Ποιες είναι οι 70 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τον κατάλογο με τις 70 πρώτες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο του 4399/2016 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου. Στον σχετικό κατάλογο κυριαρχούν οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και ακολουθούν οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης, που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την προσδικώμενη επενδυτική ανάκαμψη.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν υποβάλλει φάκελο είναι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιάλωσης (ΒΙΚΟΣ), η Αρτοποιία το ΜΑΝΝΑ, η Αluminco, η βιομηχανία εύκαμπτης συσκευασίας Τσίμη, η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας, τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία (όμιλος Σαράντη) και ο ΤΙΤΑΝΑΣ.

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης το ΥΠΟΙΑΝ, ανακοίνωσε τον προβλεπόμενο προσωρινό πίνακα κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, όπως παρουσιάζεται ΕΔΩ.

Οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων δύνανται, με χρήση του προσωπικού κωδικού τους μέσω του οποίου υποβλήθηκε ηλεκτρονικά το αίτημα υπαγωγής, να ενημερώνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεωνγια τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου που υπέβαλαν.

Επίσης δύνανται να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο.

Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος αξιολόγησης των σχεδίων που έχουν ήδη υποβληθεί και εξετάζονται και εκείνων που θα υποβληθούν στη συνέχεια.

Οι όροι ένταξης

Στην προκήρυξη του προγράμματος Γενική Επιχειρηματικότητα είχαν υποβληθεί προς ενίσχυση 496 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,55 δισ. ευρώ.

Συνολικά 802 επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, έχουν αιτηθεί ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Εξ αυτών, τα 43 είναι μεγάλα, δηλαδή ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά το αντικείμενο οι 260 αιτήσεις είναι τουριστικού ενδιαφέροντος και προϋπολογισμού 982 εκατ. ευρώ.

Οι 211 αιτήσεις προϋπολογισμού 605 εκατ. ευρώ είναι βιομηχανικές επενδύσεις, 260 αιτήσεις, προϋπολογισμού 405 εκατ. ευρώ, προέρχονται από τον κλάδο της αγροδιατροφής, 71 αιτήσεις προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες.

Από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί αμιγώς το κίνητρο της φοροαπαλλαγής αιτείται ποσοστό άνω του 40%, επιχορήγηση αντίστοιχο ποσοστό, μεικτό σύστημα φοροαπαλλαγής και επιχορήγησης το 5%, αντίστοιχο ποσοστό αιτούνται όσοι θέλουν επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ενώ λίγο πάνω από το 1% είναι το ποσοστό όσων έχουν επιλέξει το κίνητρο της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης θέσης απασχόλησης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, μεταξύ των όρων που τέθηκαν για την ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου είναι η συμμετοχή του φορέα στο συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το 25% αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ,

β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ,

γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,

δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,

ε. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4384/2016 (Α’78) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

Για τις ανάγκες του παρόντος καθεστώτος, το μέγεθος του φορέα του επενδυτικού σχεδίου προσδιορίζεται με βάση την εταιρική σύνθεση που δηλώνεται ότι αυτός θα έχει κατά το χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, και όχι με βάση την εταιρική σύνθεση του χρόνου υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Για το λόγο αυτό ο φορέας θα πρέπει να προσδιορίσει τυχόν συνδεδεμένες ή συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με βάση την εταιρική σύνθεση όπως θα ισχύει κατά το χρόνο έναρξης εργασιών και να υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά τεκμηρίωσης (οικονομικά στοιχεία και τις υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης αυτών για τα δύο τελευταία έτη πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής).

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων, θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής και συγκεκριμένα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Δημιουργία νέας μονάδας.

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας. Η πρόσθετη δυναμικότητα της μονάδας λόγω του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εφόσον η υφιστάμενη δυναμικότητα της μονάδας μπορεί να πιστοποιηθεί από επίσημα στοιχεία τεκμηρίωσης.

γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο οικονομικό έτος που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου.

δ. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τις αποσβέσεις κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων οικονομικών ετών των στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται με τη δραστηριότητα, η οποία πρόκειται να εκσυγχρονιστεί.

ε. απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης.

Σε περίπτωση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ως κύριο τόπο εγκατάστασης στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, οι ενισχύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις χορηγούνται μόνο για αρχική επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.