Ξεκίνησε το νέο ΕΣΠΑ στη …..


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Με τη συνεδρίαση της πρώτης Επιτροπής Παρακολούθησης ξεκίνησε από σήμερα το νέο ΕΣΠΑ για την Στερεά Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι της Ε.Ε., εκτός από την ανάλυση του προγράμματος συνολικότερα, διαπιστώθηκε η ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση του προγράμματος λόγω των συνθηκών της Ε.Ε. – και μάλιστα απ’ όλες τις πλευρές σημειώθηκε ότι είναι ένα από τα μικρότερα προγράμματα.

«Προσδοκούμε από την αναθεώρηση του προγράμματος σημαντική ενίσχυση, καθότι έχει αναγνωριστεί από όλους ότι η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας έχει τη χαμηλότερη χρηματοδότηση» τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης. Συγχρόνως τονίστηκε απ’ όλους τους εκπροσώπους των φορέων ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της ίδιας της Περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιτελείς των υπουργείων διαπίστωσαν πως συνολικότερα όλες οι Περιφέρειες της χώρας έχουν μια πτώση σε σχέση με το ΑΕΠ με βάση τα σύγχρονα στοιχεία, και μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι «οι 11 από τις 13 Περιφέρειες, με βάση τα ισχύοντα στοιχεία, μετακινούνται όλες στις λιγότερο αναπτυγμένες μεταξύ των οποίων και η Στερεά Ελλάδα».

Παράλληλα με βάση τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, ένα μεγάλο μέρος από τα νοικοκυριά της Περιφέρειας βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας και μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για εισοδήματα του 2011, συνολικά 10.000 νοικοκυριά έχουν φορολογικές δηλώσεις μικρότερες από 3000 ευρώ. Ακόμη αποκαλύφθηκε ότι 135.000 νοικοκυριά έχουν φορολογικές δηλώσεις κάτω από 6000 ευρώ. Με βάση τα συγκεκριμένα μεγέθη, σημειώθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση το πρόγραμμα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ακραίας φτώχειας καθώς εκτιμήθηκε ότι τα ποσά είναι ελάχιστα.

«Εκεί προσδοκούμε σε ενίσχυση από τα τομεακά προγράμματα καθώς θεωρούμε ως Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους ότι πρέπει να παρέμβουμε για να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ιστό της Περιφέρειας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας και ο ίδιος ότι «υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες για να ενισχυθούν αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες».

Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων που ήταν παρόντες στην Επιτροπή Παρακολούθησης που εξελίχθηκε στα Καμένα Βούρλα, υπογράμμισαν την ανάγκη σοβαρών παρεμβάσεων στον κοινωνικό τομέα και μάλιστα σύμφωνα με τους δείκτες οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η δεύτερη Περιφέρεια στην κατάταξη των Περιφερειών της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων.

Τέλος, απ’ όλες τις πλευρές εκτιμήθηκε ότι οι πιστώσεις οι οποίες διατίθενται στη βάση των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν, ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες της περιοχής κυρίως σε υποδομές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, οι πιστώσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ήταν 525 εκατομμύρια ευρώ και τώρα μόλις 190 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα ιδιαίτερα μειωμένες είναι και οι πιστώσεις από το Κοινωνικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα που έχουν σχέση με τη φτώχεια και την κατάσταση των Ρομά σε διάφορες περιοχές ή θύλακες της Στερεάς Ελλάδας.