Ο “Τειρεσίας” είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ; – ΔΕΙΤΕ γιατί “έφαγε” ΠΡΟΣΤΙΜΟ!


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ένα σύστημα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ το οποίο συγκέντρωνε στοιχεία νομικών προσώπων, λειτουργούσε χωρίς άδεια από την αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Μάλιστα τα ερωτήματα είναι μεγαλύτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια εταιρεία που ουσιαστικά μπορεί να στιγματίσει ζωές και συνειδήσεις ανθρώπων.

Το γεγονός έγινε γνωστό με τη δημοσιοποίηση απόφασης της Αρχής η οποία επέβαλλε πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ για αυτό το λόγο, στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.

Το συγκεκριμένο σύστημα («Τειρεσίας Σύστημα Ελέγχου Κινδύνου») άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2013 και περιλαμβάνει στοιχεία νομικών προσώπων τα οποία -κατά την άποψη της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ- δεν συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων βέβαια είχε διαφορετική άποψη, αποφασίζοντας την επιβολή προστίμου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής, η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε παραβίασε την νομοθεσία, καθώς δεν γνωστοποίησε έγκυρα τη λειτουργία του συστήματος και δεν ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Μάλιστα, με δεύτερη απόφασή της, η Αρχή ζητά από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η λειτουργία συστήματος ασφάλειας πληροφοριών, το οποίο να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα καθώς και μέτρα για την προστασία της ακεραιότητας των αρχείων καταγραφής.

topontiki.gr