Πώς μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


images
Η δημιουργία μιας επιχείρησης ήταν πάντα η διέξοδος στην ανάγκη δημιουργικών και φιλόδοξων ανθρώπων για καλύτερη ζωή και ευημερία. Το «Επιχειρείν» σημαίνει ζυγίζω τις ευκαιρίες αναλαμβάνοντας όμως και το ανάλογο ρίσκο για να βελτιώσω περισσότερο τη ζωή μου, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα αλλά και την ικανοποίηση από το αντικείμενο της εργασίας μου.

Σήμερα, η απόφαση για το ξεκίνημα της δικής σου επιχείρησης είναι ίσως πιο σύνθετη και δύσκολη από ποτέ άλλοτε. Πριν πάρεις την απόφαση αυτή είναι καλό να απαντήσεις με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια σε μερικά απλά ερωτήματα:

  • Γιατί θέλεις να κάνεις τη δική σου δουλειά;
  • Γνωρίζεις ποιά είναι τα υπέρ και τα κατά του να δουλεύεις πολλές φορές μόνος σου;
  • Έχεις τις κατάλληλες ικανότητες για να τα καταφέρεις με τη δική σου επιχείρηση;
  • Ποιά νομίζεις ότι είναι τα δυνατά σου σημεία που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου αυτή;
  • Ποιές είναι οι αδυναμίες σου που θα πρέπει να διορθώσεις για να πετύχεις;

Από τη στιγμή που οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά σε ικανοποιούν μπορείς να αρχίσεις το ξεκίνημα της δικής σου επιχείρησης σχεδιάζοντας προσεκτικά τα επόμενά σου βήματα:

  1. Βρες το προϊόν ή την υπηρεσία που θα ασχοληθείς. Μην πάρεις την απόφασή σου σκεπτόμενος μόνο τι ξέρεις καλύτερα ή τι σου είναι πιο εύκολο, αλλά κυρίως καθορίζοντας ποιο είναι το κοινό που σε ενδιαφέρει και ποιες ανάγκες αυτού του κοινού θέλεις να καλύψεις – οι ευχαριστημένοι πελάτες θα είναι η βάση της επιτυχίας σου.
  2. Διερεύνησε τη γεωγραφική περιοχή που θα ήθελες να δραστηριοποιηθείς. Είναι η κατάλληλη για το προϊόν/ υπηρεσία της επιχείρησής σου; Το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι ζει στην περιοχή αυτή;
  3. Προσδιόρισε ποιος είναι ο ανταγωνισμός σου. Τί προσφέρει στους πελάτες που στοχεύεις; Πόσο ισχυρός ή αδύνατος είναι;
  4. Προσπάθησε να εντοπίσεις ποιο θα ήθελες να είναι το στοιχείο εκείνο που θα σε διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό, το συγκριτικό σου πλεονέκτημα. Γιατί ο πελάτης του ανταγωνισμού να έρθει στην επιχείρησή σου; Τί είναι αυτό που θα βρει σε εσένα και δεν το βρίσκει στον ανταγωνισμό;
  5. Κάνε ένα αρχικό επιχειρηματικό πλάνο με σωστή και ρεαλιστική εκτίμηση για τα ποσά που θα χρειαστούν για τη λειτουργία της επιχείρησής σου, καθώς και για τα έσοδά της επιχείρησής σου τον πρώτο καιρό. Μην ξεχνάς ότι τα έσοδα αυτά θα καλύψουν και τις προσωπικές σου ανάγκες, όχι μόνο τις επαγγελματικές.
  6. Διερεύνησε τις πηγές και τους τρόπους με τους οποίους θα χρηματοδοτήσεις το ξεκίνημα της δικής σου δουλειάς. Οι αποταμιεύσεις προηγούμενων χρόνων,ή το στενό οικογενειακό περιβάλλον ίσως δεν είναι οι καλύτερες λύσεις αφού μπορεί να προκύψει κάποια επείγουσα οικογενειακή ανάγκη που θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα, με την άμεση επιστροφή των χρημάτων αυτών. Για το λόγο αυτό είναι σήμερα πολύ πιο συμφέρουσα η επιλογή κάποιου από τα πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν οι τράπεζες και που προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και πολλές επιλογές τόσο στους όρους αποπληρωμής όσο και στο επιτόκιο.
  7. Εξέτασε τα διαδικαστικά θέματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν ανοίξεις την επιχείρησή σου. Ποιά θα είναι η εταιρική της μορφή, πώς θα γίνει η σύσταση της εταιρείας, τί άδειες πρέπει να πάρεις κλπ.
  8. Προσδιόρισε αν απαραίτητα χρειάζεσαι κάποιον ή κάποιους υπαλλήλους και αν ναι δώσε μεγάλη βαρύτητα σε συστάσεις φίλων και γνωστών.
  9. Ζήτησε τη συμβουλή ενός φίλου ή γνωστού σου για απλές ενέργειες που θα μπορούσες να κάνεις για να προωθήσεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου και να σε γνωρίσει ο κόσμος στην περιοχή.
  10. Μην ξεχνάς ποτέ ότι – στην αρχή τουλάχιστον – θα χρειάζεται να τα κάνεις όλα εσύ. Θα πρέπει και να είσαι καλός πωλητής, και να είσαι ικανός διαπραγματευτής, και να προγραμματίζεις σωστά τα οικονομικά της επιχείρησής σου, και να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τους υπαλλήλους σου (αν έχεις), και να είσαι οργανωτικός, και να είσαι καλός στις Δημόσιες Σχέσεις και να ξέρεις κάποια βασικά από την εργατική νομοθεσία (αν έχεις υπαλλήλους) και πολλά άλλα που σίγουρα θα σου χρειαστούν και που θα διαπιστώσεις στην πράξη.

Το ξεκίνημα της δικής σου επιχείρησης είναι μία δύσκολη και σύνθετη απόφαση. Όταν όμως την πάρεις και μόλις έρθουν οι πρώτες επιτυχίες, η ικανοποίηση που θα νιώσεις και η δύναμη που θα πάρεις για τη συνέχεια θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή σου.
Παρακάτω υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα sites που θα σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα:

Πολύ βασικές πληροφορίες για το είδος της εταιρείας που πρέπει να συστήσεις μπορείς να βρεις εδώ.
Πολύ κατατοπιστική σχετικά με τους διάφορους τύπους εταιρειών είναι η ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ στην οποία περιέχονται πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση νέων εταιριών (εταιρικές μορφές, διαδικασία σύστασης, εταιρικά καταστατικά κλπ).

Πηγή: eurobank