Η υψηλη σημασια της Συνεταιριστικης Οικονομιας σε παγκοσμιο επιπεδο


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η συνεταιριστική οικονομία ως βασικός άξονας της κοινωνικής οικονομίας αποτελεί σήμερα μοναδική λύση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας. Σε μια οικονομία που κυριαρχείται απο την κρίση του «υπαρκτού» καζίνο-καπιταλισμού όπως συνέβει με την κρίση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού πριν 20-25 χρόνια. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν εναλλακτικά μοντέλα αντιμετώπισης της κρίσης και της διογκούμενης φτώχειας. Εκείνο που πραγματικά προκαλεί σκεπτικισμό είναι η έλλειψη στη συμβολή και τη σημασία της συνεταιριστικής οικονομίας. Είναι προφανές, ότι η κοινωνική οικονομία αντιμετωπίζεται ως ένα υποδεέστερο φαινόμενο της καπιταλιστικής οικονομίας, από την στιγμή που δεν στοχεύει στους τεράστιους κερδοσκοπικούς τζίρους, δεν διαπλέκεται με τα Μ.Μ.Ε. και ως εκ τούτου δεν προωθείται από τις πολυεθνικές εταιρείες. Έτσι η γνώση γύρω απο την κοινωνική οικονομία και τις πραγματικές της διαστάσεις στην Ευρώπη και ανα τον κόσμο είναι κάτι παντελώς άγνωστο για την Ελλάδα.

Ωστόσο τα μεγέθη της κοινωνικής οικονομίας και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία δείχνουν οτι δεν είναι ο «φτωχός» ξάδερφος της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά ένας σημαντικός και υπολογίσιμος οικονομικός τομέας που λειτουργεί ευεργετικά για τις χώρες που τον έχουν υιοθετήσει και αναπτύξει. Η μελέτη αυτού του πραγματιστικού φαινομένου μπορεί να μας δώσει μια νέα εικόνα του κόσμου για τις διεργασίες στην βάση της πραγματικής οικονομίας. Παρατίθενται λοιπόν κάποια στοιχεία για το μέγεθος της κοινωνικής οικονομίας απο την International Cooperative Alliance (I.C.A.) της Διεθνούς Συμμαχίας για τους Συνεταιρισμούς και τα οποία δείχνουν την παγκόσμια εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας και τα ρεκορ της, τη συμμετοχή της στις εθνικές οικονομίες καθώς και τα απτά μετρήσιμα οφέλη της. Έτσι έχουμε τα εξής:

Σε όλο τον κόσμο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι μέλη κάθε μορφής προμηθευτικών, παραγωγικών και καταναλωτικών συνεταιρισμών.

Παρέχουν 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, 20% περισσότερο απο ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η οικονομική δραστηριότητα από τους 300 μεγαλύτερους συνεταιρισμούς ανα τον κόσμο, είναι ίση με την 10η μεγαλύτερη εθνική οικονομία στο κόσμο.

  • Στην Ινδία και την Κίνα , περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν μέρος κοινωνικών συνεταιρισμών.
  • Στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα στα τέσσερα άτομα είναι μέλη κοινωνικού συνεταιρισμού, ενώ στον Καναδά ο αριθμός αυτός είναι 4 στους 10.
  • Στην Ιαπωνία, 1 στις 3 οικογένειες είναι μέλος κοινωνικών συνεταιρισμών.
  • Στην Ινδονησία, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί παρέχουν θέσεις εργασίας σε 288.589 άτομα.
  • Στην Κένυα, 250.000 άτομα απασχολούνται από κοινωνικούς συνεταιρισμούς.
  • Ο Καναδικος συνεταιρισμός παραγωγής Ζαχάρου παράγει το 35% της παραγωγής ζάχαρης και σφενδάμου του κόσμου.
  • Στην Κολομβία, οι 8.124 κοινωνικοί συνεταιρισμοί είναι υπεύθυνοι για το 4,96% του ΑΕΠ το 2009. Απασχολούν πάνω από 137.888 άτομα – 46% των οποίων είναι άνδρες και 54% γυναίκες.
  • Στην Κένυα, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί είναι υπεύθυνοι για το 45% του ΑΕΠ και το 31% της εθνικής αποταμίευσης και των καταθέσεων. Έχουν το 70% της αγοράς καφέ, 76% των γαλακτοκομικών προϊόντων, το 90% παραγωγής πύρεθρου, και το 95% του βαμβακιού.
  • Στην Πολωνία, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί γαλακτοκομικών προϊόντων είναι υπεύθυνες για το 75% της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ταξιδιωτικό γραφείο είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός.
  • Στο Βιετνάμ, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί συμβάλλουν το 8,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
  • Η Κόστα Ρίκα μετράει πάνω από 10% του πληθυσμού της ως μέλη των κοινωνικών συνεταιρισμών.
  • Στη Γερμανία, 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μέλη κοινωνικών συνεταιρισμών, 1 στα 4 άτομα.
  • Στη Σιγκαπούρη, το 50% του πληθυσμού (1,6 εκατομμύρια άνθρωποι) είναι μέλη κοινωνικών συνεταιρισμών.

Τα στοιχεία αυτά δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την επιτυχημένη διάδοση της κοινωνικής οικονομίας παγκοσμίως και δείχνουν οτι ο τρίτος τομέας είναι σε θέση να καλύψει γρήγορα και αποτελεσματικά τις ανάγκες των απλών πολιτών.

http://paratiritiriokp.gr/