Διαχείριση των απορριμμάτων και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στον Πόρο!


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τα πρώτα θεμέλια, για την βιώσιμη αξιοποίηση των απορριμμάτων στον Πόρο και την Τροιζηνία, μπήκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου Συγγρού, την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Πόρου και θέμα της ήταν: η «Διαχείριση απορριμμάτων με τη δημιουργία κοινωνικού συνεταιρισμού».

images

Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ «Καλλονή – Κελλιά Τήνου» κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ενώ για το διαφορετικό αυτό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων μίλησε και η συντονίστρια των Οικολόγων Πράσινων κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου.

Την συζήτηση προλόγισε και συντόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Πόρου κ. Ελένη Κανατσίδη, ενώ για την μέχρι σήμερα διαχείριση των απορριμμάτων και τις μελλοντικές προσπάθειες μίλησε ο Δήμαρχος Πόρου, κ. Γιάννης Δημητριάδης.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών, πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα σκουπίδια μας» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η κ. Κανατσίδη στον πρόλογο της.

Παράλληλα μέσα από την ημερίδα, δόθηκε έμφαση στην διαχείριση μεγάλου ποσοστού των απορριμμάτων, μέσα από τη συστηματική ανακύκλωση.

Να γίνουν δηλαδή τα απορρίμματα από σκουπίδια, προϊόντα. Άλλωστε αυτή ήταν η λέξη κλειδί της ημερίδας. «Προϊόντα».

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο Πόρου, αλλά και στο μελλοντικό σχεδιασμό της δημοτικής του αρχής.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η δαπάνη μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Πόρου στην Φυλή αγγίζει τις 470 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του προϋπολογισμού του Δήμου και που είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του δήμου σε ένα συγκεκριμένο τομέα.

«Η ανακύκλωση, πέρα από τα οικολογικά κίνητρα, είναι και ο οικονομικότερος τρόπος διαχείρισης καθώς τα ανακυκλώσιμα υλικά εκτός του ότι δεν καταλήγουν στην Φυλή και δεν υπόκεινται στο αντίστοιχο τέλος, μπορούν να πουληθούν, εφόσον έχει γίνει η διαλογή στην πηγή» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Ο Δήμαρχος Πόρου δήλωσε πως ο στόχος του δήμου, είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο διαχείρισης που ακολουθεί με μεγάλη επιτυχία η Τήνος, με φορέα διαχείρισης μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που ιδεατά θα αποτελείτο από συνειδητοποιημένους πολίτες.

Σε περίπτωση ωστόσο που οι πολίτες δεν δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, ο δήμος θα απευθυνθεί σε ιδιώτη επί πληρωμή, ή θα δημιουργήσει δημοτικό φορέα, ένα σενάριο που θα πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου.

Πέρα όμως από την προοπτική της δημιουργίας Κοιν.Σ.Επ. στην ανακύκλωση, ο Δήμαρχος Πόρου εξήγγειλε πως παράλληλα θα ενεργοποιηθεί ξανά και η διαδικασία της ανακύκλωσης μέσα από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ), δηλαδή οι Μπλε Κάδοι, που όλοι γνωρίζουμε.

Το πετυχημένο μοντέλο της Τήνου παρουσίασε στη συνέχεια ο κ. Πολιτόπουλος.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιδέα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 με την δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.

Το εγχείρημα είχε σαν σκοπό να αποδείξει ότι μια τοπική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα συνεταιρισμό. Ένα συνεταιρισμό που είναι βιώσιμος, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δυόμιση χρόνια αργότερα, το εγχείρημα είναι βιώσιμο, έχει προσφέρει μια θέση εργασίας και βραβεύτηκε ως η πιο καινοτόμα Κοινωνική Επιχείρηση πανελλαδικά, κερδίζοντας το βραβείο Καινοτομίας ανάμεσα σε 57 συμμετέχουσες κοινωνικές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε, για πρώτη φορά το 2014, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (και άλλους φορείς), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Πολιτόπουλος παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Επιχείρηση.

Παρουσίασε τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τον εξοπλισμό, την μέθοδο, αλλά και τους τρόπους επικοινωνίας του εγχειρήματος προς την τοπική κοινωνία και την εκπαίδευση των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο, το εγχείρημα μπορεί να στηρίξει 1 θέση εργασίας, ανά 150 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, τον χρόνο.

Επίσης, η Κοιν.Σ.Επ. της Τήνου έβαλε την λογική της ανακύκλωσης στα σχολεία, επιστρέφοντας τους το αντίτιμο των ανακυκλώσιμων που προσέφεραν.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το γράφημα που παρουσιάστηκε και που συνέκρινε τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE που εφαρμόστηκε για 2 χρόνια στην Τήνο, με τα αποτελέσματα της προσπάθειας της Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονής – Κελλιά» στον αντίστοιχο χρόνο.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, τουλάχιστον σε ότι αφορούσε τα οικονομικά στοιχεία. Η Κοιν.Σ.Επ της Τήνου κατάφερε να παρουσιάσει καλύτερα αποτελέσματα, με ασυγκρίτως χαμηλότερο προϋπολογισμό και δαπάνες.

Μπορείτε να ενημερωθείτε περισσότερο για το εγχείρημα της Τήνου, στην ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ «Καλλονή – Κελλιά» στο: http://kalloni-tinos.gr/

Την παρουσίαση των φιλοξενουμένων, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

Μέσα από τις ερωτήσεις προέκυψε ότι:

Το εγχείρημα δεν χρηματοδοτείται.

  • Ο χώρος της αποθήκευσης και του πιεστηρίου των ανακυκλώσιμων υλικών θεωρείται επιχείρηση χαμηλής όχλησης και παίρνει άδεια λειτουργίας και σε κατοικημένες περιοχές.
  • Μπορεί να πραγματοποιηθεί με κοινό φορέα από τους δήμους Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων, με περισσότερα σημεία συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το εγχείρημα, είναι η συμμετοχή του κόσμου, ο ενθουσιασμός και η σωστή επικοινωνία.
  • Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι πολλά. Π.χ. αναπτυξιακά, οικονομικά, τουριστικά, πολιτιστικά, συνεργασία φορέων κ.λ.π.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ημερίδα της περασμένης Παρασκευής προβλημάτισε τους κατοίκους που την παρακολούθησαν και η προσπάθεια δεν θα πρέπει να σταματήσει εκεί, αλλά να συνεχιστεί ώστε να γίνει το δεύτερο μεγάλο βήμα, που θα οδηγήσει την τοπική κοινωνία πιο κοντά στην προοπτική της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

http://www.porosnews.gr