Πρωτοπορος η Κρητη στα Συνεταιριστικα Προγραμματα


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Γόνιμη και ουσιαστική ήταν η εκδήλωση για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 29 Μαρτίου, στο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, από το Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης ΤοπΕΚΟ και ΤοπΣΑ. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η Κρήτη είναι πρωτοπόρος στην υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης και την ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Το θεματικό εργαστήριο «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Προβλήματα και Προοπτικές. Το παράδειγμα της Κρήτης» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Παγκρήτιας Έκθεσης «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση», στην οποία συμμετέχει το Δίκτυο προκειμένου να προβάλει τις δράσεις του, αλλά και ν’ ανταλλάξει απόψεις για την καλύτερη δυνατή ολοκλήρωση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Κωνσταντίνου Γεώρμα, της Δέσποινας Πλάκα και του Χρήστου Κύρκογλου από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Ελένης Δεινάκη και Ολυμπίας Μελεσανάκη. Εξάλλου, παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Ρούσος Κυπριωτάκης, ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Άγγελου Φίσκιλη από το Δίκτυο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης.

Το θεματικό εργαστήριο ξεκίνησε με εισήγηση του οικονομολόγου Δρ. Δημήτρη Χατζαντώνη, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή και στη συνέχεια μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Ελλάδα. Για το θεσμικό πλαίσιο και τα προβλήματα εφαρμογής μίλησε η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη, ενώ ο διευθυντής του ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ Γιώργος Ζερβός έκανε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση για την κοινωνική οικονομία μεταφέροντας την εμπειρία από την υλοποίηση ΤοπΕΚΟ και ΤοπΣΑ στην Κρήτη. Για τις προοπτικές δικτύωσης των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Κρήτη μίλησε το στέλεχος του ΚΕΚ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Γιάννης Κουλιεράκης, τονίζοντας ότι η δικτύωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία σταθερών και ανθεκτικών επιχειρηματικών σχημάτων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Με ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό και τις τοποθετήσεις των ιδρυτικών μελών ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Χρύσας Κυριακάκη, Κατερίνας Καναβάκη και Γεωργίας Ανδρώνη, οι οποίες έδωσαν έμφαση στη γραφειοκρατία και στα διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την έλλειψη στήριξης και την απουσία χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Σημειώνεται ότι οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ της Κρήτης θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους και το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους με αιχμή την ανάπτυξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Κρήτη.

http://www.prismanews.gr