Ποιοι φοβούνται την κοινωνική οικονομία;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ενώ στην Ευρώπη οι κοινωνικές επιχειρήσεις κερδίζουν έδαφος, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα

Είναι δυνατόν εν έτει 2014 κάποιοι να φοβούνται την κοινωνική οικονομία; Είναι δυνατόν την ίδια ώρα που στην Ευρώπη οι κοινωνικές επιχειρήσεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος, στην Ελλάδα αρμόδιοι και δήθεν αρμόδιοι φορείς και επιτελείς να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου; Και ακόμα, ώς πότε θα ψηφίζονται νόμοι έτσι για το θεαθήναι και δεν θα εφαρμόζονται;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι μία. Φοβούνται και αρκετές φορές ακόμα και σαμποτάρουν ό,τι ξεφεύγει από τα μέτρα τους. Ό,τι δεν βρίσκεται εντός του κύκλου των «αξιών» τους, ό,τι δεν συμπεριλαμβάνεται στο σκονάκι διά χειρός τρόικας με τις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

images

Γιατί εκτός των «αξιών» και των «μεταρρυθμίσεών» τους είναι η προσέγγιση της επιχειρηματικότητας μέσα από την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική υπευθυνότητα και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων. Και με δεδομένο ότι αυτή είναι η βάση της κοινωνικής οικονομίας και της ανάπτυξης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι αρμόδιοι φορείς σφυρίζουν αδιάφορα τοποθετώντας συνεχώς εμπόδια σε όσους πολίτες, εν μέσω μάλιστα ακραίας κρίσης και με την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, προσπαθούν να ακολουθήσουν ένα άλλο μονοπάτι για την ανάπτυξη.

Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που στην Ελλάδα υπάρχουν κάπου 470 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας φτάνουν τα 14,5 εκατομμύρια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα καλύπτει μόλις το 1,8% της συνολικής απασχόλησης, την ίδια ώρα που στη Γαλλία το 10% του ενεργού πληθυσμού – πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι – εργάζεται σε κοινωνικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν κυρίως δυο πράγματα: το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει τόσο στους πολίτες όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και το μέγεθος της αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών, αφού παρόλο που εδώ και τρία χρόνια έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, συστηματικά τον έχουν αφήσει να γίνει κενό γράμμα.

Για παράδειγμα:  …..  συνέχεια εδώ