Μια άλλη οικονομία είναι εφικτή


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


susy
Ακούει στο όνομα SUSY (Βιωσιμότητα και Αλληλεγγύη στην Οικονομία), έχει σήμα κατατεθέν έναν κάστορα που φτιάχνει τη φωλιά του συνεργατικά και αποτελεί ένα πρόγραμμα ανάδειξης, δικτύωσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών με βασικό στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι είναι, πώς λειτουργεί και γιατί είναι απαραίτητη μια οικονομία με επίκεντρο όχι το κέρδος αλλά τον άνθρωπο.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα εμπνεύστηκε η ιταλική οργάνωση COSPE, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σ’ αυτό μετέχουν 26 οργανώσεις από 23 χώρες, ανάμεσά τους και η Fair Trade Hellas, που το διαχειρίζεται στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2015 και λήγει τον Ιανουάριο του 2018, επιδιώκει να ενισχύσει τις ικανότητες των τοπικών φορέων που ασχολούνται με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία υποστηρίζοντας ένα νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια και να υιοθετηθεί ένας νέος βιώσιμος τρόπος ζωής.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Κέλλυ Γαρυφαλλή, συντονίστρια του προγράμματος από πλευράς της Fair Trade Hellas: «Το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα ακολουθεί τις ανάγκες της οικονομίας και όχι των ανθρώπων. Στον αντίποδα, η κοινωνική οικονομία είναι εναλλακτική, συνεργατική, διάφανη, ικανή να δημιουργήσει δίκαιες σχέσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα αλλά και αλληλεγγύη και βιωσιμότητα».

Μέσα από τις δράσεις του το πρόγραμμα επιδιώκει να καταστήσει ορατές αυτές τις πρωτοβουλίες και να αναδείξει την παρουσία τους σε όλους τους τομείς της οικονομίας ώστε να γίνει κατανοητό ότι η Κ.ΑΛ.Ο δεν είναι μια προοπτική αλλά μια πραγματικότητα με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της Ευρώπης και των κρατών-μελών της, όπου 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον χώρο.

Πώς πρακτικά μπορεί αυτό να επιτευχθεί; Μέσα από την έρευνα, την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την προβολή τους διευκολύνοντας την κατανόηση των σχετικών, διεθνών και τοπικών, πολιτικών αλλά και προωθώντας τη δικτύωση των εθνικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων της ΚΑΛΟ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος, ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια χαρτογράφηση του χώρου μέσα από επαφές, συνεντεύξεις και επιτόπου επισκέψεις, ενώ σε αυτή την πρώτη φάση επιλέχτηκαν δύο πρωτοβουλίες ως αντιπροσωπευτικές καλών πρακτικών σε διαφορετικούς τομείς, η ΒΙΟΜΕ και η Αλληλεγγύη για Ολους.

Τα βίντεο που γυρίστηκαν γι’ αυτά τα εγχειρήματα περιλαμβάνονται ανάμεσα στα 54 που έχουν δημιουργηθεί και προβάλλονται στο ειδικό κανάλι της SUSY στο youtube.

Επίσης έχουν γίνει συναντήσεις με δεκάδες πρωτοβουλίες Κ.ΑΛ.Ο και ΚΟΙΝΣΕΠ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, βιντεοπροβολές παραδειγμάτων και πρακτικών από άλλα μέρη του κόσμου αλλά και συζητήσεις με ακτιβιστές από το εξωτερικό για το πώς η δουλειά τους συμβάλλει στην ανάσχεση της φτώχειας, στην αξιοπρεπή εργασία στις κοινότητές τους και στην παραγωγή συλλογικού πλούτου.

Δράσεις και παρεμβάσεις

Μέσα στους επόμενους μήνες έχει προγραμματιστεί να γίνουν παρουσιάσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνεργατικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ακαδημία Πλάτωνος τον Ιούνιο, συναντήσεις με αναπτυξιακές οργανώσεις και workshop που θα φέρουν σε διάλογο και δικτύωση οργανώσεις από διάφορες περιοχές της χώρας, διαβουλεύσεις με αξιωματούχους που μετέχουν σε κέντρα λήψης αποφάσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη ώστε να μεταφερθούν οι απόψεις και τοποθετήσεις όσων δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον χώρο, αλλά και ένα Φεστιβάλ Ταινιών ΚΑΛΟ.

Η SUSY, όπως λέει η Κέλλυ Γαρυφαλλή, έχει πολύ δρόμο και πολλή δουλειά μπροστά της, είναι ανοιχτή σε όποιες πρωτοβουλίες θέλουν να μετάσχουν σ’ αυτήν την αναγκαία δικτύωση και ανταλλαγή εμπειριών και διαθέτει δικό της ιστότοπο όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται και πώς μπορεί να εμπλακούν σε αυτές.

http://www.efsyn.gr