Οι συνεταιρισμοί στον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη #coopsday


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Η παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να προβληθούν οι αξίες των συνεταιρισμών και η μοναδική προσέγγισή τους ως προς τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη

Με τίτλο «Συνεταιριστικές επιχειρήσεις: η δύναμη να δράσουμε για ένα βιώσιμο μέλλον» έρχεται το Σάββατο 2 Ιουλίου η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών. Εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου από το 1923, και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ να θεσπίσει τη συγκεκριμένη παγκόσμια μέρα δείχνει τη συμβατότητα των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη με τους στόχους του παγκόσμιου συνεταιριστικού κινήματος, υποστηρίζει η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA).

Το θέμα της παγκόσμιας ημέρας αλλάζει κάθε χρόνο και φέτος προτεραιότητα έχουν οι στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αφορούν την εξάλειψη της φτώχειας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Σύμφωνα με την ICA, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ καθώς:

α) προωθούν τη δημοκρατία, την κοινωνική ενσωμάτωση και λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος,

β) λόγω των συνεταιριστικών αρχών έχουν βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση και

γ) ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τις επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Για την επίτευξη των παραπάνω αρκετά φιλόδοξων στόχων δεν αρκεί φυσικά να συμβάλλουν κάποιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους παγκόσμιους ηγέτες.

Η παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών μπορεί, λοιπόν, να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να προβληθούν οι αξίες των συνεταιρισμών και η μοναδική προσέγγισή τους ως προς τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία καλεί τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο να γιορτάσουν την ημέρα με διάφορους τρόπους.

Αρχικά να ενημερωθούν οι συνεταιριστές για την ύπαρξη της ημέρας μέσω ενημερωτικών δράσεων ή εκδηλώσεων.

Σημαντική θεωρείται και η παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες, όπως και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των εθνικών αρχών στο θέμα των συνεταιρισμών.

Επιπλέον συνίσταται σε όλες τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να θέσουν στόχους που να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μοιράζονται διαδικτυακά αυτή την προσπάθεια με τη διεθνή κοινότητα μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχει ετοιμαστεί και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στης 2 Ιουλίου.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατόν η επίτευξη των φιλόδοξων αλλά αναγκαίων στόχων του ΟΗΕ να μη μείνει μόνο στα λόγια, καθώς θα δεσμευτούν ηλεκτρονικά να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση αρκετές συνεταιριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Ορατότητα στην προσπάθεια μπορεί να δοθεί και μέσω social media, γι’ αυτό έχει φτιαχτεί ειδικό hashtag (#coopsday) και η ICA ζητά επίσης από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να αναρτήσουν το λογότυπο της ημέρας στις ιστοσελίδες τους.

Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη υιοθετήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 με ορίζοντα το 2030.

Αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να μπει τέλος στη φτώχεια, να προστατευτεί ο πλανήτης και να υπάρξει ευημερία για όλους.

Ανάμεσα τους βρίσκονται: η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη, η καθαρή ενέργεια, οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, η προστασία της θαλάσσιας ζωής, η δράση για την κλιματική αλλαγή κ.ά.

INFO: coopsday.coop