Το αναπτυξιακό συνέδριο για την Αθήνα και η τοπική της οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο λύνει όλες τις ερωτήσεις

Ο Τζοφ Μάλγκαν, διευθυντικό στέλεχος της Nesta (National Endowment for Science Technology) -μίας βρετανικής ΜΚΟ για την προαγωγή της καινοτομίας – έγραψε πρόσφατα στον “Observer” για το αστικό μας μέλλον και για την ανάγκη να μιλήσουμε περισσότερο για τις πόλεις μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε σε μία εποχή κατά την οποία οι πόλεις -και ιδιαίτερα οι «παγκόσμιες πόλεις»- είναι αυτές που δείχνουν τον δρόμο στο σύνολο της κοινωνίας. Πολλές, μάλιστα, βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τη χώρα τους, ενώ κάποιες όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Λος Άντζελες προσελκύουν ταλέντο, μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης και κεφάλαια σε βαθμό που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Η Αθήνα επλήγη σοβαρά από την κρίση που χτύπησε τη χώρα μας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβαδίσει με τις εξελίξεις. Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα: η οικονομική κατάσταση, η αβεβαιότητα, τα ανεξέλεγκτα κύματα μετανάστευσης… Η πόλη μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μόνο με την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης. Και σε αυτή την προσπάθεια, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η επιχειρηματική κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Αθηναίων προχωρά στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας με τους επιχειρηματίες, με στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που καθηλώνουν τις προσπάθειες των επιχειρήσεων της πόλης για ανάπτυξη και εξωστρέφεια.

Ο μηχανισμός αυτός θα έχει τη μορφή Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και συλλογικών φορέων. Ο ακριβής σχεδιασμός του θα αναδειχθεί ύστερα από τη μελέτη καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις (Άμστερνταμ, Γλασκόβη, Ουτρέχτη, κά.) γύρω από τις πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Η συνολική στρατηγική του δήμου και ο ρόλος, ο σκοπός και ο τρόπος λειτουργίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου παρουσιάζονται σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουνίου, στο αναπτυξιακό συνέδριο που προγραμματίζει ο δήμος μαζί με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) στο Ζάππειο.

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα από τις 9.30 έως τις 16.00. Ανάμεσα στους ομιλητές περιλαμβάνονται ανώτερα στελέχη του δήμου και της ΕΑΤΑ, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η πρόεδρος της ΕΑΤΑ Μαρία Λογοθέτη και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξης Γαληνός, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως ο Ευτύχιος Βασιλάκης(αντιπρόεδρος της Aegean Airlines) και ο Νίκος Κουτσιανάς (αντιπρόεδρος της Apivita).

Αυτό όμως που πρόκειται να τραβήξει την προσοχή είναι το πάνελ με θέμα «Πώς οι δήμοι ενισχύουν την επιχειρηματικότητα – Διεθνής εμπειρία», στο οποίο πρόκειται να μιλήσουν ο Rik Bleeker Engels (γενικός διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του δήμου του Άμστερνταμ), ο Kevin Kane (εκτελεστικός διευθυντής του Glasgow Economic Leadership) και η Yael Enoch-Maoz(ανώτερη project manager του Δήμου Τελ Αβίβ-Γιάφο), σχετικά με τις δικές τους εμπειρίες και τις επιτυχημένες δημοτικές πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας που εφάρμοσαν οι δικές τους πόλεις.