Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Οικονομικού Forum Ν. Ιωνίας από την εφημερίδα IoniaNet.Gr της SocialPress ΚοινΣΕπ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Από αριστερά, οι Εισηγητές: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών – Οικονομολόγων Ν. Ιωνίας – Φιλαδελφείας – Ηρακλείου κ. Χαράλαμπος Τζιρίτας, ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας κ. Γιώργος Μαστροδήμος, ο νομικός κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο εκδότης της ΙΟΝΙΑΝΕΤ κ. Βασίλης Μαγκαναδέλλης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Θεώνη Αλαμπάση, η δημοσιογράφος της ΙΟΝΙΑΝΕΤ κ. Παναγιώτα Σούγια και το στέλεχος του Τμήματος Οικονομικών Συμβουλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Αναστασία Βελονάκη

Με μεγάλη επιτυχία και χρήσιμα καταληκτικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ FORUM Ν. ΙΩΝΙΑΣ, που πραγματοποιήθηκε από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαρτίου, στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Ν. Ιωνίας, δημιουργώντας πλέον τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία και την καθιέρωση ενός θεσμού, μιας ετήσιας συνάντησης των εμπόρων και των επαγγελματιών της πόλης μας με έγκυρους φορείς και επιστήμονες, που δίνουν απαντήσεις σε ζωτικής σημασία ζητήματα, τα οποία απασχολούν την επιχείρησή τους.

Το 1ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ FORUM Ν. Ιωνίας διοργανώθηκε από την καθημερινή διαδικτυακή εφημερίδα μας «ionianet.gr» και από την περιοδική Επιχειρηματική έκδοσή μας «ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ», με βασικό στόχο την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου της τοπικής Αγοράς για όλα τα θέματα που τον απασχολούν, και ταυτόχρονα τη συλλογική δυνατότητα να τίθενται ζητήματα, να εισάγονται εποικοδομητικές προτάσεις και να ασκούνται οι κατάλληλες πιέσεις για λύσεις, πάντοτε στο πλευρό των συμπολιτών μας, που καθημερινά παλεύουν για να στηρίξουν την επιχείρησή τους, που επιμένουν κόντρα στην οικονομική κρίση να κάνουν σχέδια και να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.

Κεντρικοί ομιλητές στο 1ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ FORUM Ν. Ιωνίας ήταν: ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας κ. Γιώργος Μαστροδήμος, το στέλεχος του Τμήματος Οικονομικών Συμβουλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Αναστασία Βελονάκη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της ίδιας Γραμματείας κ. Θεώνη Αλαμπάση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών-Οικονομολόγων Ν.Ιωνίας-Φιλαδελφείας-Ηρακλείου κ. Χαράλαμπος Τζιρίτας και ο εξειδικευμένος νομικός σε εργατικό-ασφαλιστικό δίκαιο, σε συνταξιοδοτικό και υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Το FORUM προλόγισε, συντόνισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος της ΙΟΝΙΑΝΕΤ κ. Παναγιώτα Σούγια, η οποία, αναφερόμενη στον σκοπό της συγκεκριμένης συνάντησης, είπε μεταξύ άλλων πως: «Σας καλωσορίζουμε στην 1η μας σημαντική συνάντηση εμπόρων και επαγγελματιών της πόλης μας, που είναι συνδρομητές ή φίλοι της εφημερίδας μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ και της Επιχειρηματικής μας έκδοσης ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ. Ο σκοπός του 1ου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ FORUM Ν. ΙΩΝΙΑΣ είναι η έγκυρη ενημέρωσή μας από φορείς της Πολιτείας και ειδικούς επιστήμονες, που θα αναφερθούν σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, και οι οποίοι θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα, που θα τους υποβληθούν. Στόχος μας είναι η στήριξη, μέσω της σωστής ενημέρωσης, της τοπικής Αγοράς και της υγιούς επιχειρηματικότητας της Ν. Ιωνίας. Παράλληλα, οι επαγγελματίες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις.».

Στη συνέχεια, η κ. Σούγια ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης και έδωσε τον λόγο στον Εκδότη και Διευθυντή της καθημερινής διαδικτυακής εφημερίδας της πόλης μας: «ΙΟΝΙΑΝΕΤ», και της επιχειρηματικής έκδοσης ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, κ. Βασίλειο Μαγκαναδέλλη, ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του τους παρευρισκομένους και με την ομιλία του συνέδεσε το παρελθόν με το μέλλον της Ν. Ιωνίας, περιγράφοντας παράλληλα τη δραστηριότητα της «ΙΟΝΙΑΝΕΤ».

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΓΚΑΝΑΔΕΛΛΗ

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μαγκαναδέλλης είπε πως: «Μικρασιάτες πρόσφυγες, ιδρυτές αυτής της πόλης, που καταδιωγμένοι, ταλαιπωρημένοι, ήρθατε εδώ, σ’ αυτή τη φιλόξενη γη, δημιουργήσατε μια πόλη, δουλέψατε σκληρά, με το επιχειρηματικό σας δαιμόνιο αναπτύξατε την ταπητουργία, την κλωστοϋφαντουργία με εκατοντάδες βιοτεχνίες, το εμπόριο, προκόψατε. Αν μας βλέπατε, ήμαστε εδώ, επαγγελματίες αυτής της πόλης, που καθημερινά παλεύουμε με τα προβλήματα, που θέλουμε να αναπτυχθούμε, που έχουμε όνειρα και προσδοκίες, που αγαπάμε αυτή την πόλη και νοιαζόμαστε για το μέλλον της.», προσθέτοντας πως: «Κουβαλάμε βαρύ το φορτίο, κουβαλάμε στις πλάτες μας μνήμες και Ιστορία, αυτών των πρώτων προσφύγων, που έκαναν την ηχώ από τα αργαλειά να ακούγεται ολημερίς στους δρόμους της προσφυγομάνας Ν. Ιωνίας. Και η Ν. Ιωνία αναπτύχθηκε, έγινε το «Manchester» της Ελλάδος, μεγάλο οικονομικό κέντρο, που σφύζει από ζωή, που οι δρόμοι της κάθε πρωί πλημμυρίζουν από εργάτες. Τα χρόνια πέρασαν, το εμπόριο κατέλαβε μια κυρίαρχη θέση με αγοραστικό κοινό από όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και όλη τη χώρα. Νέες επιχειρήσεις άνοιξαν, κάτοικοι και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν και εμπλούτισαν το δυναμικό της. Η παροχή υπηρεσιών συναγωνίζεται πλέον το εμπόριο, μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες έκαναν την εμφάνισή τους. Κι όμως, η επιχειρηματική εικόνα της Ν. Ιωνίας θάμπωσε. Άνοιγμα νέων αγορών σε άλλους δήμους, μεγάλα εμπορικά κέντρα, η τεράστια οικονομική κρίση, η σωρεία μέτρων που έπληξαν όλους μας, τα ενδογενή ζητήματα της τοπικής Αγοράς.».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Μαγκαναδέλλης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Αγαπητοί συμπολίτες, έκανα στην αρχή της ομιλίας μου μικρή αναφορά σε ιστορικά στοιχεία της Ν. Ιωνίας για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι δεν επιχειρούμε σε μια τυχαία πόλη. Η Ν. Ιωνία δεν είναι μια τυχαία πόλη∙ έχει παράδοση, πολιτισμό, μεγάλο παρελθόν και πρέπει να πιστέψουμε ότι έχει και μεγάλο μέλλον. Το ξέρω, το βιώνω στη δική μας επιχείρηση. Ο έμπορος, ο επαγγελματίας αγωνίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσπαθεί να τα κάνει όλα, να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Κι όμως, παρ’ όλες τις δυσκολίες προσπαθεί να ανταπεξέλθει, κάνει όνειρα, επιμένει. Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια χρειάζεται συμβουλές, χρειάζεται έγκυρες πληροφορίες, και αυτός είναι ο λόγος που διοργανώνουμε αυτό εδώ το οικονομικό forum, με ομιλητές εκπροσώπους της Πολιτείας και ειδικούς επιστήμονες.», επισημαίνοντας πως: «Ως τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έχουμε πίσω μας μια 27χρονη επαγγελματική πορεία. Με τα σκαμπανεβάσματά της, με τις αποτυχίες και τις μεγάλες επιτυχίες. Με τη διαδικτυακή εφημερίδα μας, την ΙΟΝΙΑΝΕΤ, καθημερινά τα τελευταία 12 χρόνιακαλύπτουμε δημοτικά συμβούλια, εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, κάνουμε ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάζουμε όλες τις απόψεις, πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Το σημαντικότερο: συμμετέχουμε στα κοινά από μια θέση αδέσμευτης δημοσιογραφίας, έχουμε στενές σχέσεις φιλίας με τους τοπικούς συλλόγους, κάνουμε προτάσεις για όπου έχουμε γνώμη, πιέζουμε την Πολιτεία και τον Δήμο για λύσεις σε ζωτικής σημασίας τοπικά προβλήματα. Αρνηθήκαμε τον πειρασμό του «κιτρινισμού», της αθέμιτης συναλλαγής, δεν «καβαλήσαμε το καλάμι», δεν είπαμε ότι τα ξέρουμε όλα. Η κριτική μας πάντα καλοπροαίρετη, αλλά δυναμική, με επιχειρήματα. Και εσείς μας ανταμείψατε με πάνω από 2100 αναγνώστες καθημερινά.

Παράλληλα, η επιτυχία της επί 18 χρόνια ετήσιας επιχειρηματικής μας έκδοσης: ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, μιας προσπάθειας συλλογικής έκφρασης της τοπικής Αγοράς, που ενημερώνει έγκυρα μ’ έναν καλαίσθητο τόμο το αγοραστικό κοινό για προϊόντα και υπηρεσίες, που δικτυώνει επαγγελματίες με τους καταναλωτές, διανέμοντας δωρεάν κάθε χρόνο 20.000 αντίτυπα σε ισάριθμους συμπολίτες, μας έχει φέρει πολύ κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης μας. 983 τοπικές επιχειρήσεις έχουν εμπιστευθεί κατά καιρούς την επιχειρηματική τους προβολή στα Μέσα μας κι από αυτές προέρχεται το 99% των εσόδων μας για να μπορούμε να μην έχουμε εξαρτήσεις.».

Επίσης, ο κ. Μαγκαναδέλλης διευκρίνισε πως: «Το 1ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ FORUM Ν. ΙΩΝΙΑΣ δεν έρχεται να υποκαταστήσει τις δημοτικές παρατάξεις, τα κόμματα, τους τοπικούς εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους στο έργο τους. Είναι μια συνάντηση γνωριμίας όλων μεταξύ μας, είναι ένα σεμινάριο με έγκυρους ομιλητές, τους οποίους θερμά ευχαριστώ, είναι μια συνάντηση των επιχειρήσεων υποστηρικτών της διαδικτυακής εφημερίδας μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ και του ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ και άλλων φίλων μας, με σκοπό την σωστή ενημέρωση για τα επαγγελματικά μας θέματα, μιας και ο ενημερωμένος επαγγελματίας αποκτά περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να αξιοποιήσει  πληροφορίες. Προσωπικά, εγώ με τους άξιους συνεργάτες μου, που τους περισσότερους γνωρίζετε, συμβουλεύουμε επιπλέον τις επιχειρήσεις της πόλης μας για όλες τις εξελίξεις στα ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, στο MARKETING, στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και στα SOCIAL MEDIA, αναδεικνύουμε την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στην πόλη που επιχειρούν και τις προτρέπουμε να συμμετέχουν στα κοινά.», ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε πως: «Με την ευκαιρία αυτή σας ενημερώνω ότι η ΙΟΝΙΑΝΕΤ αναβαθμίζεται πλήρως, προσφέροντας σύντομα εξαιρετικές δυνατότητες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Εδώ και μήνες δημιουργήσαμε την επιχειρηματική μας ομάδα στο «facebook», με τίτλο: «Στηρίζω τοπικές επιχειρήσεις-Στηρίζω Νέα Ιωνία Αττικής», όπου κάθε επιχείρηση, εντελώς δωρεάν, μπορεί να αναρτά τις διαφημίσεις της και τις ανακοινώσεις της. Το δε ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ 2018-9 ετοιμάζεται να εκδοθεί στους προσεχείς μήνες και ήδη συμμετέχουν με τη διαφήμισή τους εκατοντάδες επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πέρα από τα προβλήματα της χώρας μας, τα ζητήματα της τοπικής Οικονομίας έχουν μια ιδιαιτερότητα και υπάρχουν περιθώρια για πολλές βελτιώσεις. Και αυτό θέλουμε να επιτύχουμε με το 1ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ FORUM.».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Αμέσως μετά, χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, αναφέροντας μεταξύ άλλων  πως: «Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι η Οικονομία και γενικότερα οι αρχές, τις οποίες εκείνη πρέπει να έχει, εάν δεν βασίζονται σε ηθικές αξίες, εάν δεν βασίζονται σε αυτό που πολύ απλά λέγεται άνθρωπος και όχι αριθμός, τότε η Οικονομία είναι καταδικασμένη να εξυπηρετήσει όχι μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα, στόχους. Συγχαίρω, λοιπόν, μέσα από την καρδιά μου το «ΙΟΝΙΑΝΕΤ» και τον κ. Μαγκαναδέλλη, όπως και τον Επιχειρηματικό οδηγό της πόλης: «Πανόραμα» γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, την οποίαν είχαν, να οργανώσουν το 1ο αυτό Οικονομικό «Φόρουμ».», προσθέτοντας πως:και να πω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή η τοπική μας Εκκλησία είναι πρόθυμη να συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο της ζητηθεί σ’ αυτό το οποίο λέγεται ανάπτυξη στη Νέα Ιωνία, σε αυτό το οποίο λέγεται πρόοδος στην περιοχή μας, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε αυτή είναι πολιτιστική, είτε αυτή είναι εκπαιδευτική. Να ευχηθώ καλή επιτυχία γι’ αυτό το 1ο Οικονομικό «Φόρουμ» να είναι απλά η αρχή για τα επόμενα.».

Ακολούθως, ιδιαίτερα ενθαρρυντικούς -για το FORUM και για την πρωτοβουλία της ΙΟΝΙΑΝΕΤ και του ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ- σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν κατά σειρά: ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στο έργο της δημ. αρχής όσον αφορά την τοπική αγορά στεκόμενος κυρίως στο υπό κατασκευή νέο δημοτικό parking στο Οικοδ. Τετρ. 150, στα αντιπλημμυρικά έργα κλπ., ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, οι οποίοι εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στον Εμπορικό κόσμο και τους Επαγγελματίες της Ν.Ιωνίας, αναφέροντας ότι διαθέτουν προτάσεις για τη στήριξη της Τοπικής Αγοράς, ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Π.Α.Κ.» δημοτικός σύμβουλος κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης ο οποίος εξέφρασε την άποψή του για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και το έργο της δημοτικής Αρχής, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ιωνία Νέα Άποψη-Η πόλη μας» δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Μπράτιμος ο οποίος μίλησε και ως βιοτέχνης που βιώνει την οικονομική κρίση και ζήτησε να στηριχτεί η υγιής επιχειρηματικότητα, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης, εκπροσωπώντας (κατ’ επιλογή των διοργανωτών) όλα τα σωματεία, συλλόγους και άλλους φορείς της Ν. Ιωνίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία μας ως Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης εδώ και 27 χρόνια και τη συμβολή μας στα πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα της Ν.Ιωνίας.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Διευθυντή της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας κ. Γιώργου Μαστροδήμου, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος με τίτλο: «Το ανθρώπινο πρόσωπο των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών», περιγράφοντας μεταξύ άλλων πώς οι εργαζόμενοι στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, σε συνθήκες ασφυκτικής οικονομικής κρίσης, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος όσον αφορά στις ρυθμίσεις, στα αναγκαστικά μέτρα και εν γένει στη συμπεριφορά τους προς κάθε έντονα ταλαιπωρημένο μισθωτό, συνταξιούχο και επαγγελματία. Μάλιστα, ο κ. Μαστροδήμος ζήτησε από όλους τους λογιστές «να ενημερωθούν για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά του», επισημαίνοντας, παράλληλα, τις αναγκαίες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στον νόμο. Σε ερωτήσεις απάντησε και ο προϊστάμενος Δικαστικού τμήματος της ίδιας Δ.Ο.Υ. κ. Παναγιώτης Μαρκάκης και άλλοι συνεργάτες του.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Αναστασίας Βελονάκη, στελέχους του Τμήματος Οικονομικών Συμβουλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία, με τη βοήθεια προβαλλόμενων επεξηγηματικών διαφανειών, ανέλυσε όλο το εύρος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, φέρνοντας παραδείγματα ανά κατηγορία οφειλετών, προσπαθώντας να ενημερώσει με σαφήνεια για τα πλεονεκτήματα του νόμου, που επιτρέπει συνολική ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις. Επίσης, η κ. Βελονάκη αναφέρθηκε «στη σοβαρή μείωση των προστίμων και των επιβαρύνσεων, που φθάνουν κάποιες φορές και στο κούρεμα της οφειλής.» και ακόμη εστίασε την ομιλία της «στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να ενταχθεί στον νόμο.».

Παράλληλα, η ευρισκόμενη στο «πάνελ» των ομιλητών, Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας, κ. Θεώνη Αλαμπάση, με βάση τις εμπεριστατωμένες γνώσεις της απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, φωτίζοντας με σαφήνεια σημεία του «Εξωδικαστικού», αναλύοντας πτυχές του και ενημερώνοντας για «τις προσπάθειες που καταβάλει η Ειδική Γραμματεία για να βελτιώσει σημεία του Νόμου», κάτι που θα επιτρέψει να συμπεριληφθούν περισσότερες επιχειρήσεις (Σημ.: και αυτές που έχουν κλείσει) και να βελτιωθούν όσο είναι δυνατόν οι διαδικασίες ένταξης.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών-Οικονομολόγων Ν. Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Ηρακλείου κ. Χαράλαμπος Τζιρίτας, ο οποίος, εμφανώς διακατεχόμενος από έντονη συναισθηματική φόρτιση, αναφέρθηκε «στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ν. Ιωνίας, στον αγώνα που δίνουν έμποροι και επαγγελματίες της πόλης μας για να επιβιώσουν και στην ανάγκη που υπάρχει να στηριχτεί η τοπική Αγορά από τον Δήμο.». Επίσης, ο κ. Τζιρίτας μίλησε και για το ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος και τις δυσάρεστες αλλαγές για το 2018, φέρνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από το νέο έντυπο Ε3, που αναμένεται να δυσκολέψει στη συμπλήρωσή του τον επαγγελματία, στη μείωση του αφορολόγητου και πολλά άλλα σκληρά μέτρα, που έπονται, και μειώνουν τα εισοδήματα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη. Ολοκληρώνοντας την περιεκτική του ομιλία, ο κ. Τζιρίτας ζήτησε «να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του Εξωδικαστικού Μηχανισμού», αναπτύσσοντας τους λόγους και τις δυσκολίες μιας Επιχείρησης να ενταχθεί σε αυτόν τον Νόμο.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, εξειδικευμένος νομικός σε εργατικό-ασφαλιστικό δίκαιο, σε συνταξιοδοτικό και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός από τις πυκνές παρουσίες του στις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές, που ζητούν την πάντα έγκυρη και τεκμηριωμένη γνώμη του. Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για όλα: για τον «Εξωδικαστικό», για τον νόμο «Κατσέλη», για τις τράπεζες κ.ά.π., θέτοντας με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα των διαφόρων ρυθμίσεων, αλλά και επισημαίνοντας τα πολλά «τρωτά» της διαδικασίας, που λειτουργούν αποτρεπτικά για μια επιχείρηση. Επίσης, ο κ. Τσουκαλάς, ασκώντας αυστηρή κριτική στο «σύστημα», περιέγραψε «τις τεράστιες επιπτώσεις των μνημονίων στην οικονομική ζωή της χώρας μας και το ασφυκτικό πλαίσιο που οδήγησε στον οικονομικό στραγγαλισμό επιχειρήσεων και ιδιωτών», ενώ ολοκληρώνοντας τη σημαντική ομιλία του, κάλεσε όλες και όλους «να αξιοποιήσουν τα όποια θετικά των ρυθμίσεων» και, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «η Πολιτεία να προβεί άμεσα σε βελτιώσεις, ώστε να επωφεληθούν πολίτες και επιχειρήσεις, που τώρα αποκλείονται.».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ

Το 1ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ FORUM Ν. Ιωνίας ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των παρευρισκομένων προς τους ομιλητές, για γενικά αλλά και για ειδικά ζητήματα, λαμβάνοντας έγκυρες απαντήσεις. Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως όλες οι ερωτήσεις που συγκεντρώθηκαν και δεν πρόλαβαν να απαντηθούν προφορικά, απαντώνται στο e-mail των ατόμων που τις έθεσαν.

ΔΕΞΙΩΣΗ

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Οικονομικού Forum Ν. Ιωνίας, οι παρευρισκόμενοι οδηγήθηκαν στον αίθριο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, όπου παρατέθηκε δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας σχηματίστηκαν πολλά «πηγαδάκια», όπου σχολιάζονταν τόσο η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, όσο και τα ιδιαίτερα προβλήματα της πόλης μας.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως τις εργασίες του FORUM παρακολούθησαν μεταξύ πολλών άλλων, πέρα από τους προαναφερόμενους: ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ξενοφών Κυριακόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι  κ.κ. Σπύρος Αμανατίδης (Πρόεδρος του ΟΠΑΝ) και Σωτήρης Κριωνάς από την παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», Βασίλης Χριστοδούλου από τη «Δημιουργία Αλληλεγγύη», Ελισσάβετ Γεωργιάδου από τη «Δύναμη προοπτικής», καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Τσομπάνογλου, ο επικεφαλής του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Ν. Ιωνίας «Αναγέννηση Ξανά» κ. Κωνσταντίνος Κλοκοτάρας, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας και Πρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας κ. Ευστάθιος Νουβέλογλου, καθώς και ο εκπρόσωπος των Εμπόρων και Επαγγελματιών Καλογρέζας κ. Πεστιμαλτζόγλου.

Επίσης, μεταξύ άλλων διακρίναμε από τον χώρο των Τραπεζών τον κ. Φραντζόλα και την κ. Κατσαρού, αμφότεροι στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και τη Διευθύντρια της Τράπεζας Αττικής Ν. Ιωνίας κ. Τσόγκα, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας κ. Μάκη Λυκούδη, τον Πρόεδρο της ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ. Ν. Ιωνίας κ. Συμεών Χατζηαγγελή μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Κυριακή Δρούτσα και Ερμόλαο Σεβαστό, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γιώργο Νουβέλογλου, την Αντιπρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Κωνσταντίνα Σιμονετάτου-Καλέμη, τον Πρόεδρο του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης κ. Καταβέλο και το μέλος του Δ.Σ. του ίδιου αθλητικού συλλόγου κ. Λαμπρινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΙΝΟΥ

Επίσης, οφείλουμε να σταθούμε και στο γεγονός πως τα σχόλια του συνόλου των ατόμων, που παραβρέθηκαν στο 1ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ FORUM Ν. ΙΩΝΙΑΣ, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, δίνοντάς μας δύναμη να συνεχίσουμε με περισσότερες δημόσιες παρεμβάσεις. Βεβαίως, υπήρξαν και σχόλια, που μας άσκησαν καλοπροαίρετη κριτική (και ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό) σχετικά με τη θεματολογία του FORUM, άλλοι θεωρώντας πως έπρεπε να υπάρξει συζήτηση για τα ιδιαίτερα προβλήματα της τοπικής Αγοράς με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων και άλλοι σχολιάζοντας αρνητικά την παρουσία εκπροσώπων της Εφορίας, ενώ υπήρξαν και απόψεις που χαρακτήρισαν ως υπέρ του δέοντος λεπτομερή την παρουσίαση του «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών».

Σε ό,τι αφορά στα προαναφερθέντα σχόλια, απαντούμε πως η θεματολογία του FORUM επιλέχτηκε με σκοπό να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες, απόλυτα αναγκαίες στη σύγχρονη επιχείρηση, με μορφή σεμιναρίου, για τις επιχειρήσεις υποστηρικτές μας, και όχι για να οδηγήσει σε αντιπαράθεση απόψεων δημοτικών παρατάξεων και κομμάτων. Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως σχετικά με τον «Εξωδικαστικό μηχανισμό» δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πολλοί επαγγελματίες πέφτουν θύματα επιτηδείων «συμβούλων» ή δεν γνωρίζουν πώς να τον αξιοποιήσουν. Θεωρούμε πως οι ομιλήτριες, εκπρόσωποι της Ειδικής Γραμματείας, έδωσαν τις αναγκαίες πληροφορίες και το έναυσμα για να το «ψάξει» περεταίρω όποιος ενδιαφέρεται, κι ακόμη κατατέθηκαν από τους παρόντες προτάσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωσή του Νόμου, ώστε να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις, που σήμερα δεινοπαθούν πνιγμένες στα χρέη.

Όσον αφορά στη φορολογική πολιτική, η ΙΟΝΙΑΝΕΤ έχει εκδηλώσει την αντίθεσή της στη βαριά φορολογία και στα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται από τα μνημόνια και τους δανειστές, και πλήττουν τα περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει να ζητάμε από τα στελέχη της τοπικής Δ.Ο.Υ. πληροφορίες και διευκρινήσεις για λογαριασμό της τοπικής Αγοράς και να τους γνωρίζουμε ως ανθρώπους-εργαζόμενους, που κι εκείνοι έχουν προβλήματα. Πολύ περισσότερο, που η τοπική Δ.Ο.Υ., κατά γενική ομολογία, διακρίνεται για στελέχη που έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ομιλητές για τις έγκυρες πληροφορίες που μας έδωσαν, τις επιχειρήσεις-χορηγούς του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ FORUM: τα ΕΠΙΠΛΑ ΤΗΝΙΑΚΟΣ, που εκπροσωπήθηκαν από τον Εμπορικό Διευθυντή τους κ. Αλεξίου, μιας και ο κ. Τηνιακός απουσίαζε για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό, τους χορηγούς της πολύ οργανωμένης και φροντισμένης δεξίωσης: την ΚΑΒΑ ΝΕΚΤΑΡ, που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Τσιακαλάκη, και τα Ζαχαροπλαστεία ΓΙΟΥΛΙΑ, που εκπροσωπήθηκαν  από τον κ. Αγιακλόγλου, καθώς και τις επιχειρήσεις-υποστηρικτές του FORUM: τον κ. Κατσιγιάννη των καταστημάτων ενδυμάτων BLUE και FAZ, τον κ. Τσιάμη των Super Markets ΟΚ Ν. Ιωνίας, την κ. Χατζηαργυρίου των καταστημάτων λευκών ειδών ANALIN και ΧΙΟΝΟΥΛΑ, καθώς και τον κ. Χαλιμούδρα των φυσικοθεραπευτηρίων  PHYSIO BMS. Ευχαριστούμε, επίσης, την φωτογράφο κ. Τριανταφυλλιά Περράκη για την εξαιρετική φωτογράφηση, τον κ. Παναγιώτη, ηλεκτρολόγο του δήμου και βεβαίως τους πολλούς επαγγελματίες της πόλης μας, που  επιθυμούσαν να παρευρεθούν, αλλά εργάζονταν ή αδυνατούσαν, και μας έστειλαν τις καλύτερες ευχές τους για την επιτυχία του 1ου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ FORUM Ν. ΙΩΝΙΑΣ.

Και, φυσικά, ευχαριστούμε όλες τις επιχειρήσεις, που παραβρέθηκαν και με ενθουσιασμό σχολίασαν τα αποτελέσματα του FORUM, καθώς και τον Δήμο Ν. Ιωνίας για την παραχώρηση του Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου.

  • Ρεπορτάζ: Απόστολος Σαλονικίδης
  • Φωτογραφική συνεργασία: Τριανταφυλλιά Περράκη