Subscribe: FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


“Ναι” επί της αρχής απ’ όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α. – Δέσμευση για υιοθέτηση αρκετών από τις προτάσεις των φορέων από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου

Ευρεία αποδοχή του νομοσχεδίου για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία καταγράφηκε χθες στη Βουλή, καθώς υποστηρίχθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των φορέων, κατά τη σχετική ακρόαση, αλλά και υπερψηφίστηκε επί της αρχής από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ και την Χ.Α. που καταψήφισαν και το Ποτάμι που επιφυλάχθηκε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου εξέφρασε τη χαρά της γι’ αυτόν τον «κοινό τόπο» και δεσμεύτηκε για υιοθέτηση αρκετών από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς.

Η Ρ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για ετεροχρονισμένη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ενώ για το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων σε αυτές τις επιχειρήσεις η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «μας έχει προβληματίσει, θα επανέλθουμε, δεν είναι κάτι που έχουμε βάλει στην άκρη».

Η Ρ. Αντωνοπούλου απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για την ίδρυση δύο νέων ειδικών γραμματειών μέσα από το νομοσχέδιο παρατηρώντας ότι το υπουργείο της είναι υποστελεχωμένο κι ότι κάνει «πάρα πολύ μεγάλο λάθος» όποιος θεωρεί ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με την Ευρώπη. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν στελεχώθηκαν ποτέ, γι’ αυτό κι ο προηγούμενος νόμος δεν λειτούργησε. «Μας ενδιαφέρει να στήσουμε δομές που θα κληρονομηθούν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Ρ. Αντωνοπούλου.

Τα αιτήματα των φορέων

Κατά την ακρόαση των φορέων καταγράφηκαν ελάχιστες διαφωνίες με την ουσία και τους στόχους του νομοσχεδίου, με τους εκπροσώπους των φορέων να ζητούν αλλαγές και προσθήκες σε επιμέρους τμήματά του. Από αρκετούς φορείς ζητήθηκαν αλλαγές ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των κοινωνικών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, ενώ διατυπώθηκε κριτική για διατήρηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Κ. Λαμπρόπουλος ζήτησε να μπουν συγκεκριμένοι όροι για την εθελοντική εργασία και να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου, ενώ σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι να μην αναλαμβάνουν τα χρέη των πτωχευμένων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Ν. Μελετίου ζήτησε να περιληφθούν στις ειδικές ομάδες και οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 27 ετών, όπως και να δοθεί η δυνατότητα και στους δήμους να επιχορηγούν τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους συνεταιρισμούς εργαζομένων.

Αιτήματα για ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα στις κοινωνικές επιχειρήσεις

Η υπεύθυνη για την οικονομία στο «Αλληλεγγύη για όλους» Γ. Μπεκριδάκη ζήτησε ασφαλιστικά κίνητρα για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα ζήτησε και η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, Π. Νικολάου, η οποία πρότεινε επίσης αύξηση στο 40% του ποσοστού των υπαλλήλων των επιχειρήσεων αυτών που είναι ΑμεΑ. Αύξηση στο 50% ζήτησε ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρ. Νάστας.

Ο οικονομικός επόπτης της ΕΣΕΕ Ν. Κογιουμτσής επιτέθηκε στο αλληλέγγυο εμπόριο επικρίνοντάς το ως παρεμπόριο, ενώ ζήτησε την καθιέρωση ίσης αμοιβής για ίση αξία εργασίας.

Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Β. Μπέλλης ζήτησε ευρύτερο ορισμό για να μην αποκλείονται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί από την κοινωνική οικονομία, ενώ ο Γ. Αμίτσης, εκπρόσωπος του ΤΕΙ Αθήνας, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη ρύθμιση του τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας εκτιμώντας ότι δεν επιτρέπει την οικονομική ελευθερία άλλων επιχειρήσεων που θα ήθελαν να ασκήσουν κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

loading...

Comments

comments

© 2016 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org στο πλαίσιο ανάπτυξης της δράσης της στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πιστά υπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας μια Θερμοκοιτίδα ανάπτυξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και σας καλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για ένταξη στην δομή αυτή συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ

imgimagesΕίναι σε πλήρη λειτουργία πλέον ο πρώτος και μοναδικός κατάλογος αφιερωμένος στην παρουσίαση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του νόμου 4019/11 και φιλοξενούμε πάνω από 200 ΚοινΣΕπ με τις δράσεις τους και τις πληροφορίες επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα. Μέσα από το περιβάλλον αυτό μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και να βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε σε όλη την Ελλάδα, οι τρόποι αναζήτησης είναι πολλοί. Η δική σου ΚοινΣΕπ είναι μέσα; enter

images

Monthly Stats 2012 - 2016