ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο “Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις.

Μερικά σημαντικά σημεία:

Καθορίζεται ο σκοπός και οι επιμέρους στόχοι του υπό ψήφιση νόμου. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η δημιουργία ενός ευνοϊκού και σταθερού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Επίσης, παρατίθενται οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του.

Θεωρούνται, από τη σύσταση τους, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων. Επίσης ως Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μπορεί να θεωρηθούν μεταξύ άλλων οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι αστικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ., ενώ καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για τον χαρακτηρισμό και τη λειτουργία αυτών ως φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Καθιερώνεται ο θεσμός των Συνεταιρισμών Εργαζομένων. Συγκεκριμένα αποτελούν ειδικότερη μορφή Αστικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι έχουν εμπορική ιδιότητα, παράγουν «συλλογική ωφέλεια» και έχουν ως μέλη αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα.

Δείτε το νομοσχέδιο και την αιτιολογική του έκθεση από το φορολογικό αρχείο του κόμβου

Πηγή: Taxheaven