Εκπαίδευση και απασχόληση για 50.000 νέους σε όλη την Ευρώπη από τη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά»


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» έχουν προσφέρει πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας σε 50.000 νέους από την Ευρώπη σε έναν μόλις χρόνο.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το μισό από τον στόχο των 100.000 που είχε τεθεί πέρυσι για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» αποτελεί πρωτοβουλία των επιχειρήσεων που επιθυμούν να προωθήσουν τη νεανική απασχόληση στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2014 από τον Όμιλο Nestlé, και σήμερα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.

images

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» έχουν ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 5.400 ενέργειες «readiness for work», οι οποίες περιλαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη για το βιογραφικό σημείωμα (CV clinics), job fairs, προετοιμασία για συνεντεύξεις, καθώς και άλλες υποστηρικτικές εκδηλώσεις για νέους αποφοίτους.

«Μετά από έναν χρόνο δραστηριοποίησης μπορούμε να πούμε ότι η ΄Συμμαχία για τη Νέα Γενιά’ δημιουργεί μια νέα δυναμική» ανέφερε ο Luis Cantarell, Executive Vice President της Nestlé. «Πάνω από 60% των εταιρειών που συμμετέχουν έχουν ήδη βελτιώσει τις πρακτικές τους στη διαδικασία πρόσληψης νέων και στη νεανική απασχόληση από τότε που έγιναν ενεργά μέλη της Συμμαχίας».

Η Συμμαχία για τη Νέα Γενιά αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα του προγράμματος Nestlé needs YOUth, της πρωτοβουλίας για τη νεανική απασχόληση του Ομίλου Nestlé που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 από την Αθήνα. Στη χώρα μας, η Nestlé Ελλάς στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έχει πραγματοποιήσει 202 προσλήψεις και έχει δώσει σε 83 νέους ευκαιρία για πρακτική άσκηση και μαθητεία. Άρα, συνολικά η εταιρεία έχει προσφέρει ήδη 285 από τις 500 ευκαιρίες απασχόλησης για νέους στην Ελλάδα που έχει υποσχεθεί για την τριετία 2014-2016. Επιπλέον, η Nestlé Ελλάς έχει ενεργοποιήσει τη συνεργασία της με 3 παγκόσμιους εταίρους – Adecco, Publicis και Βρετανικό Συμβούλιο- καθώς και με την LinkedIn Trainer & Consultant Έθελ Αγγελάτου, με στόχο την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της πρωτοβουλίας και την ενεργοποίηση ενός επιλεγμένου δικτύου συνεργατών προς όφελος των νέων.

Η πρακτική άσκηση και η μαθητεία οδηγούν σε προσλήψεις και θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο έρευνας καταναλωτών Nielsen μεταξύ 635 business managers και επαγγελματιών ανθρώπινου δυναμικού από 70 εταιρείες που συμμετέχουν στη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, 66% των ερωτηθέντων είπαν ότι η πρακτική άσκηση και η μαθητεία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μόνιμη απασχόληση. Ωστόσο πολλές χώρες ειδικά στη Νότια και Δυτική Ευρώπη δεν είναι ακόμα αρκετά οργανωμένες ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν αυτόν τον τρόπο «διττής μαθητείας», ένα μίγμα ανάμεσα σε επίσημη εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση.

«Η διττή μαθητεία βοηθάει τους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν εμπειρία και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους προτού να εισέλθουν στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Christophe Cambournac, European President της Nielsen, μέλος της ‘Συμμαχίας για τη Νέα Γενιά’. «Επιπλέον, βοηθάει στο να τροφοδοτεί το χαρτοφυλάκιο ταλέντων των εταιρειών και να αντιστοιχεί τις δεξιότητές τους με τις διαθέσιμες δουλειές στην αγορά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η κοινωνία εξελίσσεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ότι μπορούν να προσαρμοστούν τα παραδοσιακά προγράμματα μαθημάτων. Πολλές από τις δουλειές που θα υπάρχουν σε 10 χρόνια δεν υφίστανται καν σήμερα».

Οι επιχειρήσεις δείχνουν προς τη «διττή μαθητεία» ως τρόπο για έξοδο από την ανεργία των νέων στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των προγραμμάτων διττής μαθητείας οι εταίροι που συμμετέχουν στο “Alliance for YOUth” συνειδητοποίησαν το σημαντικό ρόλο που οι κυβερνήσεις μπορούν και θα έπρεπε να παίξουν όσον αφορά στην προώθηση μιας καλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στα σχολεία ή και τα πανεπιστήμια. Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση τέτοιων σχημάτων σε ένα εύρος τομέων σε όλη την Ευρώπη.

Το κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις έγινε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ευρωπαία Επίτροπος για την Απασχόληση Marianne Thyssen, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οργανισμοί νέων, στελέχη αλλά και νέοι από επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά».

Μιλώντας στην εκδήλωση η Ευρωπαία Επίτροπος για την Απασχόληση, Marianne Thyssen δήλωσε: «Η γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος Εγγύηση για τη Νεολαία (Youth Guarantee) σε στενή συνεργασία με εταιρείες είναι ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία και για να μπορέσουν να μπουν οι νέοι άνθρωποι σε δουλειές. Τα Κράτη-Μέλη θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης που προσφέρει η ΕΕ. Την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή μετέφερε περίπου €1 δισεκατομμύριο στα Κράτη-Μέλη ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν 650.000 νέους ανθρώπους να βρουν δουλειά, θέσεις πρακτικής άσκηση και μαθητείας ή συνεχή εκπαίδευση».

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» πρόσφατα δημιούργησαν νέα σχήματα διττής μαθητείας σε όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και σχολεία όμως συχνά αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια. Το 26% των εταιρειών πιστεύουν ότι η διοικητική επιβάρυνση που συνδέεται με τα σχήματα αυτά αποτελούν εμπόδιο για το στήσιμο νέων σχημάτων νεανικής απασχόλησης. Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο μπορεί να φορά σε χρονοβόρες διαδικασίες για να πάρει κανείς κυβερνητική άδεια για να αλλάξει το πρόγραμμα μαθημάτων.

πηγή