Ιδέες Επιχειρηματικότητας … στον Ιαματικό Τουρισμό


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


«Διακοπές στην Ελλάδα» δεν είναι μόνο οι παραλίες με τα καταγάλανα νερά και ο κοσμοπολίτικος τρόπος ζωής.

Το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών της χώρας που μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο “άλλου τύπου” τουρισμός, ο λιγότερο παραδοσιακός μπορεί να απαλλάξει την αγορά από τον έντονα εποχικό της χαρακτήρα. Το Reporter, αρχής γενομένης από τον ιαματικό τουρισμό, παραθέτει ορισμένες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, παρουσιάζοντας τις επικρατούσες συνθήκες και τις υπάρχουσες υποδομές.

images

Ιαματικός τουρισμός

Ο ιαματικός τουρισμός, αποτελεί μια ειδική μορφή παροχής τουριστικών υπηρεσιών σε περιοχές των οποίων κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η χρήση αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων σε ειδικές εγκαταστάσεις. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες ιαματικού τουρισμού παρουσιάζει αλματώδη αύξηση με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγείας και ευεξίας στα ξενοδοχεία παγκοσμίως, να κινούνται με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 8 – 10%.

3

Μεγάλη ανάπτυξη

Ο ιαματικός – ιατρικός τουρισμός, είναι ένας από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς. Η μεγάλη προστιθέμενη αξία αυτής της κατηγορίας έγκειται στο γεγονός ότι για την ανάδειξη και την αναβάθμισή της δεν απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις. Έτσι, κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει ασθενείς (και όχι μόνο) από όλη την Ευρώπη, απλά και μόνο αξιοποιώντας μορφές συμβατές με το φυσικό της περιβάλλον και την πολιτιστική της κληρονομιά.

4

Η χώρα μας, είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες με φυσικές πηγές θερμομεταλλικού νερού καθώς αυτό, αναβλύζει από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία – πηγές. Αυτά, κατανέμονται ως εξής:  Στερεά Ελλάδα 156 πηγές, Πελοπόννησος 114,  Θεσσαλία 57,  Ήπειρος 56,  Μακεδονία 115,  Θράκη 25, Εύβοια 23,  Ιόνια νησιά 34,  Κυκλάδες 30,  Κρήτη 100,  λοιπά νησιά Αιγαίου 42 πηγές.

Η γεωγραφική τους κατανομή συνδέεται στενά με τη μορφολογία του εδάφους, την υδρογεωλογία και ειδικότερα την ύπαρξη τεκτονικών ρηγμάτων και ηφαιστείων.

5

Από αυτές, οι 180 χρησιμοποιούνται σήμερα για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία ενώ σε αρκετές ιαματικές πηγές έχουν δημιουργηθεί σύγχρονα κέντρα ιαματικής υδροθεραπείας spa (salus per aqua= υγεία μέσω του νερού), τα οποία διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό. Γενικότερα, ο ιαματικός τουρισμός, εξυπηρετείται στα Κέντρα Τουρισμού Υγείας, τα οποία υπάγονται και ελέγχονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.«Ξεκούραση και ευεξία»

Το Reporter, συνάντησε τον Καθηγητή Δερματολογίας, Αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, Κωνσταντίνο Κουσκούκη, ο οποίος μας εξήγησε πώς ο ιαματικός τουρισμός, έχει καθιερωθεί ως μια σκόπιμη και προσεκτική προσπάθεια μιας τουριστικής εγκατάστασης ή ενός τόπου, να προσελκύσει τουρίστες, παρέχοντας υπηρεσίες σε εγκαταστάσεις υγείας, επιπρόσθετα με τις τουριστικές παροχές.

«Ο ιαματικός τουρισμός, είναι μια μορφή διακοπών που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα παροχής υπηρεσιών που συνδυάζουν την ξεκούραση, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση, με την ευεξία, την αναζωογόνηση και την περιποίηση της υγείας» εξηγεί ο καθηγητής και υπογραμμίζει πως «ο τουρίστας συνδυάζει με λίγα λόγια, το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή τις διακοπές με τις υπηρεσίες βελτίωσης ή διατήρησης της υγείας του».

6

Βέβαια, πέραν του παραδοσιακού ιαματικού τουρισμού (λουτροθεραπείες για ρευματικές και άλλες παθήσεις), ο τουρίστας μπορεί να απολαύσει και τις υπηρεσίες του θερμαλισμού, ο οποίος χωρίζεται στα spa (salus per aqua= υγεία μέσω του νερού) και στη θαλασσοθεραπεία. Η χώρα μας διαθέτει θαλασσινό νερό εξαιρετικής ποιότητας, που λόγω της περιεκτικότητας του σε ιχνοστοιχεία, θερμαινόμενο σε ειδικές εγκαταστάσεις στα κέντρα θαλασσοθεραπείας, αποκτά ιδιότητες θερμομεταλλικού ιαματικού νερού.

Ιαματικές πηγές

Το 2006, με τον νόμο 3498/2006, τέθηκε ολοκληρωμένα το νομικό πλαίσιο για τις ιαματικές πηγές και την αξιοποίησή τους αλλά και για όλες τις μορφές του ιατρικού – ιαματικού τουρισμού. Αυτές διακρίνονται σε: μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας και κέντρα αναζωογόνησης – spa. Μάλιστα σε αρκετές υπερσύγχρονες ιαματικές πηγές, εφαρμόζονται και καινοτόμες μέθοδοι της λουτροθεραπείας, όπως η υδροκινησιοθεραπεία και οι υδρομαλάξεις.

7

Οι προοπτικές του κλάδου, διαφαίνονται αισιόδοξες χάρη στο ήπιο κλίμα της χώρας μας, τη μεσογειακή υγιεινή διατροφή, που προσελκύει σωρεία ομάδων ενδιαφερομένων και το πολιτιστικό μας υπόβαθρο, αλλά το άκρως ενθαρρυντικό της υπόθεσης έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοινοτική Οδηγία 24/2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, προβλέπει ότι από τον Οκτώβριο του 2013, οι Ευρωπαίοι κάτοικοι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την ιαματική πηγή ή το Κέντρο Υγείας της επιλογής τους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και τα έξοδα θα καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγονται.

8

Οπως γίνεται σαφές, αυτό μπορεί να εκτινάξει τον αριθμό των επισκεπτών στη χώρα μας, αφού έχει υπολογιστεί ότι περίπου 24 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μεταβαίνουν κάθε χρόνο στις λουτροπόλεις των χωρών της Ε.Ε. για λόγους σωματικής και ψυχικής ευεξίας, ενώ τα έξοδα για τις μετακινήσεις τους ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες του περιοδικού «Tourism and Marketing», το πλήθος των επισκεπτών στα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκτοξευθεί στα 40 εκατομμύρια. Μένει λοιπόν στην πολιτική ηγεσία του τουριστικού κλάδου να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερα αυτές προσοδοφόρες δυνατότητες που της παρέχει η μορφολογία της χώρας.

Χάρης Αποστολόπουλος 

http://www.reporter.gr