Πρόγραμμα επιχορήγησης πρώτης πρόσληψης μισθωτών από επιχειρήσεις νέων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου, αναλύει στην εφημερίδα ΈΘΝΟΣ το πρόγραμμα επιχορήγησης πρόσληψης νέων εργαζομένων, ηλικίας έως 35 ετών, σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Μεταξύ άλλων, η δήλωση της κας Έφης Αχτσιόγλου:

Το πρόγραμμα που υλοποιούμε για την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, εξυπηρετεί ένα διττό σκοπό. Αφενός εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας για την βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων καταπολέμησης της ανεργίας, αφετέρου επιχειρεί να επουλώσει μία μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, το «brain drain», τη φυγή δηλαδή στο εξωτερικό νέου, υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Το πρόγραμμα ενισχύει τους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της επιχείρησης, για την πρώτη πρόσληψη εργαζομένου σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, σε όλους τους νέους που ιδρύουν ή συμμετέχουν πλειοψηφικά σε μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση να προσλάβουν με κρατική επιχορήγηση τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησής τους.

Το πρόγραμμα θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής εργασίας. Η καθαρή επίπτωση στην απασχόληση αναμένεται να είναι μεγάλη, δεδομένου ότι πολλοί νέοι διστάζουν σήμερα να αναλάβουν το ρίσκο να απασχολήσουν προσωπικό και να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Τα δυο πιο καυτά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, την ανεργία και το “brain drain” στοχεύει το νέο καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ.

Μέχρι και 500 ευρώ το μήνα φτάνει η μηνιαία επιδότηση του μικτού μισθού για 20.000 ανέργους, που θα προσληφθούν από νέους επιχειρηματίες, στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την «πρώτη πρόσληψη». Το καινοτόμο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ μπαίνει σε τροχιά το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου και έχει διπλό στόχο :

  • Χτυπάει την ανεργία, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, αφού επιδοτεί για 18μηνο αντί για 12μηνο την πρώτη πρόσληψη ενός νέου κάτω των 30 ετών.
  • Ενισχύει την νεανική επιχειρηματικότητα ώστε να “φρενάρει” το brain drain, καθώς στηρίζει τους 25άρηδες και τους 30άρηδες στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Όπως είχε ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρόγραμμα «πρώτης πρόσληψης» παρέχει οικονομικά κίνητρα σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν προσωπικό, για να προσλάβουν ανέργους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δίνει δηλαδή την δυνατότητα σε νεανικά επιχειρηματικά σχήματα να “ανθίσουν”, χρηματοδοτώντας σημαντικά το εργατικό κόστος της πρώτης πρόσληψης και στηρίζοντας έτσι νέους που θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

Ο ΟΑΕΔ, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Ανώτατο όριο επιχορήγησης του μικτού μισθού τίθενται τα 500 ευρώ μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει πως καλύπτεται πλήρως το 50% μικτών μισθών έως και 1.000 ευρώ.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών (πλήρης μήνας) το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης μειώνεται κατά 1/25. Το πρόγραμμα προκηρύσσεται αρχικά για 20.000 θέσεις αλλά θα επεκταθεί όταν και εφόσον εξαντληθούν οι θέσεις, ώστε να παραμένει διαρκώς διαθέσιμο για όσους νέους επιχειρηματίες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις.

Μπορούν να το αξιοποιήσουν τόσο αυτοαπασχολούμενοι και ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ειδικότερα δικαιούχοι είναι:

1. Ατομικοί επιχειρηματίες έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν, προσωπικό.

2. Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

3. Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων, άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Οι παραπάνω δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν ακόμη και αν συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως νομικές οντότητες, που απασχολούν ή απασχολούσαν κατά το παρελθόν προσωπικό, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους θα είναι έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

  • Άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Πρόσθετα κίνητρα για την καταπολέμησης της ανεργίας των νέων μέχρι 30 ετών δίνει το πρόγραμμα για την «πρώτη πρόσληψη», ενσωματώνοντας ταυτόχρονα δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθούν καταχρηστικές συμπεριφορές. Έτσι η διάρκεια του προγράμματος διαμορφώνεται :

  • Σε 18 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών.
  • Σε 12 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν δεν πρέπει να έχουν απασχοληθεί, κατά το τελευταίο 12μηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, σε επιχειρήσεις, οποιασδήποτε νομικής μορφής, στις οποίες συμμετέχουν ή συμμετείχαν οι δικαιούχοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως νομικές οντότητες, με ποσοστό συμμετοχής έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης, που αναμένεται το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – υπεύθυνη δήλωση (αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.oaed.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, το αρμόδιο ΚΠΑ2 προβαίνει εντός 30 εργάσιμων ημερών στην αξιολόγηση και προσδιορίζει τον αριθμό ατόμων για τα οποία θα επιχορηγηθεί η επιχείρηση. Εντός τριάντα 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης ένταξης, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη, αφού ακολουθήσει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων.

Διαδικασία επιλογής ανέργων

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης και επιλογής υποψηφίων μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού. Η τελική υπόδειξη των ανέργων στις επιχειρήσεις θα διενεργείται από τους Εργασιακούς Συμβούλους των υπηρεσιών (ΚΠΑ2) μέσω συστατικού σημειώματος και σύμφωνα με:

A) την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση – εντολή κενής θέσης εργασίας από τη δικαιούχο επιχείρηση

B) τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης βάσει των προτάσεων που εμπεριέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης των προς υπόδειξη ανέργων.