Κοινωνικός αντίκτυπος για Κ.Αλ.Ο.


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ενα χρήσιμο εργαλείο βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Ε.Γ.Κ.Αλ.Ο.) που σκοπός του είναι να βοηθήσει τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. να διασαφηνίσουν τον σκοπό που επιθυμούν να πετύχουν, να οργανώσουν τα βήματα προς την επίτευξή του και στο πλαίσιο των συμμετοχικών διαδικασιών να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα όχι μόνο από τα μέλη και τους εργαζόμενους της κοινωνικής επιχείρησης, αλλά και από τους ωφελούμενους ή αυτούς που θα ήθελαν να ωφεληθούν.

Πρόκειται για το εργαλείο αποτύπωσης κοινωνικού αντίκτυπου, για το οποίο υπάρχει αναλυτικός οδηγός για τον τρόπο χρήσης του αλλά και βίντεο για τη βήμα προς βήμα εφαρμογή του.

Το στέλεχος της Ε.Γ.Κ.ΑΛ.Ο, Κωνσταντίνος Γεώρμας, μας εξηγεί περί τίνος πρόκειται, μας μιλά για την ιδέα της κοινωνικής αξίας και τη σημασία της μέτρησής της και μας ξεκαθαρίζει ότι στις προθέσεις της ειδικής γραμματείας δεν βρίσκεται η χρησιμοποίηση αυτού του εργαλείου προκειμένου να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις αξιολογήσεις που θα κάνει η γραμματεία ώστε να προβεί σε χρηματοδοτήσεις εγχειρημάτων.

«Με αυτό το εργαλείο μεταφέρουμε μια εμπειρία από τις χώρες οι οποίες είναι πιο προχωρημένες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το εργαλείο αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και όχι από κυβερνητικούς φορείς για να βοηθήσει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και εμπνεόμενοι από το παράδειγμα άλλων χωρών το προσφέρουμε δωρεάν, μεταφέροντας αυτήν την τεχνογνωσία», μας λέει ο συνομιλητής μας διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση των φορέων, ενώ και η ειδική γραμματεία δεν έχει καμία πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό που δημιουργεί ο κάθε φορέας προκειμένου να το χρησιμοποιήσει και να μετρήσει τον κοινωνικό του αντίκτυπο.

Τι είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος και πώς μετριέται; Το στέλεχος της ειδικής γραμματείας μας έδωσε ένα παράδειγμα για να το αντιληφθούμε.

Ας πούμε ότι στο Μενίδι δημιουργείται μια κοινωνική επιχείρηση από Ρομά, η οποία συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά: ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι η άμεση προσφορά στη γειτονιά και τον δήμο όπου λειτουργεί από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Πέρα από αυτό όμως με αυτή τη δράση εξασφαλίζεται και ένα εισόδημα στους ανθρώπους που εργάζονται για την κοινωνική επιχείρηση, οπότε το εργαλείο μετρά τις πολλαπλές αλλαγές που επιφέρει αυτή η δραστηριότητα στην κοινότητα, το περιβάλλον, τους ανθρώπους που εργάζονται και εντάσσονται στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα η κοινωνική αξία να είναι πολλαπλάσια.

Η κοινωνική αξία μπορεί να μετρηθεί ακόμη και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σε περισσότερο άυλες υποθέσεις.

Οπως, για παράδειγμα, όταν ένας φορέας πραγματοποιεί κάποιες δράσεις κατάρτισης ανέργων προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίαςαυτό που μπορεί να μετρηθεί σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνο η κατάρτιση, αλλά και το αποτέλεσμα, δηλαδή πόσοι άνεργοι τελικά κατάφεραν να βρουν απασχόληση «γιατί υλοποιήθηκαν πολλά προγράμματα και δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την κατάρτιση ανέργων, ωστόσο το κοινωνικό όφελος δεν είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν αλλά πόσοι κατάφεραν να βρουν εργασία, γιατί αυτό είναι μια κοινωνική αλλαγή και όχι να μείνει ο ωφελούμενος του προγράμματος άνεργος με κατάρτιση… Το αποτέλεσμα εδώ, όταν λέμε κοινωνική αλλαγή, είναι να αλλάξει η θέση του ωφελούμενου και αυτή είναι η κοινωνική αξία που παράγω ως Κοιν.Σ.Επ. που ασχολείται με ανέργους και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες για παράδειγμα».

Ανάμεσα σε άλλα, το εργαλείο μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου καλεί τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. να γνωρίσουν τη σημασία και τον βαθμό στον οποίο εφαρμόζουν τις Αρχές της Κοινωνικής Αξίας και υποδεικνύει τον τρόπο ενσωμάτωσης αυτών των Αρχών στη δράση τους ώστε να μεγιστοποιηθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος, μέσω πρακτικών συμβουλών για τη διαχείρισή του.

Μέσα από απλά ερωτήματα, όπως «τι θέλεις να πετύχεις και με ποιον τρόπο», καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους να σχηματοποιήσουν τον κοινωνικό σκοπό τους και να οργανώσουν τη δράση τους, να εντοπίσουν σε ποιους απευθύνονται και ποιους αφορά η δραστηριότητά τους, να καταγράψουν τις αλλαγές που φέρνει η δραστηριότητά τους στα ενδιαφερόμενα μέρη, πώς τις αξιολογούν οι ενδιαφερόμενοι, τι επίδραση έχει η αλλαγή, αν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες που πρέπει να εξαλειφθούν, άλλα σημεία που πρέπει να ενισχυθούν, αν βρίσκουν μετρήσιμες ή μακροχρόνιες τις αλλαγές, τη δυνητική έκταση του αντίκτυπου και τελικά τον βαθμό της σημασίας που είχε αυτή η αλλαγή και αν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των συγκεκριμένων δράσεων.

Συντάκτης: Ιωάννα Σωτήρχου by efsyn.gr