Επί τάπητος η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου και παρουσία του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου η εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας, που διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Ν.4430/2016, καθώς και στις δράσεις που προωθεί η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας.

«Η κοινωνική οικονομία είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, δηλαδή υπηρεσίες και προϊόντα που έχουμε στον τόπο μας καθώς και το πώς θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν», τόνισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στον Νόμο, ο όποιος ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο, και όπως είπε τον περίμενε με ανυπομονησία πολύς κόσμος διότι βάζει ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας από τη μια πλευρά και της συλλογικότητας και της δημοκρατίας από την άλλη.

Επίσης, η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός το έχει πει επανειλημμένα ότι είναι οριζόντια προτεραιότητα της κυβέρνησης και έτσι πρόσθεσε, εκτός από το υπουργείο Εργασίας που είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο για την κοινωνική οικονομία, συνεργαζόμαστε οριζόντια με όλα τα υπουργεία. Δηλαδή, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού. Διότι σε όλους αυτούς τους χώρους που οι πολίτες σήμερα δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας διότι έχουν αποκλεισθεί η δεν συμμετέχουν διότι η αγορά εργασίας είναι τόσο πολύ απορυθμισμένη (εργάζονται και δεν πληρώνονται, εργάζονται εκ περιτροπής) αναζητούν να βρουν μια διέξοδο και να μπορέσουν να βιοπορισθούν με έναν τρόπο που εμπεριέχει ισονομία και δημοκρατία.

Εάν αποφασίσετε μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα αναφερόμενα κριτήρια ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με 4χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Κατά την παρουσίαση υπογραμμίστηκε ακόμη, ότι η Κοινωνική Οικονομία εισάγει έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάσθηκαν οι νέες δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4430/2016 για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, καθώς και για τα «εργαλεία» υποστήριξης για την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα.

Συνεργασία και εμπιστοσύνη στους τοπικούς φορείς, ζήτησε κατά τον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στην κ. Αντωνοπούλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

“Να εμπιστευτείτε τους φορείς, υπάρχει η Περιφέρεια οι Δήμοι τα Επιμελητήρια οι φορείς που θέλουμε την συνεργασία. Εμείς όλοι είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε” τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και στο τρίπτυχο ανάπτυξη αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή. Επίκληση της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη για συνεργασία και εμπιστοσύνη της πολιτείας- κεντρικής διοίκησης με τους τοπικούς φορείς έκανε στο χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου ,Αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη, όπως και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι.

Σημειώνεται ότι κατά την Υπουργό, η «κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία» (Κ.ΑΛ.Ο), όπως ορίστηκε με τον νόμο 4430/16, αφορά έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής, όπου πολίτες λειτουργούν επιχειρήσεις σε συνεταιριστικά πρότυπα, με κύρια χαρακτηριστικά τις από κοινού αποφάσεις των μελών τους με δημοκρατικές διαδικασίες, και την επανεπένδυση μέρους των κερδών, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και στο ζήτημα της ανεργίας.

Η Κ.ΑΛ.Ο δίνει τη δυνατότητα στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

http://www.cretalive.gr