ΚοινΣΕπ Συνεργασία για την Αμοργό Το Βοτανικό Πάρκο δεν είναι μόνο τα φυτά


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τη δυνατότητα να απολαύσουν με όλες τις αισθήσεις τους την πολυποίκιλη και μοναδική χλωρίδα της Αμοργού, έχουν οι επισκέπτες, καθώς σε λειτουργία βρίσκεται πλέον το Βοτανικό Πάρκο, που έχει στηθεί στο νησί, στην περιοχή των Καταπόλων.

Η δημιουργία του Βοτανικού Πάρκου Αμοργού ανήκει στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Συνεργασία για την Αμοργό», η οποία ιδρύθηκε το 2014, με βασικό σκοπό τη δημιουργία του Βοτανικού Πάρκου. Ο οργανισμός δημιουργήθηκε με βασικές αρχές τη προαγωγή της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

Βασικού σκοποί του, εκτός της λειτουργίας του Β.Π.Α., η προστασία και προώθηση τοπικής βιοποικιλότητας, η προστασία και προώθηση του φυσικού περιβάλλοντος, η υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας και της τοπικής παραγωγής, της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η προώθηση οικοτουρισμού και κατά συνέπεια και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο νησί.

Ειδικότερα, η Κοιν.Σ.Επ., μέσω του Πάρκου και των δράσεων που οργανώνει, στοχεύει στην καταγραφή και έρευνα της τοπικής χλωρίδας, σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες και ερευνητικούς οργανισμούς, στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των φυτών της Αμοργού, στην παραγωγή φυσικών και παραδοσιακών προϊόντων, στην έκδοση βιβλίων με θεματολογία τη χλωρίδα του νησιού, όπως επίσης στην προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για τα παιδιά.

Ιδιαίτερα προσεγμένες κινήσεις στο ξεκίνημα

Η «Κοινή Γνώμη» ήλθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της «Συνεργασίας για την Αμοργό», κ. Θοδωρή Αποστολάκη, ο οποίος μίλησε για λειτουργία μόλις από χτες και για δύο φορές κάθε εβδομάδα του Βοτανικού Πάρκου, αλλά και τα σχέδια της επιχείρησης για το μέλλον του.

Όπως διευκρίνισε, δεδομένου ότι η δημιουργία του Πάρκου υπήρξε ένας από τους βασικότερους στόχους της Κοιν.Σ.Επ., «αρχικά εκπονήσαμε σχετική μελέτη, ενώ κάναμε και επιχειρηματικό σχέδιο. Στη συνέχεια, αναζητήσαμε το χώρο, ως πρώτο βήμα, ο οποίος θα μπορέσει να στεγάσει το Βοτανικό Πάρκο, αφιερωμένο στα φυτά της Αμοργού». Ο κατάλληλος χώρος βρέθηκε και παραχωρήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό και επιλέχθηκε λόγω της ιδιαίτερα προνομιακής του θέσης στα Κατάπολα, πολύ κοντά στο λιμάνι. Παρ’ όλα αυτά, «ο χώρος ήταν ένας παλιός μπαξές, εγκαταλελειμμένος, για περίπου 50-60 χρόνια. Δυστυχώς, ήταν σε κακή κατάσταση, γεμάτος σκουπίδια και μπάζα, ωστόσο μας κέρδισε η τοποθεσία του στον οικισμό των Καταπόλων. Κατά συνέπεια, το πρώτο μέλημά μας ήταν οι εργασίες καθαρισμού».

Στη συνέχεια ακολούθησαν «εργασίες επισκευής μαντρότοιχων, έχει γίνει μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου και τώρα έχει γίνει η πρώτη φύτευση, με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Αμοργού».

Κορωνίδα το Αμοργιανό Ελίχρυσο

Σε ό,τι αφορά στα ιδιαίτερα είδη φυτών της Αμοργού, ο κ. Αποστολάκης τόνισε, πως στο νησί φύεται το Αμοργιανό Ελίχρυσο (Helichrisum amorginum), το οποίο μπορεί κανείς να βρει μόνο στο νησί και αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.

«Την προσπάθεια αυτή την ξεκινήσαμε διότι η Αμοργός έχει ιδιαίτερη χλωρίδα, όπως όλες οι Κυκλάδες, ωστόσο το νησί μας διαθέτει ενδημικά είδη, δηλαδή φυτά τα οποία συναντά κανείς μόνο εδώ, όπως επί παραδείγματι το Αμοργιανό Ελίχρυσο, το οποίο το έχουμε στο Βοτανικό Πάρκο αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για φυτό το οποίο βρίσκεται υπό εξαφάνιση, καθώς υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες και μπορεί να βρεθεί μόνο στην Αμοργό. Το έχουμε φυτέψει στο Βοτανικό Πάρκο και με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε ότι συμβάλλουμε και στη διατήρησή του, που είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς μας», τονίζει.

Παράλληλα, εκτός από το ελίχρυσο, το Βοτανικό Πάρκο διαθέτει επίσης «αμοργιανή ρίγανη, που είναι πολύ δυνατή νησιώτικη ρίγανη, θυμάρι κλπ. Από πέρυσι το καλοκαίρι, έχουμε βγάλει και μία σειρά αποξηραμένων βοτάνων, για την οικονομική ενίσχυση του έργου του Βοτανικού Πάρκου».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ., το πάρκο βρίσκεται μεν σε λειτουργία και είναι επισκέψιμο, ωστόσο, υπάρχει η πρόθεση να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις καλλιέργειές μας, να διαμορφώσουμε καλύτερα τον εξωτερικό χώρο, ενώ έχουμε την πρόθεση να διαμορφώσουμε επίσης έναν χώρο ειδικά για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως και εκπαιδευτικών. Το Βοτανικό Πάρκο δεν είναι μόνο τα φυτά, είναι επίσης ο πολιτισμός, αλλά και η εκπαίδευση. Μας ενδιαφέρει η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και θέλουμε να προωθήσουμε το Βοτανικό Πάρκο ως χώρο εκπαιδευτικών εκδρομών για τα σχολεία της Αμοργού, αλλά και όλων εκείνων που την επισκέπτονται».

Μεγάλο το ενδιαφέρον από τους επισκέπτες

Ο κ. Αποστολάκης υπογραμμίζει μάλιστα, πως στόχος είναι, μέσω του Β.Π.Α. να υπάρξει μία διασύνδεση του τουρισμού, της χλωρίδας και της τοπικής παραγωγής. «Γενικά το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλο. Φέτος που ξεκινήσαμε και έχουμε ανοίξει για δύο ημέρες κάθε εβδομάδα, έχουμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και υποστηρίζουν αυτό το έργο. Η Αμοργός αποτελεί “εναλλακτικό” – θα έλεγε κανείς – προορισμό. Ο κόσμος που έρχεται στην Αμοργό την επισκέπτεται για τα μονοπάτια, τη φύση, κινείται σε αυτά τα ενδιαφέροντα. Ως εκ τούτου δίνουν μεγάλη προσοχή στην προσπάθεια που κάνουμε για το Πάρκο.

Βασικό πρόβλημα, όπως αναφέρει, για την εύρυθμη συνέχιση της αξιοποίησης και αναβάθμισης του Βοτανικού Πάρκου Αμοργού, αποτελεί η εξεύρεση πόρων, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης και με δεδομένο, ότι πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, η χρηματοδότηση των απαραίτητων ενεργειών συνιστά ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε, πως η βασική στήριξη που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία για το Βοτανικό Πάρκο, προέρχεται κυρίως από ανθρώπους του εξωτερικού, που αγαπούν την Αμοργό και την ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά.

http://www.koinignomi.gr