Κούρσα εγχειρημάτων για το βραβείο Κοινωνικής Οικονομίας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου, κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα η έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας για το 2017.

Με σύνθημα «η ισότητα σε επανεκκίνηση» (equality rebooted), σκοπός του διαγωνισμού υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ανάδειξη και η βράβευση –που συνοδεύεται από οικονομική στήριξη–, πρωτοπόρων εγχειρημάτων στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

Το «παρών» στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς έδωσαν πολλοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και εγχειρήματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε μαρτυρά και το ότι βρισκόταν στις 10 κορυφαίες αναφορές στο ελληνικό Twitter.

«Θα έλεγα ότι ο συμβολισμός της έναρξης του διαγωνισμού στη χώρα μας είναι έντονος, καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονες κοινωνικές ανισότητες, αλλά ταυτόχρονα ανθίζουν οι πρωτοβουλίες κοινωνικών εγχειρημάτων για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων.

»Οι πρωτοβουλίες αυτές φέρουν έντονα τα στοιχεία κοινωνικής καινοτομίας, ακριβώς επειδή προσπαθούν να επιλύσουν τις κοινωνικές ανισότητες, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση μιας οικονομικής δραστηριότητας.

»Ενα πλήθος νέων ιδεών, προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων που αναπτύσσονται τελευταία στη χώρα μας, δεν έχουν αποκλειστικό σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά κύριος στόχος τους είναι να καλύψουν αποτελεσματικά κοινωνικές ανάγκες που αδυνατεί να καλύψει το κράτος ή ο τυπικός ιδιωτικός τομέας», είπε στον χαιρετισμό της η κ. Αντωνοπούλου.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που πέρα από την πρόσφατη ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου περιλαμβάνουν «σειρά υποστηρικτικών δράσεων που θα αναπτυχθούν, δύο εκ των οποίων είναι η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας και η σύσταση και λειτουργία του Ταμείου της Κοινωνικής Οικονομίας».

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο πάνελ. Το πρώτο είχε θέμα την «οικονομία των αταίριαστων» και την κοινωνική καινοτομία στην Αθήνα.

Πρώτη πήρε τον λόγο η αντιδήμαρχος της Αθήνας, Αμαλία Ζέππου, αναφερόμενη στη μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου από τον δήμο για να κατορθώσουν να λειτουργήσουν πολλές οργανώσεις από τον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών σε όλους τους τομείς.

Ο Ναντίρ Νούρι, που είναι από το Αφγανιστάν και βρίσκεται για περισσότερα από 10 χρόνια στη χώρα μας, μίλησε για το περιοδικό «Solomon» στο οποίο γράφουν πρόσφυγες και μετανάστες και για την πρωτοβουλία «We need books» που ασχολείται με τη συλλογή και μοίρασμα βιβλίων για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους στους χώρους φιλοξενίας. Επίσης, η δικηγόρος Ελενα Δέδε αναφέρθηκε στην πρότυπη οικοκοινότητα «Free&Real» που λειτουργεί στη Βόρεια Εύβοια.

Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, μίλησαν για την αναγκαιότητα «διάχυσης των θετικών συνεπειών της τεχνολογικής μεταβολής». Η κοινωνική καινοτομία χαρακτηρίστηκε απάντηση στον κίνδυνο που προέρχεται από την αυτοματοποίηση της παραγωγής και της εργασίας σε αρκετούς τομείς που οδηγεί στην ανεργία όχι μόνο εργαζόμενους χαμηλής αλλά και υψηλής κατάρτισης.

Ο Αντονίν Λεονάρντ από τη Γαλλία και το εγχείρημα «Oui Share» επισήμανε ότι πολλές φορές οι κοινωνικοί επιχειρηματίες εργάζονται ιδιαίτερα σκληρά 80 ώρες την εβδομάδα: «Πρέπει και να εργάζεσαι σκληρά και να αυτοβελτιώνεσαι γιατί αποτελείς ένα πρότυπο για αρκετό κόσμο. Είναι δύσκολο», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα περισσότερη συνεργασία και καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες στον χώρο της Κ.ΑΛ.Ο.

O Γερμανός Φέλιξ Βεθ από την πλατφόρμα δίκαιου ηλεκτρονικού εμπορίου fairmondo επισήμανε ότι «στόχος είναι να προσφέρουμε καινοτόμες πλατφόρμες και υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο».

Αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που δημιουργούν στην αγορά μεγάλες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις όπως η amazon, που στη Γερμανία έχει διαμορφώσει μια σχεδόν μονοπωλιακή κατάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, και η πλατφόρμα μετακινήσεων, ανταγωνιστική προς τα ταξί, uber.

Πρόσφατα μάλιστα με την uber είδαμε στη χώρα μας την ανησυχία οδηγών ταξί που διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. ύστερα από δηλώσεις στελέχους της.

«Βλέπουμε πολλές ωραίες κοινωνικές επιχειρήσεις να ξεκινούν με ένα σκοπό, αλλά μετά αυτό να αλλάζει αφότου εξαγοράζονται από μεγάλες επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να το αποτρέψουμε αυτό», κατέληξε.

«Η «επανεκκίνηση» (σ.σ. το σλόγκαν του φετινού διαγωνισμού) χρειάζεται για να δούμε τι κοινωνικοοικονομικό μοντέλο δημιουργεί η τεχνολογία και πώς μπορεί να είναι προσβάσιμη για όλους.

Το εάν η τεχνολογία μπορεί να μας προσφέρει ελεύθερο χρόνο ή να προκαλέσει ανεργία είναι τελικά μία πολιτική απόφαση», είπε, τέλος, ο Βασίλης Βλαχοκυριάκος από τo εργαστήριο έρευνας και τεχνολογίας Open Lab Athens.

INFO Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός κοινωνικής καινοτομίας ξεκίνησε πρώτη φορά το διάστημα 2012-13 με περίπου 600 συμμετοχές. Σήμερα έχει περισσότερες από 1.000 σε 35 χώρες, αφού λαμβάνουν μέρος και ορισμένες εκτός Ε.Ε. Στόχος του είναι η τεχνολογική αλλαγή και η ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας να μη δημιουργούν κοινωνικό αποκλεισμό. Τα 3 εγχειρήματα που θα διακριθούν θα λάβουν ως έπαθλο χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ.

Οι φετινές συμμετοχές κλείνουν στις 7 Απριλίου. Για όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν την πρότασή τους, μπορούν να μπουν στο σύνδεσμο:

http://bit.ly/2017diogochallenge

πηγή