Subscribe: FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


imagesΗ Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση διάρκειας ενός έτους και συνολικού προϋπολογισμού 204 χιλιάδων ευρώ με το Δήμο Αθηναίων για τον καθαρισμό των χώρων του Πεδίου του Άρεως και της Πλατείας Πρωτομαγιάς.

Όλα καλά καμωμένα και το θέμα μου δεν είναι αυτό – ούτε αυτή καθ΄αυτή η προγραμματική σύμβαση, ούτε και το προβλεπόμενο ποσό. Απλώς ήταν η αφορμή για να σκεφθώ δύο πράγματα που έχουν να κάνουν με το ίδιο το Πεδίο του Άρεως – ένα από τα μοναδικά πάρκα στη πρωτεύουσα- και τις οικονομικές πτυχές της προστασίας και της αξιοποίησης του. Πολύ δε περισσότερο με την ανάπτυξη ήπιας μορφής δραστηριοτήτων αλλά και την αξιοποίηση ενός δυναμικού από ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας μέσω π.χ Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για την παροχή υπηρεσιών καθόλα χρήσιμων και για το Πάρκο και τους πολίτες.

Το Πεδίο του Άρεως αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους υπαίθριους χώρους του κέντρου των Αθηνών και είναι το δεύτερο σε έκταση Πάρκο της περιοχής των Αθηνών. Περιήλθε στην αρµοδιότητα της Περιφέρειας µε την εφαρµογή του Ν. 3852/2010.

Το εκτεταµένο αυτό Πάρκο για όλους όσοι το αγνοούν εκτείνεται µεταξύ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (Νότια), της οδού Μαυροµµαταίων (∆υτικά), των οδών Κοδριγκτώνος και Ευελπίδων (Βόρεια), και των οδών Μουστοξύδη και Μπούσγου (Ανατολικά). Η οδός Μουστοξύδη το διαχωρίζει από τον χώρο των ∆ικαστηρίων της Ευελπίδων (άλλοτε Σχολή Ευελπίδων) και καθώς τµήµα της Μουστοξύδη είναι υπόγειο, κάτω από την πλατεία Ελευθερίας το Πεδίον του Άρεως ενοποιείται µε το χώρο της Ευελπίδων. Το Πεδίον του Άρεως καταλαµβάνει έκταση 240 περίπου στρεµµάτων.

Φυσική συνέχεια του Πεδίου του Άρεως αποτελεί η πλατεία Πρωτοµαγιάς (η οποία υπέρκειται της οδού Μουστοξύδη) µε εµβαδόν περίπου 25 στρεµµάτων.

Στο σημείο αυτό τελειώνουν τα δεδομένα και αρχίζουν τα θέματα… Μετά και την πρόσφατη εμπειρία με τους πρόσφυγες αλλά και την μονιμότητα του πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων εκείνο που χρειάζεται για να βγει από το πολύχρονο τέλμα το Πεδίο του Αρεως και να μπορούν να περπατήσουν στα δρομάκια και τις αλέες του οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες κάθε ηλικίας θα ήταν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση θα αφορούσε την φιλοξενία δραστηριοτήτων ήπιας μορφής – κατά κύριο λόγο υπηρεσίες πολιτισμού αλλά και υπηρεςίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης – που θα έφερναν κόσμο και …φώτα κατά τη διάρκεια της μέρας ή και του 24ωρου. Μια κατεύθυνση που θα έδινε την ευκαιρία αλλά και τη δυνατότητα να επανακατοικηθεί το Πεδίο του Άρεως ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η δεύτερη κατεύθυνση θα είχε να κάνει με την παρότρυνση και την ενθάρρυνση της δημιουργίας και της στήριξης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων μέσω προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Αττικής για όλο το φάσμα της ενεργητικής προστασίας του πάρκου αλλά και της καθαριότητας του πέραν των υποχρεώσεων ενός δημοσίου ή δημοτικού υπαλλήλου. Για παράδειγμα, το δικαίωμα μιας οργανωμένης δραστηριότητας δανεισμού κοινόχρηστων ποδηλάτων εντός του Πάρκου θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) απεξαρτημένων νέων ή η διαχείριση μικρών αναψυκτηρίων σε μια ανάλογη επιχείρηση που θα αποτελείται από Αμεα. Το ίδιο θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς και για Κοιν.Σ.Επ από νέους ανέργους ή φοιτητές που θα αναλάμβαναν πολύ συγκεκριμένα αντικείμενα έργου που θα είχαν σχέση με την προστασία του πράσινου ή με την φύλαξη και την ευρυθμία στους χώρους του Πάρκου.

Με άλλα λόγια, το Πεδίο του Αρεως θα μπορούσε να είναι ένα εργαστήριο ιδιαίτερης συμβολής στη τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με νέες ήπιας μορφής επιχειρηματικές δραστηριότητες και με νέες θέσεις εργασίας. Ας το τολμήσουν όσοι έχουν την ευθύνη!

Κώστας Τσαούσης

http://www.protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

loading...

Comments

comments

© 2016 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org στο πλαίσιο ανάπτυξης της δράσης της στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πιστά υπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας μια Θερμοκοιτίδα ανάπτυξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και σας καλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για ένταξη στην δομή αυτή συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ

imgimagesΕίναι σε πλήρη λειτουργία πλέον ο πρώτος και μοναδικός κατάλογος αφιερωμένος στην παρουσίαση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του νόμου 4019/11 και φιλοξενούμε πάνω από 200 ΚοινΣΕπ με τις δράσεις τους και τις πληροφορίες επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα. Μέσα από το περιβάλλον αυτό μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και να βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε σε όλη την Ελλάδα, οι τρόποι αναζήτησης είναι πολλοί. Η δική σου ΚοινΣΕπ είναι μέσα; enter

images

Monthly Stats 2012 - 2016