Εκτροφή σαλιγκαριών: Μια καλλιέργεια με προοπτικές


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στο χώρο των τροφίμων είναι η εκτροφή σαλιγκαριών. Η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την εγχώρια αγορά, κάνει το μέλλον της εκτροφής σαλιγκαριού πολλά υποσχόμενο.

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ σταθερά στην κορυφή βρίσκεται η Γαλλία, που στην εμπορευματοποίηση και στη μαγειρική χρήση του προϊόντος, παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

Η κατανάλωση νωπών και μεταποιημένων σαλιγκαριών στην Ευρώπη κυμαίνεται τους 100.000 τόνους ετησίως. Αυτή η ποσότητα, αποτελείται κατά 97% από το είδος Helix pomatia, που προέρχεται από φυσικούς πληθυσμούς σαλιγκαριών και συλλέγονται από φυσικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης. Το υπόλοιπο 3% αποτελεί το είδος Helix aspersa που παράγεται σε εκτροφεία που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι τιμές πώλησης έχουν εποχική διακύμανση. Την θερινή περίοδο όπου είναι η περίοδος συλλογής/συγκομιδής οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στα 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ την τρέχουσα περίοδο όπου υπάρχει υψηλή κατανάλωση αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα νωπά σαλιγκάρια η τιμή μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 12 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Χρειάζεται κόπος, χρόνος, χρήμα, μεράκι, τεχνογνωσία και υποστήριξη στην παραγωγή καθώς και καλή γνώση στην αγορά των προϊόντων.

Η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είναι μεταξύ άλλων οι κλιματολογικές συνθήκες, που επιδρούν στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και το κόστος παραγωγής, έχει υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας σε σχέση με ανταγωνιστές ενώ το ελληνικό σαλιγκάρι υπάρχει σε αγορές του εξωτερικού για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη

Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η Ελλάδα υπήρξε για μια 20ετία στην πρώτη θέση στην βιομηχανία μεταποίησης σαλιγκαριών από τη δεκαετία του ?70. Ωστόσο, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην με τις περισσότερες βιοτεχνίες και εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και τις μεγάλες βιομηχανίες να έχουν συρρικνώσει την παραγωγή τους.

Υπάρχουν ευκαιρίες

Την τελευταία 25ετία παρατηρείται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σταθερή ζήτηση για σαλιγκάρια ή προϊόντων σαλιγκαριών με υψηλά ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, προϊόντα σαλιγκαριών με ονομασία προέλευσης καθώς και εταιρίες σαλιγκαριών που μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλώνω-αγοραστών.

Διατροφική αξία

Πρόκειται, μεταξύ άλλων για υγιεινή, θρεπτική και εύπεπτη τροφή, αρκεί να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από το σάλιο τους, κάτι που γίνεται όταν πλένονται επανειλημμένα με άφθονο νερό που περιέχει ξύδι και αλάτι. Οι γνώστες, προτιμούν σαλιγκάρια με επίφραγμα καθώς είναι καθαρότερα και έχουν λιγότερο απόθεμα ασβεστίου που τα κάνει δύσπεπτα.

https://www.amna.gr