Ξεκινούν νέα προγράμματα ΕΣΠΑ – Δείτε ποια είναι!


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Περίπου στα τέλη του Απριλίου θα ανοίξουν άλλα 2 νέα προγράμματα ΤΟΥ ΕΣΠΑ για καινοτομίες και cluster και άλλα 2 ακόμη μέχρι στο τέλος Ιουνίου για ολοκληρωμένα χωρικά κλαδικά και funds. Επιπροσθέτως το επόμενο σύντομο διάστημα θα τρέξει το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ 2014-20, βασικός στόχος της οποίας είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στη δυναμική του νέου αναπτυξιακού νόμου και την επίδρασή του στην οικονομία.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στο νέο αναπτυξιακό νόμο είναι εξαιρετικά θετική, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Από τα 8 καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου έχουν ενεργοποιηθεί 4 και έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο 3908/11, στα τέσσερα χρόνια ισχύος του, είχαν υπαχθεί μόλις 1.270 σχέδια, γίνεται αντιληπτό, σημείωσε ο υπουργός, ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα έχουμε υπεραπόδοση. Αυτή δεν αφορά μόνο στον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων αλλά και στην ποιοτική τους σύσταση, καθώς το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων αφορούν τη βιομηχανία (κυρίως τον κλάδο της αγροτοδιατροφής) και μικρός αριθμός επενδύσεων τα logistics.

Τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό αποτελούν το υπόλοιπο 35% των επενδυτικών σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων. Αξίζει να τονιστεί, συνέχισε ο ίδιος, πως ο νέος αναπτυξιακό νόμο συμπορεύεται και κινείται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση με το νέο ΕΣΠΑ πριμοδοτώντας την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχουν υποβληθεί 24 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό άνω των 17 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες δεν περιορίζονται στον εν λόγω κλάδο, αλλά είναι διάσπαρτες και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας (πχ η βιοτεχνολογία στον κλάδο της αγροδιατροφής) και του τουρισμού. Γεγονός, πάντως είναι, είπε ο υπουργός, είναι ότι πολλές νεοφυείς (startups) και ΜμΕ γίνονται φορείς των νέων τεχνολογιών (βλ. περίπτωση mobile internet) και αξιοποιούν την τεχνογνωσία νέων επιστημόνων που ενεργοποιούνται επιχειρηματικά αποτρέποντας την εκροή υψηλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού σε χώρες του εξωτερικού.

Σε αυτές, εξάλλου, τις επιχειρήσεις στοχεύει, μεταξύ άλλων, ο νέος αναπτυξιακό νόμο και με το καθεστώς «επενδύσεων καινοτομικού χαρακτήρα για ΜμΕ» που ενεργοποιείται μέσα στο 2017. Τέλος, ο υπουργός σημείωσε: «δίνουμε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μέσω συνεργατικών σχημάτων που προάγουν την κοινωνική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εκδοθεί σύντομα πρόσκληση για τη δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20, βασικός στόχος της οποίας είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα, την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της απασχόλησης και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές