Να ακυρωθούν στη πράξη οι συνέπειες της κρίσης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Την ώρα που η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν πάρει πρωτόγνωρες, για τους περισσότερους συμπολίτες μας, διαστάσεις και οι εναλλακτικές επιλογές περιορίζονται δραματικά, μια φιλολαϊκή, αριστερή διακυβέρνηση οφείλει να ακυρώνει στην πράξη τις συνέπειες της κρίσης και των πολιτικών που εκβιαστικά επιβλήθηκαν στη χώρα, να αποκαθιστά στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο των φτωχότερων και να μην παραβλέπει να σχεδιάζει και να εφαρμόζει μεταξύ άλλων και εξισωτικές πολιτικές.

Για παράδειγμα, είναι κοινός τόπος πλέον ότι υπό αυτές τις συνθήκες η ισότητα των φύλων είναι από τα πρώτα θύματα και βάλλεται προνομιακά. Η έμφυλη ανισότητα επιδεινώνει  την όποια κοινωνική ανισότητα έχει συσσωρεύσει η πολύχρονη επιλεκτική επιβάρυνση των πολλών με τα βάρη της κρίσης και η ταυτόχρονη ασυλία των εχόντων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο ΚΕΘΙ είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την ισότητα των φύλων στο κέντρο της δημόσιας σφαίρας και να την βγάλουμε από την «κόλαση» της ιδιωτικής σφαίρας που έχει να αντιμετωπίσει κάθε γυναίκα στο σπίτι της ή στην ιδιωτική της ζωή, η οποία είναι προνομιακό πεδίο διατήρησης των πατριαρχικών στερεότυπων. Αυτό όμως δε μας φτάνει. Κατανοούμε την αναγκαιότητα διεύρυνσης των εξισωτικών δράσεων και παρεμβάσεων σε πεδία έμφυλων διακρίσεων που για χρόνια έμεναν «αόρατα», όπως εκείνα που συναντώνται ανάμεσα στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς ή στην καθημερινότητα της ΛΟΑΤ κοινότητας στη χώρα μας.

Στη διευρυμένη αυτή μάχη αναζητούμε νέα αποτελεσματικότερα όπλα για τη φαρέτρα μας, όπως κάποιες «εργασιακές οάσεις» που έχουν αναδυθεί μέσα από τη νέα φτώχεια του καιρού μας, τα νέα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι λεγόμενες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ενσωματώνουν το κοινωνικό κεφάλαιο που προκύπτει από τη δυνατότητα που δίνεται σήμερα σε ομάδες παραγωγών ή εργαζομένων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συγκροτήσουν κολεκτιβιστικές μορφές επαγγελματικής δραστηριότητας με τη μορφή ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ή άλλες παρόμοιες.

Τα συλλογικά αυτά εγχειρήματα, αρνούμενα την κρατούσα επιχειρηματική λογική του άκρατου και χωρίς αρχές ανταγωνισμού και των κατεστημένων πελατειακών σχέσεων, σέβονται την τοπική παραγωγή, επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα, παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, αποκλείοντας κάθε μορφή εκμετάλλευσης της εργασίας των άλλων ή των μελών τους, με αυτοδιαχείριση των υποθέσεών τους και κατανομή κάθε πλεονάσματος στα μέλη τους, δηλαδή τους εργαζόμενους/ες, συνεργάτες/τριες.

Ξέρουμε καλά ότι και στο χώρο αυτόν της κοινωνικής οικονομίας υπάρχουν πολλά προβλήματα, ιδίως στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, που η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει προς το καλύτερο. Αυτό δε μας εμποδίζει να θεωρούμε την κοινωνική οικονομία ως προνομιακό για τις αξίες της αριστεράς και τα συμφέροντα των πολλών οικονομικό παράδειγμα. Επιλέγουμε να την στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, ως αξιέπαινη προσπάθεια αλλαγής του εργασιακού παραδείγματος, ιδιαιτέρως όταν εκπορεύεται από πρωτοβουλίες αδύναμων κοινωνικών ομάδων  -και όχι μόνο-   πχ. γυναικών, απεξαρτημένων ατόμων κ.ο.κ.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα επιδιώξουμε να αναθέσουμε – πάντα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος – όλες τις υπηρεσίες που «αγοράζει» σήμερα το ΚΕΘΙ από την ελεύθερη αγορά (π.χ. καθαρισμός γραφείων, τεχνική υποστήριξη Η/Υ, χτίσιμο νέας ιστοσελίδας, υπηρεσίες catering, απομαγνητοφώνηση πρακτικών ημερίδων, φωτογραφική και βιντεοσκοπική κάλυψη εκδηλώσεων κ.ο.κ) σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ήδη, με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες που σε τίποτα δεν θυμίζουν τα ανταγωνιστικά πρότυπα της αγοράς, έχουμε προχωρήσει σε ανάθεση της τεχνικής υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και τη δημιουργία του νέου ιστότοπου του φορέα, σε κολεκτίβα νέων ανθρώπων που ειδικεύεται στο πεδίο αυτό, ενώ δημοσιεύσαμε όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αυτής.

Είμαστε στην ευχάριστη και περήφανη θέση να δημοσιεύουμε την επιλογή μας αυτή, όχι μόνο από την πλευρά της αυτονόητης εξοικονόμησης πόρων που προκύπτει από τέτοιες συναλλαγές, αλλά και από την οπτική των αξιών που διακατέχουν τη νέα διοίκηση του ΚΕΘΙ για ένα καλύτερο, ποιοτικότερο και πιο ανθρώπινο κόσμο, ένα κόσμο με ελευθερία και δικαιοσύνη, ένα κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό, επιλέξαμε την εγκατάσταση ελεύθερου λογισμικού σε όλα τα πληροφορικά συστήματα του φορέα, επιλογή καθόλα νόμιμη, που εκτός των άλλων, συνιστά ένα βήμα προς τον απεγκλωβισμό από το στενό και εκβιαστικό εναγκαλισμό των πολυεθνικών εταιρειών. Το επόμενο διάστημα, πάλι με δημόσιο τρόπο, θα επαναλάβουμε το ίδιο και για άλλες υπηρεσίες που «αγοράζει» το ΚΕΘΙ από ιδιώτες, όπως αυτές της καθαριότητας των γραφείων του κ.ο.κ.

Το συμβολικό νόημα αλλά και το ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, συνιστούν νέα και συλλογικά ωφέλιμη εμπειρία, στον αντίποδα της μέχρι τώρα διαχείρισης παρόμοιων υποθέσεων μέσω εργολαβικών και ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων, συχνά «δύσοσμων». Ανεπιφύλακτα λοιπόν, συστήνουμε να υιοθετηθεί από τον στενό αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε όλα τα επίπεδα, ως αντιπαράδειγμα, που μεταξύ άλλων, αναδιανέμει στην κοινωνία εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με πιο συλλογικό και δίκαιο τρόπο.

Ειρήνη Αγαθοπούλου Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)