Προστιμα-“φωτια” για εκπροθεσμη δηλωση ΦΠΑ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα και αυστηρές προθεσμίες θα βρίσκονται εφεξής όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν στην ώρα τους τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτά προβλέπονται στις νέες αλλαγές στο χρόνο υποβολής της δήλωσης, αλλά και στον τρόπο εξόφλησης του φόρου που ενεργοποιούνται από τον Φεβρουάριο, με βάση τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών.

Τα νέα πρόστιμα, τα οποία τυπικά ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου, πρακτικά ενεργοποιούνται με την πρώτη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του έτους και ήδη έχουν προκαλέσει ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες αλλαγές από τον επόμενο μήνα και εφεξής καταργείται το ελάχιστο ποσό καταβολής των 10 ευρώ. Όσοι επιλέγουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ με δόσεις, θα καταβάλλουν τον μισό στον μήνα υποβολής της δήλωσης και το υπόλοιπο μισό στο τέλος του επόμενου μηνός.

Η αλλαγή αυτή θεωρείται πλέον βέβαιη αλλά, επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να μετατεθεί ξανά η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων στις 26 κάθε μηνός, αντί στις 20 που ισχύει τους τελευταίους μήνες. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πιθανότατα ότι εγκαταλείπεται οριστικά και το σχέδιο συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, η οποία είχε επιδιωχθεί να γίνεται στις 20 κάθε μήνα.

Το πλέον εντυπωσιακό – όσο και ανησυχητικό για λογιστές, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες είναι το ύψος των προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης που ξεκινούν από τα 1000 ευρώ (!) ακόμα και για μία ημέρα καθυστέρησης στη δήλωση και φτάνουν ακόμα και στα 2.500 ευρώ αναλόγως της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων. Αν δε ο φορολογούμενος καθυστερήσει ξανά εντός πενταετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε τρίτη καθυστέρηση το πρόστιμο τετραπλασιάζεται!

Συνοπτικά οι νέες αλλαγές στον τρόπο υποβολής και πληρωμής των δηλώσεων ΦΠΑ έχουν ως εξής:

– Η υποβολή χρεωστικής δήλωσης θα γίνεται το αργότερο έως τις 26 Φεβρουαρίου –και κάθε μήνα από εκεί και ύστερα.
– Για την υποβολή της δεν θα απαιτείται η πληρωμή του φόρου. Αυτή θα οριστεί να γίνεται στις 26 ή 31 κάθε μήνα. Αν δηλαδή π.χ κάποιος υποβάλει χρεωστική δήλωση ΦΠΑ στις 12 του μηνός, δεν θα απαιτείται να καταβάλει και τουλάχιστον 10 ευρώ αλλά θα έχει καιρό ακόμη για να πληρώσει τα υπόλοιπα.
– Αν ο υπόχρεος επιλέξει την διευκόλυνση πληρωμής σε δύο μηνιαίες δόσεις, αντί της ολικής εξόφλησης, τότε θα πληρώνει το 50% με την λήξη πληρωμής στον μήνα που υπεβλήθη η δήλωση και το υπόλοιπο 50% θα το πληρώνει στο τέλος του επόμενου μηνός.
– Η δεύτερη δόση, εφόσον επιλέξει τμηματική εξέλιξη, θα επιβαρύνεται σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν, δηλαδή με τόκο 2%.
– Αν όμως παρέλθει και το διάστημα αυτό, τότε το 50% της οφειλής που έμεινε απλήρωτο θα επιβαρύνεται όχι μόνο με 2% αλλά και με βάση το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας 8,76% που ισχύει από φέτος , για όσο διάστημα εκκρεμεί η πληρωμή.

http://www.protothema.gr