Subscribe: FaceBook Twitter

ΔΙΚΤΥΟ - Κοιν.Σ.Επ. | Η Μοναδική ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοιν. Συν. Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας - από τον Δεκέμβρη του 2012 σας βοηθούμε στα πρώτα σας βήματα και όποτε μας χρειάζεστε! Με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα | Επικοινωνία


imagesΤο πρόσφατο «λουκέτο» των καταστημάτων της αλυσίδας «Ηλεκτρονική Αθηνών», εξαιτίας του οποίου μένουν χωρίς δουλειά επιπλέον 450 εργαζόμενοι, έφερε ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές συνέπειες της συνεχιζόμενης ύφεσης στη διαρκώς συρρικνούμενη ελληνική αγορά εργασίας θέτοντας, ξανά, βασικά ερωτήματα επιβίωσης για τους απασχολουμένους και τους ανέργους: Υπάρχει λύση – «αντίδοτο» απέναντι στην κρίση και στα μνημόνια; Μπορούν διαφορετικής αντίληψης και δομής εταιρικά σχήματα, χωρίς εργοδοσία, να σταθούν ικανά να επιβιώσουν και να προσφέρουν αξιοπρεπή εργασία και μισθό; Είναι δυνατόν τα συστατικά της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας να ξεπεράσουν τα προβλήματα της επεκτατικού, ακραίου νεοφιλελευθερισμού;

Μέσα από το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ., η απάντηση είναι «ναι» και, όπως φαίνεται, το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο – πρότυπο παίρνουν σαν παράδειγμα και άλλοι εργαζόμενοι οι οποίοι έφτασαν -ή και τα ξεπέρασαν- τα όρια της ανεργίας, όταν οι πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητοι εργοδότες τους σταμάτησαν να έχουν το κέρδος της υπεραξίας από τα παραγόμενα προϊόντα, είτε λόγω της κρίσης, είτε λόγω κακοδιαχείρισης.

Ενα από τα διαφαινόμενα «πνευματικά τέκνα» της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι το υπό διαμόρφωση αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα των «Ρομπέν του ξύλου». Η επιχείρηση κατεργασίας και επεξεργασίας ξύλου, της οποίας τα μέσα παραγωγής ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους, ανήκε μέχρι τις αρχές του 2016 στους Παγουρά – Παπαδόπουλο. Ομως, η πορεία της επιχείρησης ήταν τέτοια που στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μετά από μια πενταετία γεμάτη προβλήματα, το προσωπικό της… έβαλε τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν την απόλυση τους!

Ενωμένοι, με τη στήριξη της κοινωνίας

«Εργαζόμενοι οι οποίοι ήδη είχαμε προχωρήσει σε αγωγή σε βάρος της ιδιοκτησίας, αλλά και συνάδελφοι οι οποίοι είχαν παραμείνει στην επιχείρηση, πραγματικά πιστέψαμε ότι μπορούμε ενωμένοι να κάνουμε πολλά και πήραμε την απόφαση να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», αναφέρει στην «Εποχή» ο Σταύρος Δουβίκας, ένας εκ των 10 εργαζομένων που επιχειρούν να διαμορφώσουν αυτό το νέο αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα στην Βέροια, των «Ρομπέν του ξύλου». Από φέτος τον Ιανουάριο και μετά, με τη στήριξη των αλληλέγγυων της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, μέσα από τακτικές, σε εβδομαδιαία βάση, συνελεύσεις, έθεσαν τις βάσεις για να πάρουν τα μέσα παραγωγής της εταιρείας στα χέρια τους και, σύντομα, θα είναι έτοιμοι να παράξουν προϊόντα, με στόχο όχι το υπερκέρδος ενός «κλασικού» αφεντικού, αλλά την επίτευξη του ζητούμενου για κάθε απασχολούμενο, δηλαδή μισθών, έστω και χαμηλών, οι οποίοι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, όφελος θα έχει και η κοινωνία. Αυτό, επειδή τα προϊόντα τα οποία σε λίγο καιρό θα βγουν στην αγορά, θα είναι πιο ανταγωνιστικά, αφού το αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα δεν θα επιδιώξει το υπερκέρδος αλλά αμοιβές μόνο για αυτούς που έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους, δηλαδή τους εργαζομένους.

«Γίναμε μέσα από όσα ζήσαμε όλοι μας μια γροθιά. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και σε αυτά τα βήματα έχουμε ανάγκη να έχουμε δίπλα μας την κοινωνία, τους αλληλέγγυους. Σύντομα θα καταθέσουμε το καταστατικό μας, για ΚΟΙΝΣΕΠ, στο υπ. Εργασίας και στις 23 Απριλίου, θα κάνουμε ανακοινώσεις στην Αθήνα, στο κάλεσμα που ήδη έχουν κάνει, σε συγκέντρωση που θα γίνει στο Παγκράτι», αναφέρει ο κ. Σ. Δουβίκας και επισημαίνει: «ζητάμε από την κυβέρνηση να στηρίζει τα αυτοδιαχειρόμενα σχήματα. Να μας στηρίξει και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις οφειλές που είχε το προηγούμενο σχήμα, με την προηγούμενη ιδιοκτησία. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να αρχίσουμε την παραγωγή και, όπως έγινε με την ΒΙΟ.ΜΕ., αυτά τα σχήματα μπορούν να δώσουν απαντήσεις στην κρίση. Να μας στηρίξει η κυβέρνηση, η πολιτεία, με αυτό τον υγιή τρόπο να έχουμε εμείς αλλά και όσοι ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα μισθό και ζωή».

«Φάρος» η ΒΙΟΜΕ

Οπως με τους «Ρομπέν του ξύλου», έτσι και για πολλούς ακόμη εργαζομένους, «φάρο» για τα επόμενα βήματα, «φωτεινό» παράδειγμα, αποτελεί η ΒΙΟ.ΜΕ. Το συγκεκριμένο αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα, όπως εξελίχθηκε μετά την επίσχεση του εργοστασίου από τους εργαζομένους την περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 – Σεπτεμβρίου 2012, έχει από τις αρχές του 2013 φτάσει να αποτελεί το κεντρικό θέμα ντοκιμαντέρ και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου της εργασίας τόσο εντός, όσο και εκτός ελληνικών συνόρων.

Αλλωστε και οι ίδιοι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ., όπως τονίζει στην «Εποχή» ο κ. Δημήτρης Κουματσιούλης, «δεν θέλουν μια αλλά πολλές ΒΙΟΜΕ». Το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, με τη μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ, ήδη «μετρά» περίπου 3 χρόνια ζωής και το ζητούμενο, με δυσκολίες, με αγώνα και προσπάθεια, δηλαδή μισθοί, χαμηλοί μεν αλλά ικανοί να μη σταλεί στο περιθώριο της κοινωνίας το προσωπικό της ΒΙΟ.ΜΕ., που λειτουργεί με ισότιμους όρους, μέσα από τη διαδικασία συνελεύσεων και συλλογικών αποφάσεων, φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Στην προσπάθεια που ήδη καταβάλλεται, αναφέρει ο κ. Κουματσιούλης, η κοινωνία βοηθά. «Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για το εργατικό δίκαιο, για δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, σε ένα μισθό», αναφέρει και θυμίζει ότι τίποτα δεν έγινε στην τύχη για να σταθεί το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Στην αρχή, αναφέρει, «πήραμε τεχνογνωσία από αντίστοιχα σχήματα της Αργεντινής, όπως της Zanon». Στη συνέχεια, αποφασίσαμε συλλογικά ότι, μετά το «τέλος εποχής» της ΒΙΟ.ΜΕ., όπως την ξέραμε πριν περάσει στο στάδιο της αυτοδιαχείρισης, θα έπρεπε να περάσουμε από την επεξεργασία δομικών υλικών στην παραγωγή φυσικών προϊόντων και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι οι πρώτες ύλες (κυρίως λάδι και ξίδι) για τα προϊόντα καθαρισμού είναι από την Ελλάδα.

«Στόχος μας, πέραν του να καταφέρουμε να έχουμε ένα μισθό», τονίζει ο κ. Κουματσιούλης, «είναι η κοινωνία να μπορεί να απολαμβάνει φθηνά και ταυτόχρονα ποιοτικά προϊόντα. Εμείς δεν επιζητούμε το υπερκέρδος. Το αντίθετο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δίνει την ευκαιρία στον κάθε πολίτη, πλέον και μέσω του eshop που έχουμε δημιουργήσει, να μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα που επιθυμεί. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

http://epohi.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα άρθρα μας με αυτή την ένδειξη (L)* είναι στα πλαίσια του Δια Βίου Μάθησης πρόγραμμα μας με χρήσιμα άρθρα για όλους τους Κοινωνικούς Επιχειρηματίες και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μια συλλογή χρήσιμων άρθρων από εξειδικευμένες σελίδες. Και όλα τα μαθήματα είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την κατηγορία https://goo.gl/j0nWfo 

loading...

Comments

comments

© 2016 ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ. · Subscribe: RSS Twitter · WordPress Theme designed by Theme Junkie
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close
Close

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ενημερωτική πύλη KoinSEp.Org στο πλαίσιο ανάπτυξης της δράσης της στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πιστά υπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια δημιουργεί στο κέντρο της Αθήνας μια Θερμοκοιτίδα ανάπτυξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και σας καλεί να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για ένταξη στην δομή αυτή συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ

imgimagesΕίναι σε πλήρη λειτουργία πλέον ο πρώτος και μοναδικός κατάλογος αφιερωμένος στην παρουσίαση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του νόμου 4019/11 και φιλοξενούμε πάνω από 200 ΚοινΣΕπ με τις δράσεις τους και τις πληροφορίες επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα. Μέσα από το περιβάλλον αυτό μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και να βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε σε όλη την Ελλάδα, οι τρόποι αναζήτησης είναι πολλοί. Η δική σου ΚοινΣΕπ είναι μέσα; enter

images

Monthly Stats 2012 - 2016