Κάθε μήνα σαράντα νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η έκθεση γίνεται στην Τεχνόπολη από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Η πρώτη έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι γεγονός. Θα γίνει στην Τεχνόπολη, το τριήμερο 1 με 3 Νοεμβρίου (Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή), όπου θα δώσουν το παρών 150 συνεταιριστικές επιχειρήσεις και αντίστοιχοι φορείς. Η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και την αν. υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λίγες μέρες πριν τη διοργάνωση της έκθεσης, την οποία η κυβέρνηση αναφέρει ότι θέλει να κάνει ετήσιο θεσμό, παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κ.ΑΛ.Ο. Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν, είναι η παγιωμένη τάση να δημιουργούνται κάθε μήνα 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα.

Ποιοι θα είναι

* Στην έκθεση θα συμμετέχουν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως Συνεταρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κ.ΑΛ.Ο.

* Τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιούνται συνολικά σε 13 τομείς,. Αυτοί είναι η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η υγεία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, το περιβάλλον κ.ά.

Γιατί έχει ενδιαφέρον να πάτε

* Θα πραγματοποιηθούν:

– Σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας

– Workshops των φορέων της Κ.ΑΛ.Ο. για την καλύτερη δικτύωσή τους και την ανάπτυξη του πεδίου

– Συζητήσεις και ενημερώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τις δράσεις υποστήριξης των φορέων της κοινωνικής οικονομίας

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργαστήρια που θα γίνουν για το πώς οικοδομείς μία συνεργατική ομάδα και πώς αποκτούν εξαγωγικό χαρακτήρα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των κοινωνικών εγχειρημάτων.

Επιπλέον:

* Θα παρουσιαστεί η πρώτη ετήσια Έκθεση για την Κ.ΑΛ.Ο. της αρμόδιας νεοσύστατη Ειδικής Γραμματείας, η οποία όπως, αναφέρει το υπουργείο, “καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του Τομέα με βάση τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. και παράλληλα παρουσιάζει το όραμα του υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο. και το σχέδιο δράσης για την επίτευξη του”.

* Θα δοθεί η ευκαιρία στον επιχειρηματικό κόσμο να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κοινωνική Οικονομία και οι φορείς της να αποτελέσουν αντικείμενο αλλά και εργαλείο υλοποίησης δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αυξημένη δυναμική

Το υπουργείο τονίζει ότι μετά την ψήφιση του νόμου για την Κοινωνική Οικονομία πέρυσι τον Οκτώβριο, ο χώρος απέκτησε σημαντική δυναμική. Αυτό γιατί “το νέο θεσμικό πλαίσιο άνοιξε τις πόρτες για την Κ.ΑΛ.Ο. σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες”. Επιπλέον “η Κοινωνική Οικονομία δεν περιορίζεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, ούτε στους παραδοσιακούς τομείς της εστίασης. Τα νέα εγχειρήματα δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”.

Μετά την εφαρμογή του 4430

* Κάθε μήνα δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα

* Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 25.10.17 έχουν εγγραφεί στο νέο Μητρώο 273 νέοι Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας κι έχουν επανεγγραφεί 247

* Συνολικά έχουν υποβληθεί 390 περίπου αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις Φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο παλιό Μητρώο

Τα μέτρα του υπουργείου για τη στήριξη της Κ.ΑΛ.Ο.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει, συνεχίζει την έμπρακτη υποστήριξη για την ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο. προσφέροντας τους τρόπους χρηματοδότησης, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα και συμβουλευτική στήριξη. Συγκεκριμένα:

Χρηματοδότηση

* Πρόσβαση στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ το οποίο θα υποστηρίζει φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές).

* Στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού.

* Πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3908/2011 (Α’ 8) “Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή”.

* Οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Υποστήριξη

* Στις αρχές του χρόνου θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα. Δημιουργούνται δηλαδή δομές ανά Περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για Φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

* Η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου μόνο ως μέλους στην Κοιν.Σ.Επ. δεν συνεπάγεται ατομικές ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.

* Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την πρώτη 5ετία λειτουργίας (για Κοιν.Σ.Επ. και Συν. Εργαζομένων).

* Τέλος επιτηδεύματος στα 500 ευρώ ετησίως (για Κοιν.Σ.Επ. και Συν. Εργαζομένων), μετά την πρώτη πενταετία.

* Δεν περιλαμβάνεται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα ποσοστό έως 35% των κερδών πριν τη φορολόγηση, εφόσον καταβάλλεται στους εργαζομένους τους.

* Εργαζόμενοι στους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και στις Κοιν.Σ.Επ., οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή ή σύνταξη ως έμμεσα ασφαλισμένοι, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους.

* Οι αμοιβές των μελών του Συνεταιρισμού Εργαζομένων εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά του.

Κ.ΑΛ.Ο. και Τοπική Αυτοδιοίκηση

* Οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δύνανται να παραχωρούν τη χρήση κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. για την ενίσχυση δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας.

* Οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με αντισυμβαλλόμενους το Δημόσιο ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Παπαντωνίου Κώστας