Η Ρ. Αντωνοπούλου για το νέο νόμο για την κοινωνική οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στα βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας και το νέο νόμο που θέτει το πλαίσιο μιας «καλής λειτουργίας» αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

«Η κοινωνική οικονομία είναι ένας τομέας παραγωγής υπηρεσιών και προϊόντων που σε κάποιες χώρες φτάνει ως και το 10% του ΑΕΠ. Στην χώρα μας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% με τις καλύτερες εκτιμήσεις στο 2%» τόνισε η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι οι εργαζόμενοι και τα μέλη μιας επιχείρησης που ανήκουν στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας λειτουργούν με βάση τις αρχές της ισοτιμίας και της δημοκρατίας. Κάθε μέλος έχει μία ψήφο σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Επιπλέον τα προϊόντα που παράγουν πρέπει να έχουν συλλογικό και κοινωνικό όφελος. Δηλαδή ο βασικός λόγος που συστήνονται είναι όχι το κέρδος αλλά τη βελτίωση της ζωής των ίδιων των εργαζομένων, να μπορεί ο εργαζόμενος σε αυτή την επιχείρηση να βιοπορίζεται αξιοπρεπώς. Παράλληλα παράγουν προϊόντα που τηρούν κανόνες αξιοπρέπειας και δίκαιου εμπορίου.

Εξήγησε ότι με το νέο νόμο θέτονται κανόνες στη λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα θεσμοθετείται ο κανόνας ότι «δεν μπορεί η μισθολογική διαφορά μεταξύ των εργαζομένων δεν μπορεί να ξεπερνά την αναλογία 1 προς 3» διότι αλλιώς αλλοιώνεται ο συλλογικός χαρακτήρας.

http://www.avgi.gr – Kατ. Μπρέγιαννη