Οι είκοσι ερωτήσεις που απαντάει μια πετυχημένη startup


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Έχετε κάποια επιχειρηματική ιδέα; Δείτε τι πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας πριν την πραγματοποιήσετε.

Μήπως έχετε μια φοβερή και τρομερή επιχειρηματική ιδέα στο μυαλό σας, η οποία απλώς περιμένει την υλοποίησή της; Ή μήπως θα οδηγήσει σε αποτυχία, όντας μια ιδέα που δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα;

Ευτυχώς, μπορείτε να μαντέψετε την απάντηση αν επεξεργαστείτε την ιδέα σας περαιτέρω, προτού προχωρήσετε στην πράξη.

Ιδού 20 ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας για να επικυρώσετε την ιδέα που έχετε για μια startup, προτού αφιερώσετε χρόνο, χρήμα και άλλους πόρους για την πραγματοποίησή της.

1) Τι πρόβλημα πάτε να λύσετε;

Αν δεν μπορείτε να ορίσετε με σαφήνεια το πρόβλημα που θα λύσει το προϊόν ή η υπηρεσία σας, τότε μάλλον δεν έχετε μια επιτυχημένη ιδέα.

2) Πώς έχουν προσπαθήσει άλλοι να επιλύσουν το ίδιο πρόβλημα στο παρελθόν, και γιατί οι προσπάθειές τους πέτυχαν ή απέτυχαν;

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μάθετε απ’ αυτούς που προηγήθηκαν κι από τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

3) Πόσα συγκεκριμένα οφέλη του προϊόντος ή της ιδέας σας μπορείτε να παραθέσετε;

Όσα περισσότερα μπορείτε να σκεφθείτε, τόσο πιθανότερο είναι ότι ικανοποιείτε μια πραγματική ανάγκη και άρα ότι θα πετύχετε.

4) Μπορείτε με απλή γλώσσα να προσδιορίσετε τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας;

Αν δεν μπορείτε να περιγράψετε τα κύρια χαρακτηριστικά της ιδέας σας με ευκολία, αυτό μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι η ιδέα σας δεν είναι επαρκώς επεξεργασμένη.

5) Μήπως η ιδέα σας υπάρχει ήδη με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θέλετε να την υλοποιήσετε;

Αν υπάρχει ήδη μια παρόμοια λύση, πώς θα διαφέρει η δική σας απ’ αυτήν; Αν δεν έχετε κάποια σαφή οφέλη ή χαρακτηριστικά που να διαφοροποιούν την ιδέα σας, τότε μάλλον χρειάζεστε μια καινούργια ιδέα.

6) Ποιοι είναι οι εν δυνάμει ανταγωνιστές σας;

Δεν είναι κακό να έχετε ανταγωνιστές – σημαίνει ότι υπάρχει πράγματι μια αγορά. Όμως, είναι σημαντικό να ξέρετε ποιους θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Αν η αγορά έχει πολλούς ανταγωνιστές ή αν το καταναλωτικό κοινό έχει έντονη σύνδεση με μια κυρίαρχη μάρκα, τότε θα είναι πιο δύσκολο για σας να εισέλθετε και να παγιωθείτε στην αγορά.

7) Ποια κρίσιμα χαρακτηριστικά έχει το προϊόν ή η υπηρεσία σας που δεν θα είναι εύκολο να αντιγραφούν από άλλους;

Προτού εισέλθετε στην αγορά, πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε σας τι σας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές σας.

8) Έχετε κάνει την ανάλυση SWOT;

Η συγκεκριμένη ανάλυση σας βοηθά να καταλάβετε τα πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές που εμπεριέχει η ιδέα σας, και έτσι να αποκτήσετε μια σαφέστερη ιδέα της συνολικής πιθανότητας επιτυχίας σας.

9) Έχετε πρόσβαση στους διάφορους πόρους που θα χρειαστείτε για να στήσετε μια επιχείρηση;

Αν και δεν χρειάζεται να είστε πλούσιος για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, θα χρειαστείτε ένα συνδυασμό χρόνου και χρημάτων. Αν δεν έχετε τρόπο να αποκτήσετε πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεστε, είναι καλύτερο να αναβάλλετε την έναρξη της επιχείρησής σας.

10) Διαθέτετε κάποιον μέντορα ή σύμβουλο από τον κλάδο, στον οποίο να μπορείτε να απευθυνθείτε;

Προφανώς, μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνος σας αν χρειάζεται, αλλά γενικά είναι καλό να λάβετε συμβουλές από άλλους που εργάζονται σε παρόμοιο επιχειρηματικό πλαίσιο. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από άχρηστες δαπάνες ή λάθη.

 11) Μπορείτε να ονομάστε κάποιον που θα ωφεληθεί από το προϊόν ή την υπηρεσία σας;

Εδώ βρίσκεστε πλέον στην αφετηρία της έρευνας αγοράς – ποιον ξέρετε που θα έκανε χρήση της ιδέας σας; Δεν αρκεί μια γενική δημογραφική ανάλυση· χρειάζεστε λεπτομερή ανάλυση του προφίλ των υπό στόχευση αγοραστών.

12) Ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς που θα αγοράζει το προϊόν ή την υπηρεσία σας;

Αν δεν γνωρίζετε το μέγεθος της αγοράς, τότε μάλλον έχετε πολύ δρόμο και αρκετή έρευνα μπροστά σας. Μόνο αν βρείτε πόσοι άνθρωποι χρειάζονται την ιδέα σας – και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτήν – θα είστε σε θέση να καταλήξετε κατά πόσο η ιδέα σας είναι βιώσιμη.

13) Έχετε αποταθεί σε πιθανούς πελάτες για να λάβετε ανατροφοδότηση;

Το να λάβετε ανατροφοδότηση προτού επενδύσετε περαιτέρω χρήματα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δημιουργία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που κανένας δεν θέλει πραγματικά.

14) Μπορείτε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα και να ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να εγγραφούν για να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες;

Αυτός μπορεί να είναι ένας εύκολος και φτηνός τρόπος για να τεστάρετε το ενδιαφέρον του κοινού για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Αν δείτε ότι ενδιαφέρονται πολλοί, αυτό είναι ένα θαυμάσιο σημάδι ότι πορεύεστε στο σωστό δρόμο.

15) Τι θα χρειαζόταν για να φτιάξετε ένα προϊόν για να το δοκιμάσετε στην αγορά;

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί επιχειρηματίες είναι ότι πιστεύουν πως πρέπει να λανσάρουν μια ολοκληρωμένη ιδέα αμέσως. Αντίθετα, ξεκινήστε από χαμηλά, μετρώντας το ενδιαφέρον και αναπτυσσόμενος σταδιακά.

16) Μπορείτε να πείσετε πελάτες από την υπό στόχευση αγορά σας να προ-παραγγείλουν βάσει δείγματος;

Οι προπωλήσεις είναι ένα αλάνθαστο σημάδι εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Το να πει κάποιος ότι ενδιαφέρεται είναι ένα πράγμα, το να βγάλει την πιστωτική του κάρτα και να πληρώσει είναι άλλο.

17) Μπορείτε να παράγετε το εν λόγω προϊόν μόνος σας, ή έχετε έναν συνεργάτη που μπορεί;

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πριν ξεκινήσετε, πρέπει να ξέρετε ποιος θα παράγει το πρώτο σετ προϊόντων ή υπηρεσιών, καθώς και το κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει εντός του δεδομένου προϋπολογισμού σας.

18) Έχετε διανομείς ή συνεργάτες για να σας βοηθήσουν να μεγεθύνετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα;

Μόλις αποκτήσετε τους πρώτους πελάτες, θα χρειαστεί να διευρύνετε το δίκτυο διανομής σας για να ικανοποιήσετε τη ζήτηση. Έχετε πρόσβαση σε συνεργάτες και / ή στο χρήμα που απαιτείται;

19) Τι θα χρειαστεί για να φτάσετε στο νεκρό σημείο ή να εμφανίσετε κέρδος;

Κάποιες ιδέες απαιτούν μεγάλη αρχική επένδυση, ενώ κάποιες άλλες όχι. Αν η δική σας ανήκει στην πρώτη κατηγορία, είναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε ρευστό καθώς θα περιμένετε τη διεύρυνση της πελατειακής σας βάσης.

20) Πώς μπορούν οι επενδυτές να βγάλουν κέρδος από την ιδέα σας;

Αν θέλετε άλλοι να σας βοηθήσουν να αναπτυχθεί η εταιρεία σας, θα πρέπει να ξέρετε πώς θα ωφεληθούν αυτοί.

Γενικά, θα χρειαστείτε χρόνο να βρείτε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά μόλις τις έχετε, θα έχετε και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της βιωσιμότητας της ιδέας σας. Αν περνά με επιτυχία όλα αυτά τα τεστ, προχωρήστε! Αν όχι, συνεχίστε να σκέφτεστε – η επόμενη ιδέα σας ίσως αλλάξει τον κόσμο.

πηγή