Και εξαγωγές από κοινωνικές επιχειρήσεις


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Η γεύση του πετιμεζιού από ζαχαροκάλαμο ήταν ακόμα ζωντανή στον λάρυγγα των ηλικιωμένων του χωριού Γενισέα Ξάνθης. «Η εν λόγω καλλιέργεια είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες, ωστόσο, η περασμένη γενιά δεν έπαυε να μας διηγείται τη διαδικασία της αποχύμωσης του ζαχαροκάλαμου και το ψήσιμο του χυμού για την παραγωγή του πετιμεζιού» λέει στην «Κ» η κ. Αναστασία Αμανατίδου από την ΚοινΣΕπ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) «Γενισέα», που ξεκίνησε τη δράση ως Σύλλογος Γυναικών με σκοπό τη δικτύωση, την αλληλοβοήθεια, την ενημέρωση, αλλά και την αναβίωση παλιών εθίμων και καλλιεργειών και αποτελούν ήδη ένα λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

«Κάθε Σεπτέμβρη γινόταν ένα ολονύχτιο πανηγύρι, έβαζαν τα καζάνια το ένα δίπλα στο άλλο και μοιράζονταν το ένα και μοναδικό διαθέσιμο τρακτέρ». Τη δεκαετία 1950 έως 1960 όλοι οι αγρότες στο χωριό καλλιεργούσαν το ζαχαροκάλαμο· η σπορά του γινόταν την άνοιξη, η συγκομιδή το φθινόπωρο. «Το πετιμέζι, κατεξοχήν παράγωγο του ζαχαροκάλαμου, υπήρξε το δυναμωτικό που λειτούργησε ως εφόδιο στα δύσκολα χρόνια της φτώχειας» επισημαίνει η ίδια. Οι οικογένειες το αναμείγνυαν με κολοκύθα, καρύδια, μελιτζανάκι ή κυδώνια και το αποθήκευαν για τον χειμώνα.

Ο εν λόγω Σύλλογος Γυναικών, που ιδρύθηκε το 1999, αποφάσισε το 2006 να καταπιαστεί με τη λησμονημένη καλλιέργεια. «Θελήσαμε να την αναβιώσουμε εγκαίρως, ώστε να λάβουμε την τεχνογνωσία από τους παλαιότερους και να τη μεταφέρουμε στη νεότερη γενιά» εξηγεί η 62χρονη αγρότισσα. Ετσι, οι γυναίκες της ομάδας, στην πλειονότητά τους πεπειραμένες αγρότισσες, σήκωσαν τα μανίκια και έσπειραν εκ νέου ζαχαροκάλαμο. Πρώτη τους κίνηση ήταν να αποστείλουν το πετιμέζι στο Χημείο του Κράτους για μια πρώτη αξιολόγηση των συστατικών του. «Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: το προϊόν μας έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών» λέει όλο καμάρι η κ. Αμανατίδου. Οι ηλικιωμένοι, ωστόσο, του χωριού δοκίμαζαν και κουνούσαν το κεφάλι με αμφιβολία. Η γεύση του νέου προϊόντος δεν ήταν εκείνη που με τόση νοσταλγία θυμούνταν. «Ενα ταξίδι – προσκύνημα το 2012 στην Τραπεζούντα, τόπο καταγωγής πολλών από εμάς που είμαστε Πόντιες, στάθηκε η αφορμή για να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ του υβριδίου που είχαμε χρησιμοποιήσει και της αυθεντικής ποικιλίας». Επιστρέφοντας, φέρνουν πετιμέζι και σπόρους. «Εκτοτε, συνεχίσαμε την καλλιέργεια με αυτόν τον σπόρο, τον οποίο βρήκαμε και στους μπαξέδες ορισμένων ηλικιωμένων που ζουν ακόμα στους ορεινούς όγκους της Ξάνθης και το διατηρούν για συναισθηματικούς λόγους».

Η νέα χημική ανάλυση από το Χαροκόπειο ενθαρρύνει έτι περαιτέρω την αεικίνητη ομάδα γυναικών. «Μας είπαν ότι το προϊόν πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι κάθε οικογένειας, είναι πολύ ανώτερο από πολλά super foods, όπως η μελάσα». Ο σύλλογος, που μετεξελίχθηκε με την αρωγή του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας σε ΚοινΣΕπ για να μπορέσει να εμπορευθεί το προϊόν, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, όπου διαπίστωσε τη δυναμική του ζαχαροκάλαμου στις εξαγωγές. «Οι προξενικές αρχές του Ιραν μας ζήτησαν μεγάλες ποσότητες για έναν πληθυσμό άνω των 7 εκατομμυρίων». Εξ ου και οι αγρότες της περιοχής δείχνουν ενδιαφέρον για το ζαχαροκάλαμο. «Το καλαμπόκι χρειάζεται 10 ποτίσματα, 100 κιλά λίπασμα ανά στρέμμα, αγορά σπόρου και φάρμακα, ενώ το ζαχαροκάλαμο απαιτεί 5 ποτίσματα, καθόλου λίπασμα ούτε φάρμακα, αλλά πολύ χειρωνακτική εργασία που βοηθά στο υπέδαφος και την εξοικονόμηση νερού».

«Συνεργώ κοινωνικά»

Στην Ξάνθη μια άλλη ομάδα έβαλε ως στόχο να «συνεργήσει κοινωνικά» με αποτελέσματα άκρως εντυπωσιακά. «Συνεργαζόμαστε με εταιρείες, που προτίθενται να αναπτύξουν δράσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, αλλά αναπτύσσουμε και αυτόνομες δραστηριότητες» εξηγεί στην «Κ» η αντιπρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Συνεργώ Κοινωνικά», κ. Σοφία Χαϊτίδου. Στην Κοινωνική Επιχείρηση συνεργάστηκαν μια συνταξιούχος, μια άνεργη, ένας απεξαρτημένος, μια ενδυματολόγος και ένας βιομηχανικός σχεδιαστής, αλλά σταδιακά δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας για πάνω από δέκα επιπλέον άτομα. «Σε συνεργασία με την Coco-mat κατασκευάζουμε από παλιά ρετάλια, μαξιλάρια – καρδιές για γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή, καρδιές- μπρελόκ και χριστουγεννιάτικα στολίδια». Στα εργαστήρια της ΚοινΣΕπ απασχολούνται γυναίκες, που δύσκολα θα έβρισκαν αλλού εργασία. «Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει και δικά μας projects, για κατασκευή αντικειμένων από ύφασμα και όχι μόνο (φακέλους συνεδρίων από ρετάλια, χειροποίητα σουπλά και καλάθια)» προσθέτει η κ. Χαϊτίδου, που μιλάει σήμερα για την εμπειρία της στην κοινωνική επιχειρηματικότητα στην ημερίδα «Κοινωνικές Επενδύσεις-Αντίδοτο στην Κρίση, Money Show» στο Hilton. Στην ημερίδα, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Kοινωνικής Οικονομίας, θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές και θα δοθούν κατευθύνσεις για τη σύσταση ΚοινΣΕπ. «Πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας, στοχεύουμε στη διάσωση του αργαλειού, παραδοσιακής τέχνης των Πομάκων, και της καλαθοποιίας, στην οποία ειδικεύονται οι Ρομά, και τείνουν να εκλείψουν». Προσεχώς, η ΚοινΣΕπ «Συνεργώ κοινωνικά» θα ανοίξει μαζί με άλλες παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη με προϊόντα μικροπαραγωγών και συνεταιρισμών.

http://www.kathimerini.gr