Ρόδος: Όνειρο ζωής για τα άτομα με αναπηρίες να μπορέσουν να κινηθούν σε όλη τη Mεσαιωνική Πόλη


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης βρίσκονται από χθες τα ειδικά, ηλεκτροκίνητα αμαξίδια κάλυψης των αναγκών μετακίνησης ατόμων με κινητικές αναπηρίες και πλέον έχει τεθεί ένα τέρμα σε μια σημαντική έλλειψη παροχών στο σημαντικότερο, τουριστικό σημείο της Ρόδου.

Ηδη, από την πρώτη μέρα έχει υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση τους. Κάτοικοι του νησιού και τουρίστες έχουν ζητήσει να χρησιμοποιήσουν ένα από τα συνολικά πέντε οχήματα και να περιηγηθούν εκεί όπου μέχρι προχθές τους ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσαν να φτάσουν. Ένα από αυτά σήμερα θα τοποθετηθεί στο τουριστικό λιμάνι, για την περίπτωση που θα το ζητήσει κάποιος επισκέπτης.

Η χρήση των αμαξίδιων είναι δωρεάν για όλα τα μέλη του συλλόγου ΑΜΕΑ Ρόδου, ενώ για τους τουρίστες έχει προβλεφθεί ένα μικρό αντίτιμο για την ενοικίασή τους. «Μακάρι να μπορούσαμε να το δώσουμε δωρεάν σε όλους, όμως είναι αδύνατο, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε απόσβεση της δαπάνης» δήλωσε προς τη “δημοκρατική” ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Ρόδου Μανώλης Ζηδιανάκης.

Η συνολική δαπάνη αγοράς άγγιξε τα 25.000 ευρώ και αυτά καλύφθηκαν εξ’ ημισείας από δύο ταμεία:

Το πρώτο είναι εκείνο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Ασκληπιάδες”, που ανήκει στο σύλλογο ΑΜΕΑ Ρόδου.

Το δεύτερο μισό της δαπάνης καλύφθηκε από τη φιλανθρωπία ενός Ρόδιου τουριστικού πράκτορα, γνωστού για τις ευαισθησίες του σε θέματα ατόμων με αναπηρίες. Το πρόσωπο αυτό διέθεσε τα χρήματα, χωρίς να έχει προβάλει οποιαδήποτε απαίτηση ως προς τη χρήση τους.

Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν αγοραστεί επτά οχήματα. Τα πέντε από αυτά συγκεντρώνουν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να μπορέσουν να κινηθούν χωρίς προβλήματα στους βοτσαλωτούς δρόμους της παλιάς πόλης. Τα άλλα δύο θα χρησιμοποιούνται σε ανάγκες του υπόλοιπου νησιού. Όλα διαθέτουν οθόνες με χάρτες πλοήγησης, GPS για τον εντοπισμό τους και ό,τι άλλο απαιτείται ώστε ένα άτομο με κινητικές αναπηρίες να νιώσει πλήρως ανεξάρτητο.

Τις νύχτες τα οχήματα φυλάσσονται σε χώρο του συλλόγου ΑΜΕΑ και την ημέρα μεταφέρονται στην κεντρική είσοδο της μεσαιωνικής πόλης. Η όλη διαδικασία είναι κουραστική και χρονοβόρα. Για το λόγο αυτό έχει υποβληθεί αίτημα προς την Αρχαιολογία προκειμένου να εγκρίνει τη στάθμευση των πέντε αμαξίδιων σε κάποιο από τους χώρους της Υπηρεσίας. Η τελευταία αντιμετώπισε θετικά το αίτημα και ενδεχομένως ακόμα και σήμερα να δώσει το “πράσινο φως”. Αλλωστε, τα οχήματα αυτά είναι μικρά, αθόρυβα και η κίνησή τους μέσα στο μνημείο θα περνάει απαρατήρητη. Θετικά έχει ήδη γνωμοδοτήσει και το προεδρείο του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου και ενέκρινε τη στάθμευση-εκκίνηση ενός από αυτά μέσα από το λιμάνι.

Είναι σίγουρο ότι την οδό υποστήριξης της πρωτοβουλίας θα ακολουθήσει και η δημοτική αρχή Ρόδου.

Οι “Ασκληπιάδες

Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση “Ασκληπιάδες” είναι παιδί του συλλόγου ΑΜΕΑ Ρόδου. Δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια με σκοπό γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να μπορεί να υποστηρίξει όλα τα άτομα με αναπηρίες, είτε αυτά είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, είτε απλοί επισκέπτες.

Στόχος τους είναι η ανάπτυξη ενός, όσο το δυνατόν, πληρέστερου δικτύου υπηρεσιών, που θα εξασφαλίσει στον επισκέπτη του νησιού της Ρόδου ασφαλείς διακοπές και τη μέγιστη προσβασιμότητα σε χώρους διαμονής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού που θα πληρούν τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για άτομα με αναπηρία. Ένας από τους βασικούς στόχους της είναι να προχωρήσει σε δράσεις, που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επισκεπτών στο νησί της Ρόδου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή κινητικά προβλήματα, λόγω γήρατος ή αναπηρίας αλλά και στην εξασφάλιση άνετων και ασφαλών διακοπών στο νησί της Ρόδου.

Πηγή:www.dimokratiki.gr