ελαχιστοποιείται το κόστος, δεν καταστρέφεται ο παράλιος χώρος, βελτιώνεται στο μέγιστο ένας χώρος που σήμερα είναι χώρος απόρριψης μπάζων και με την παρουσία 500 επαγγελματικών σκαφών δημιουργείται ένα οικονομικό κέντρο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή. Συν τοις άλλοις, η περιοχή θα αυξήσει τις πιθανότητες για κατασκευή αντίστοιχων ανωδομών, όπως έχει σήμερα η περιοχή της μαρίνας Αλίμου,  όπως συγκοινωνίες, συντήρησης σκαφών, υπηρεσίες διαμονής, εμπορικών κέντρων κ.α. – http://traveldailynews.gr