ΚΟΙΝΣΕΠ στις Πρέσπες αναβιώνει παλιές πρακτικές γεωργίας και κτηνοτροφίας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Αναβιώνουν τις παλιές πρακτικές γεωργίας και κτηνοτροφίας, δίνουν σκόρδο για αντιβίωση στα ζώα τους και αγωνίζονται να επαναλειτουργήσουν ως χώρο συνάντησης των οικοτουριστών της περιοχής τους, το παλιό τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ, στην παραλία της Μεγάλης Πρέσπας.

images

Μέλη της νεοσύστατης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) Gaia Prespa έβαλαν στόχο και υλοποίησαν αναγεννητικές πρακτικές γεωργίας σε ένα αγρόκτημα, στον Λευκώνα Πρεσπών, το οποίο φιλοδοξούν να το κάνουν επισκέψιμο για τουρίστες.

“Προς το παρόν καλλιεργούμε κτηνοτροφικά φυτά και έχουμε γουρούνια και κότες που τρέφονται μόνα τους. Δεν τα ταΐζουμε δηλαδή εμείς, ενώ τον χειμώνα τούς δίνουμε βιολογικά μείγματα τροφών και αλεσμένο σκόρδο ως αντιβίωση” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ Σοφία Ζουζέλη.

Στα σχέδιά τους συγκαταλέγεται και η λειτουργία του περιπτέρου του ΕΟΤ που έχουν ήδη νοικιάσει από τον Δήμο, αλλά το θέμα “κολλάει” ακόμα σε γραφειοκρατικά γρανάζια.

“Θέλουμε να το λειτουργήσουμε ως καφέ, να διοργανώνουμε εκθέσεις φωτογραφίας και να παρέχονται πληροφορίες για οικολογικές δραστηριότητες σε τουρίστες της περιοχής” εξηγεί η Σοφία Ζουζέλη.

Με αφορμή, μάλιστα, την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώνουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Πρεσπών (Παλιό Δημαρχείο), στον Λαιμό, μια γιορτή για το περιβάλλον, στην οποία θα φιλοξενηθούν η Τοπική Οργάνωση Πελίτι νομού Κοζάνης, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και μελισσοκόμοι.

Παράλληλα, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ από το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών “Παράθυρα στον Πλανήτη μας”, που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ενώ στον χώρο θα υπάρχει μπουφές με τοπικά εδέσματα και κρασιά.