ΕΣΠΑ 2014-2020: Καμία πρόοδος στο μηχανισμό διαχείρισης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Το νέο ΕΣΠΑ, είναι ίσως η μόνη σημαντική ελπίδα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας στη περίοδο μέχρι και το 2020, εάν και εφ’ όσον βεβαίως λήξει η εκκρεμότητα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, βρεθεί κοινός τόπος και εξασφαλιστεί ρευστότητα για την οικονομία.

Εάν τελικώς δοθεί λύση στο γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων, τότε όλοι θα αρχίσουν να τρέχουν για να κλείσουν τις εκκρεμότητες του προηγουμένου Πλαισίου Στήριξης και να ενεργοποιήσουν το νέο ΕΣΠΑ, το ονομαζόμενο ΣΕΣ, το οποίο σημειωτέον έχει χρόνο εκκίνησης το 2014. Βεβαίως το 2014, εκκρεμούσαν ακόμη οι εγκρίσεις των προγραμμάτων από την ΕΕ, και όχι μόνο των ελληνικών, αλλά από τον Δεκέμβριο του 2014, τα επιχειρησιακά μας προγράμματα έχουν εγκριθεί, με ένα προϋπολογισμό ύψους 19 δισ. ευρώ.

Αλλά για να ενεργοποιηθούν τα Προγράμματα, θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα, διαφορετικά το όλο σύστημα είναι και παραμένει μετέωρο.

Κι ενώ απο πέρυσι έχει ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος του ΣΕΣ, ο ν.4314/2014, δεν έχουν ως και σήμερα εκδοθεί οι διοικητικές πράξεις που αφορούν στις νέες δομές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και των Επιτελικών Δομών, δομές που σχεδιάστηκαν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού διαχείρισης των προγραμμάτων.

Πέρα από αυτό, δεν έχει γίνει το παραμικρό και για τη διαμόρφωση του πλαισίου αξιολόγησης, την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και τη στελέχωση των υπηρεσιών αυτών μετά από αξιολόγηση των στελεχών.

Για τα παραπάνω ζητήματα, κατέθεσαν (στις 28/4/2015) ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, 32 βουλευτές της  αντιπολίτευσης  (ΝΔ) και ζητούν να πληροφορηθούν τι προτίθεται να κάνει ο αρμόδιος υπουργός. Θα προχωρήσει στην υλοποίηση του μοντέλου διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ, οπως αυτό περιγράφεται στον ν.4314  ή θα το αλλάξει;

Γιατί, εάν με το καλά υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- δανειστών, αίφνης θα …θυμηθούμε το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη και τις χρηματοδοτήσεις, «επιτυγχάνοντας» για μία ακόμη φορά , για ένα ακόμη ΚΠΣ, να μείνουμε πίσω στους χρόνους.

πηγή