Πιο ανθεκτικές στη κρίση οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Φινλανδία και Γερμανία, μετά την πτώση του τείχους, δίνουν το παράδειγμα

Πιο ανθεκτικές στις οικονομικές κρίσεις εμφανίζονται οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, καταφέρνοντας να αυξήσουν τον τζίρο τους ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες κι ωφελώντας έτσι και την εθνική οικονομία. Τα παραπάνω επισήμανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩΣΚΑΛΟ) και του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού BiosCOOP, επικαλούμενος μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας-ILO (2012). Μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην υπέρβαση κρίσεων, όπως συνέβη στη Φινλανδία κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στην ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του τείχους.

Image of business people hands working with papers and typing at meeting

«Το 1992, λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, που απορροφούσε σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Φινλανδίας, η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε στο 22%. Πώς βελτιώθηκε η κατάσταση; Με τη στήριξη των συνεταιρισμών εργαζομένων από το υπουργείο Εργασίας και το Φινλανδικό Συνεταιριστικό Κίνημα: δημιουργήθηκαν περίπου 1200 εργασιακοί συνεταιρισμοί σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα, στη ανατολική Γερμανία ιδρύθηκαν 400, με άριστα αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις» σημείωσε. Εν έτει 2013, πρόσθεσε, η Κομισιόν εξέδωσε το εγχειρίδιο για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα ακριβώς επειδή διέγνωσε την τάση, ενώ κατά καιρούς το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει κανονισμούς και οδηγίες, που αφορούν τη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Να αξιοποιήσουμε εγκαταλειμμένους χώρους και ανενεργό εξοπλισμό

«Κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να υπάρξει παντού. Επειδή κανένας δεν θα έρθει να ρίξει στην Ελλάδα τα λεφτά που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί η ανεργία, ένας τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ας αξιοποιήσουμε τον ανενεργό εξοπλισμό των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων για να ξεκινήσουν τέτοιες επιχειρήσεις. Τις αίθουσες των θεάτρων, που λειτουργούν μόνο μία μέρα την εβδομάδα. Τις παρατημένες βιοτεχνίες και βιομηχανίες με τον εξοπλισμό τους. Θα δημιουργηθούν αμέσως θέσεις εργασίας», κατέληξε.

Ο οικονομολόγος Αθανάσιος Μπελίδης, ξεκαθάρισε ότι αυτές έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και όσα κέρδη παράγουν πρέπει να επανεπενδύονται υποχρεωτικά στην επιχείρηση και τη δημιουργία απασχόλησης. Ξεκαθάρισε ότι όποιος ενδιαφέρεται να ιδρύσει μια ΚοινΣΕΠ δεν θα πρέπει να ξεκινήσει με στόχο την επιδότηση οποιασδήποτε μορφής.

Συγκεκριμένα, είπε «ναι» στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, αν οι ενδιαφερόμενοι είναι διατεθειμένοι να: αντικαταστήσουν την έλλειψη αρχικών κεφαλαίων με εντατική δουλειά, αναλάβουν το λογικό ρίσκο που απαιτείται, διαθέτουν έστω και ένα μικρό κεφάλαιο εκκίνησης, έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να συνεργάζονται με άλλους, είναι διατεθειμένοι να βγουν έξω για να πουλήσουν αυτό που παράγουν και …ξεγράψουν τις κρατικές επιχορηγήσεις. «Αν δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε καλύτερα όχι…», κατέληξε.

http://www.newsbeast.gr