Κοινωνική Οικονομία: Ο Συνεργατισμός είναι ο τρόπος για μια ισχυρότερη οικονομία, για την ευημερία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Ο Συνεργατισμός, δηλ. η Συνεργατική Οικονομία (Συνεταιριστική ή Κοινωνική Οικονομία), αποτελεί ένα μοντέλο οικονομίας που έχει ως βασικό στόχο και επιδίωξη την εξασφάλιση εργασίας, ποιοτικής διαβίωσης και πάνω από όλα το όφελος της κοινωνίας.

Δεν βασίζεται στο κέρδος αλλά στην παραγωγή με μειωμένο κόστος (με πραγματική κοστολόγηση), στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανταποδοτικότητα προς την κοινωνία.

Σε αντίθεση με τα άλλα οικονομικά μοντέλα βασίζεται στην ισότιμη συμμετοχή και στις δημοκρατικές διαδικασίες, τόσο ως προς την λειτουργία όσο και ως προς τις αποφάσεις. Έχουμε αναφερθεί σε πολλά άρθρα μας για τις αρχές, τα οφέλη και τα υπαρκτά παραδείγματα της Συνεργατικής Οικονομίας.

Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση για να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ένα μοντέλο Συνεργατικής Οικονομίας, η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των πολιτών μιας τοπικής ή/και μιας πιο διευρυμένης κοινωνίας.

“Όλοι για όλους”, αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η ουσία του συνεργατισμού.

Οι επικριτές (καπιταλιστές στην πλειονότητά τους) του συνεργατισμού, λένε πως το μοντέλο του είναι ουτοπιστικό και αιτιολογούν αυτόν τον χαρακτηρισμό λέγοντας πως είναι στην φύση του ανθρώπου το κυνήγι του κέρδους και ο πλουτισμός με κάθε μέσο. Επίσης λένε, πως είναι ανεφάρμοστος, γιατί προϋποθέτει την ισότιμη συμμετοχή πολλών ανθρώπων για να λειτουργήσει. Εμείς απλώς λέμε πως η πραγματικότητα είναι αυτή που τους διαψεύδει, τόσο ως προς την “επιτυχία” των άλλων οικονομικών μοντέλων που βιώνουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας, όσο και από τα απτά παραδείγματα συνεργατισμού που υπάρχουν και ευδοκιμούν εδώ και δεκαετίες σε όλο το κόσμο.

Το άρθρο που μεταφράσαμε και παραθέτουμε έχει να κάνει με ένα ακόμα υπαρκτό παράδειγμα συνεργατισμού. Μπορείτε βέβαια να κλείσετε τα αυτιά σας ή να συνεχίσετε να ακούτε τις “σειρήνες” του, αποδεδειγμένα πλέον, σημερινού οικονομικού μοντέλου (καπιταλιστικού ως επί το πλείστον) και να μην δώσετε σημασία και προσοχή στην λύση που ονομάζεται Συνεργατική Οικονομία.

Αν όμως σας ενδιαφέρει να μάθετε για μια πραγματική λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που ζούμε σήμερα στην χώρα μας και στην Νότια Ευρώπη, ρίξτε μια ματιά και διαβάστε το άρθρο μαζί με τα προηγούμενα που παραθέτουμε στο τέλος. Είναι σίγουρο ότι δεν θα χάσετε.

Καλή ανάγνωση! … η συνέχεια εδώ