ΕΚΤΑΚΤΟ Προδημοσίευση της δράσης “Επιχορήγηση υφισταμένων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑλΟ)”


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας εξέδωσε προδημοσίευση για τη δράση Επιχορήγηση υφιστάμενων φορέων Κοινωνική και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο).Η δράση θα επιχορηγήσει φορείς Κ.ΑΛ.Ο που διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής από το Γενικό Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2018. Η επιχορήγηση θα αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

  • Λειτουργικά έξοδα
  • Αμοιβές τρίτων
  • Δαπάνες προβολής, δημοσιότητας και δικτύωσης
  • Μισθολογικό κόστος
  • Δαπάνες διαμόρφωσης χώρου μικρής κλίμακας
  • Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού
  • Προμήθεια αναλωσίμων
  • Προμήθεια πρώτων υλών/εμπορευμάτων
  • Προμήθεια μηχανημάτων – εξοπλισμού παραγωγής – λοιπού εξοπλισμού
  • Προμήθεια λογισμικών-υπηρεσίες παραμετροποίησης λογισμικού

Ο επιχορηγούμενος προυπολογισμός και το ποσοστό της επιχορήγησης καθορίζεται ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του φορέα ενώ ανάλογα προσδιορίζεται και ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης που θα πρέπει να δημιουργηθούν.

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη των υφιστάμενων φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), με βάση τα οριζόμενα στο Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α/31-10-2016), όπως ισχύει.

H δράση στοχεύει:

  • στη στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας,
  • στη μείωση της ανεργίας,
  • στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης,
  • στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των υφισταμένων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.),
  • στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των υφισταμένων Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. και
  • στη μεγέθυνση της κοινωνικής ωφέλειας που οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. δημιουργούν.

Η δράση εμπίπτει στο Θεματικό Στόχο 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης», Επενδυτική προτεραιότητα 9.5 «Προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής ενσωμάτωσης σε κοινωνικές επιχειρήσεις και την κοινωνική και αλληλέγγυο οικονομία ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην απασχόληση» και εντάσσεται στους Άξονες Προτεραιότητας 2 και 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014-2020» για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία) και για τις Περιφέρειες σε Μετάβαση (Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα), στον Άξονα Προτεραιότητας 9 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής 2014- 2020 για την Περιφέρεια Αττικής και στον Άξονα Προτεραιότητας 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

2. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Δικαιούχοι της Πρόσκλησης είναι οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν.4430/2016 (ΦΕΚ Α 205/31-10-2016), όπως ισχύει.

Ειδικότερα, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην οικεία Πρόσκληση οι Δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα:

  1. Να είναι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν.4430/2016 (ΦΕΚ Α 205/31-10-2016), δηλαδή να διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής από το Γενικό Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2018. Ειδικά οι φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 14 του ν.4019/2011, θα πρέπει να διαθέτουν πέραν της βεβαίωσης εγγραφής και βεβαίωση καταχώρησης τροποποίησης καταστατικού μετάπτωσης του άρθρου 35 του Ν.4430/2016.
  2. Να διαθέτουν βεβαίωση έναρξης εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι και 31/7/2018.
  3. Να διαθέτουν Πιστοποιητικό Μέλους από το Γενικό Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο έτους 2018 (χρήση 2017) (μόνο για τους Φορείς που ιδρύθηκαν έως 31/12/2017),
  4. Να διατηρούν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της πράξης καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής της, δηλαδή για δεκαοκτώ (18) μήνες.
  5. Να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης.
  6. Να λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και να έχουν έδρα ή εγκατάσταση ή να δημιουργήσουν εγκατάσταση στην Περιφέρεια για την οποία υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησης.
  7. Να δημιουργήσουν, ανάλογα με το ύψος του κύκλου εργασιών τους και του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πράξης τους, τον απαιτούμενο αριθμό θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τον Πίνακα 2.
  8. Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
  9. Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά λογιστικά βιβλία (πρώην Β’ ή Γ’ κατηγορίας).
  10. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, με την οποία μία ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.
  11. Να υποβάλουν μόνο μία πρόταση ανά ΑΦΜ.
  12. Να υποβάλλουν το σύνολο των αναγκαίων στοιχείων, δικαιολογητικών και εντύπων, όπως ορίζονται από την οικεία πρόσκληση.
  13. Να έχουν την- κατά περίπτωση- απαιτούμενη εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση έκδοσης ή ανανέωσης αυτής, για τη/ις δραστηριότητα/ες στην/ις οποία/ες δραστηριοποιούνται.
  14. Να τηρούν και να αναλαμβάνουν την υποχρέωση για την τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους. Η μη ικανοποίηση μίας ή περισσοτέρων εξ αυτών αποτελεί συνθήκη αποκλεισμού της αίτησης και συνεπώς λόγο απόρριψης.

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στη δράση, χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Σύμφωνα με τον Κανονισμό, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ενιαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000,00€) σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000,00€) σε οποιαδήποτε περίοδο τριών (3) οικονομικών ετών. Επομένως προκειμένου να ενταχθεί μία πρόταση λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει εγκριθεί προς την ενιαία επιχείρηση μέσα σε μία τριετία [τρέχον έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη] πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται μέσω της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους της Δικαιούχου επιχείρησης στην οποία θα αναφέρεται οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση ήσσονος σημασίας έλαβε η οικεία επιχείρηση βάσει του παραπάνω κανονισμού ή άλλων κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και κατά το τρέχον οικονομικό έτος, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 6 του Καν.1407/2013 καθώς και μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχου σώρευσης των ενισχύσεων (de minimis) της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις με «αριθμ. πρωτ.: 74391/ΕΥΚΕ 2634/13-07-2016 Οδηγίες στους φορείς που εμπλέκονται στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 του Καν.1407/2013.

Στον ως άνω έλεγχο ορίων μεμονωμένων ενισχύσεων αθροίζονται οι ενισχύσεις που έχει λάβει η Δικαιούχος επιχειρηματική μονάδα και όλες οι επιχειρήσεις που συνιστούν με αυτήν «ενιαία επιχείρηση», κατά την έννοια της παρ.2 του άρθρου 2 του Καν.1407/2013.

Επισημαίνεται ότι όταν σημειωθεί υπέρβαση του σχετικού ανωτάτου ορίου που ορίζεται στην ανωτέρω με τη χορήγηση νέας ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, κανένα τμήμα της εν λόγω νέας ενίσχυσης δεν δύναται να υπαχθεί στο ευεργέτημα του παρόντος κανονισμού.