Δήμος Αθηναίων: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων και από ΚοινΣΕπ για τη Διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Ανοιχτό κάλεσμα
προς τις ομάδες της πόλης απευθύνει ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Αντιδημαρχίας της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης, με σκοπό την εύρεση ενός ή περισσότερων διαχειριστών των ανακαινισμένων πλέον χώρων της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, για τα επόμενα πέντε έτη.

Με όραμα τη θέσπιση ενός νέου καινοτόμου συνεργατικού μοντέλου, ο δήμος Αθηναίων προτείνει την παραχώρηση του δημόσιου χώρου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδες, ώστε η διαχείρισή της να περάσει άμεσα στα χέρια των πολιτών.

Τελικός στόχος του δήμου είναι από τη μια πλευρά η δημιουργία ενός νέου συλλογικού και παραγωγικού πυρήνα, με αυτόνομη και βιώσιμη διαχείριση, που θα απαιτεί την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και θα καταστήσει την Αγορά ελκυστική σε έναν ευρύτερο πληθυσμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, ευνοώντας συγχρόνως την πολιτιστική και οικονομική ενεργοποίηση της ευρύτερης περιοχής και από την  άλλη η εισαγωγή ενός νέου προτύπου αξιοποίησης δημόσιων χώρων, που θα ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και  θα προκύπτει μέσα από την έμπρακτη συνέργεια πολιτών και δημόσιων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης του ιστορικού κτίσματος της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, που εκπονήθηκαν από τον δήμο Αθηναίων με τη χρήση κοινοτικών πόρων, η Αντιδημαρχία της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης προχώρησε στη συλλογή προτάσεων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω δημόσιας διαβούλευσης που οργανώθηκε τον Μάιο του 2015. Συνολικά, κατατέθηκαν 470 προτάσεις πολιτών που αφορούν την αξιοποίηση της Αγοράς, μέσω ενός βιώσιμου λειτουργικού σχήματος. Στόχος η δημιουργία ενός νέου συλλογικού χώρου με κοινωνικά χαρακτηριστικά, ο οποίος θα υποστηρίζει κοινωφελείς δομές και πολυδιάστατες συμπράξεις που προάγουν την τοπική κοινωνία της Κυψέλης, αλλά και της Αθήνας, τους νέους δημιουργούς και τις συλλογικότητες, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους της Κυψέλης και της Αθήνας, καθώς και τους επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά μαζί με την ανοιχτή πρόσκληση για τη διαχείριση της Αγοράς, συνοψίζονται στις εξής κατηγορίες για τη χρήση των χώρων της Αγοράς:

·  Το 38% της έκτασης του χώρου θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες

· Το 31%  προσφέρεται για τη δημιουργία 8 καταστημάτων που θα στεγάσουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα

·  Το 31%, που μεταφράζεται σε 2 χώρους, θα φιλοξενεί πολιτιστικά προγράμματα και ομάδες πολιτών

·  Ο κοινόχρηστος χώρος (έκτασης περίπου 450 τ.μ.) θα διατίθεται για πολλαπλές δράσεις (π.χ.  εργαστήρια, συζητήσεις, ανταλλακτικά παζάρια, προβολές, παραστάσεις κ.α.)

Βάσει του παραπάνω σχήματος, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη συνολική διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, υπό την επίβλεψη και σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων. Στη διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ακόμη και εάν αυτά βρίσκονται σε ιδρυτικό στάδιο.

Η τελική επιλογή του φορέα (ή των φορέων) που θα διαχειριστεί τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα πραγματοποιηθεί από ειδική συμβουλευτική ομάδα εργασίας, που θα οριστεί από τον δήμο Αθηναίων και θα ανακοινωθεί δημόσια εντός της προσεχούς περιόδου. Η διαδικασία περιλαμβάνει την 1η φάση κατάθεσης προτάσεων, η έναρξη της οποίας ορίζεται για την 1η Ιουνίου 2016, με προθεσμία ως την 4η Ιουλίου 2016. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προτάσεων και η πρόκριση ομάδων, ενώ η 2η φάση θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου 2016, με προθεσμία υποβολής τελικών προτάσεων και business plans ως την 19η Σεπτεμβρίου 2016. Ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ η επίσημη έναρξη λειτουργίας υπό τη διαχείρισή του θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31Δεκεμβρίου 2016

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την ανάδειξη του τελικού διαχειριστή, ο δήμος Αθηναίων προγραμματίζει την πιλοτική λειτουργία του νέου μοντέλου, που θα φιλοξενεί ποικίλες δράσεις της πόλης, εντός και εκτός της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Τα εγκαίνια σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου 2016, με μια εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αγοράς στη γειτονιά (λεπτομέρειες της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν σύντομα).

Σύνδεσμός ανοιχτής πρόσκλησης  www.cityofathens.gr/node/28435

Περισσότερες λεπτομέρειες www.agorakypselis.gr

Πληροφορίες

Αντιδημαρχία της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων

Διεύθυνση: Λιοσίων 22, 104 38 Αθήνα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 5277523 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00-14.00)

e-mail: info@agorakypselis.gr