Επιχειρώντας Αλλιώς 2ο Συνέδριο και βραβεία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


εδώ μπορείτε να βρείτε τα πλήρη ηχητικά από την ημερίδα

πρωινό πρόγραμμααπογευματινό πρόγραμμα

Με την απονομή των Βραβείων Social Business Excellence Awards 2014 έκλεισαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα «Επιχειρώντας Αλλιώς», που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η προώθηση της έννοιας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο ευρύ κοινό και η ανταλλαγή εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό τομέα, με την προβολή παραδειγμάτων επιχειρήσεων –ελληνικών και ξένων- που έχουν να παρουσιάσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο με κοινωνικούς όσο και οικονομικούς όρους.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τρόποι χρηματοδότησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, το ελληνικό σχέδιο δράσης και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και οι προκλήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις σε περιβάλλον ύφεσης.

Όπως τονίστηκε, νικητές ήταν και οι 57 επιχειρήσεις που πήραν μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι του συνεδρίου, διακρίθηκαν όμως επτά, οι οποίες και έλαβαν τα αντίστοιχα βραβεία.

Το πρώτο βραβείο, Social Enterprise of the year 2014, με χορηγό το Ίδρυμα Μποδοσάκη, απονεμήθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης «Μύρτιλλο». Πρόκειται για έναν πολυχώρο που λειτουργεί στο Νέο Ηράκλειο (καφετέρια, παρασκευαστήριο και χώρος Λόγου και Τέχνης), και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το βραβείο Community Impact Award 2014, με χορηγό τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών, κέρδισε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης» για το περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Με 200 διακινητές, το περιοδικό φτάνει σε περίπου 25.000 αναγνώστες, με στόχο την υποστήριξη αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Με το βραβείο Health & Social Care Social Enterprise 2014, με χορηγό την ηγέτιδα ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, τιμήθηκε ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «Τομέας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου». Με έδρα τη Λέρο, ο συνεταιρισμός συμβάλλει στο έργο της αποασυλοποίησης και της ψυχικής υγείας ασθενών, εμπλέκοντας στη διαδικασία της παραγωγής μελιού ασθενείς και νοσηλευτές.

Το βραβείο Green Social Enterprise 2014, με χορηγό τα Ελληνικά Πετρέλαια, απονεμήθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Γη Θεσσαλίς». Οι 45 εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση αγροτικών προϊόντων.

Το βραβείο Education & Culture Social Enterprise 2014, με χορηγό το Δήμο Αθηναίων, κέρδισε το Ινστιτούτο Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς, με αντικείμενο τα προγράμματα υποστήριξης παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές λόγου και ομιλίας.

Το βραβείο Innovation Social Enterprise 2014, με χορηγό τη ΔΕΗ, απονεμήθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή Κελλιά Τήνου», η οποία δραστηριοποιείται στη διαλογή και διαχείριση απορριμμάτων.

Τέλος, το βραβείο Social Enterprise Start-up 2014 απονεμήθηκε στην εταιρεία ROI CAT, η οποία κατασκευάζει παιχνίδια για παιδιά με προβλήματα όρασης.

Οι κύκλοι ομιλιών, που προηγήθηκαν της απονομής, ανέπτυξαν τη θεματική «Τάσεις, ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων Κοινωνικών Επιχειρήσεων». Κατά τις εναρκτήριες ομιλίες του συνεδρίου, από την πρόεδρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ και της ΕΛΕΠΑΠ, κ. Μαριάννα Μόσχου, τον Director του British Council Greece κ. Anthony Buckby, τoν Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνο Καρβούνη και τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, σκιαγραφήθηκε το πλαίσιο ανάπτυξης των κοινωνικών επιχειρήσεων ως τομέα διεξόδου από την κρίση.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ δραστηριοποιούνται σε τομείς που «δοκιμάζονται», όπως αυτός της κοινωνικής πρόνοιας. Απευθύνονται κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, καθώς και οι νέοι, και σε πληθυσμούς υποβαθμισμένων περιοχών.

Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται στην Ελλάδα, ως προς την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, είναι η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια για την έναρξη μίας τέτοιου τύπου επιχείρησης, καθώς και η ελλιπής κατανόηση του περιεχομένου των συνεταιριστικών μορφών επιχειρηματικότητας. Αυτά τα προβλήματα επιχειρεί να αντιμετωπίσει το εθνικό στρατηγικό σχέδιο, που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Άννα Δαλλαπόρτα. Η στήριξη της απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, η αντιμετώπιση της κρίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας αποτελούν προτεραιότητες του εθνικού σχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 700 ελληνικές επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τη στιγμή που πανευρωπαϊκά περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σε κοινωνικές επιχειρήσεις, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 6,5% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και είναι πρωτοβουλία του British Council Greece και της Α.Σ. ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ (στην οποία συμπράττουν η ΕΛΕΠΑΠ, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, η MENTORING ΑΕ και το ΕΒΕΑ), με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης «Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ.» και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. – sourse

Όλοι οι νικητές του 2ου συνεδρίου κοινωνικής επιχειρηματικότητας πάνω στην σκηνή!

Φωτογραφία: Όλοι οι νικητές του 2ου συνεδρίου κοινωνικής επιχειρηματικότητας πάνω στην σκηνή!

04

07

06

05

03

02

01

Η κ.Ανδρίτσου προλογίζει τα βραβεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

Φωτογραφία: Η κ.Ανδρίτσου προλογίζει τα βραβεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας! #socentgr

Το πάνελ των συντονιστών είναι έτοιμο για την τελική σύνοψη του 2ου συνεδρίου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

Φωτογραφία: Το πάνελ των συντονιστών είναι έτοιμο για την τελική σύνοψη του 2ου συνεδρίου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

Capacity Building Tools απο τον κ. Allman!

Φωτογραφία: Capacity Building Tools απο τον κ. Allman! #socentgr

Ο κ. Μυρτάκης από την Παγκρήτια Συνετ. Τράπεζα, μας μιλάει για τις δυσκολίες στην απορρόφηση των μικροπιστωσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σήμερα.

Φωτογραφία: Ο κ. Μυρτάκης από την Παγκρήτια Συνετ. Τράπεζα, μας μιλάει για τις δυσκολίες στην απορρόφηση των μικροπιστωσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σήμερα.

Kirsty Gilchrist, Soloco co-founder says: “One of the most important factors for new enterprises is knowing their vision!”

Φωτογραφία: Kirsty Gilchrist, Soloco co-founder says: &quot

Dr. John Charles, founder and managing director, Catering2Order shared with us his inspiration saying: “If I can do it, everyone can do it… You just need to work hard!”

Φωτογραφία: Dr. John Charles, founder and managing director, Catering2Order shared with us his inspiration saying: &quot

“Disability or ability?” This was the core question of Ms Adina Tal, Artistic director of Nagata’ at Centre

Φωτογραφία: &quot

Ο κ. Hoffmann, απο τη Discovering Hands, μας εξηγεί πως γυναίκες με προβλήματα όρασης εκπαιδεύονται για να κανουν διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχοντας ανεπτυγμένη την ικανοτητα της αφής.

Φωτογραφία: Ο κ. Hoffmann, απο τη Discovering Hands, μας εξηγεί πως γυναίκες με προβλήματα όρασης εκπαιδεύονται για να κανουν διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχοντας ανεπτυγμένη την ικανοτητα της αφής.

“Η δύναμη της δικτύωσης, πιο δυνατή από την δύναμη των χρημάτων”, αναφέρει ο κ. Catheral από την εταιρεία Katarsis Ventures Limited.

Φωτογραφία: &quot

Η κ.Δαλλαπόρτα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μας περιέγραψε πως οι περιφερειακοί μηχανισμοί θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων!

Φωτογραφία: Η κ.Δαλλαπόρτα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μας περιέγραψε πως οι περιφερειακοί μηχανισμοί θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων! #socentgr

“We don’t invest in ideas but in the execution of the ideas” ~Luis Pareras~

Φωτογραφία: &quot

“I am the bad guy!”, Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο κύριος Pareras!