Ρ. Αντωνοπούλου: Θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης 52.000 ατόμων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας ανέλυσε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα. Ράνια Αντωνοπούλου μιλώντας στη Βουλή. Αυτές αφορούν επτά μέτωπα :

images
Πιο αναλυτικά :

1. “Δεν θα αφήσουμε κενά και δεν θα προκαλέσουμε αναμονές στους συμπολίτες μας που προσδοκούν ή έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη σε κάποιο από τα υφιστάμενα προγράμματα. Αναγνωρίζοντας την ευθύνη που έχουμε, σαν τους αθλητές που συμμετέχουν σε μια σκυταλοδρομία, αφού ολοκληρώσουμε την επανεξέταση των προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί, κι αφού προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές, δρομολογούμε αμέσως την υλοποίηση τους”

2. “Θα αναπροσαρμόσουμε και θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα προσωρινής απασχόλησης που έχουν ζητήσει οι Δήμοι και αρχικώς αφορούσε 52.000 ανέργους . Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάμε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις που ζητούν οι Δήμοι αφορούν συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα”.

3. “Επανεξετάζουμε, με ομάδα εργασίας που έχουμε συγκροτήσει στο υπουργείο Εργασίας, όλα τα αποκαλούμενα εμπροσθοβαρή προγράμματα και οριστικοποιούμε εντός των ημερών πόσα και ποια από αυτά θα παγώσουν και ποια θα υλοποιηθούν με νέο σχεδιασμό”.

4. “Αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Προώθησης του ΟΑΕΔ σε ουσιαστικά εργαλεία τοποθέτησης ανέργων σε θέσεις εργασίας με βάση το επαγγελματικό προφίλ, το επίπεδο σπουδών και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ο ίδιος ο ΟΑΕΔ θα υποστηριχτεί καταλλήλως, έτσι ώστε να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο διάγνωσης της προσφοράς και της ζήτησης για εργασία. Οι εργασιακοί σύμβουλοι πρέπει να παίζουν το ρόλο τους, να παρακολουθούν τις ανάγκες και την εξέλιξη των ανέργων που ψάχνουν δουλιά, να τους ενθαρρύνουν και να αναζητούν τρόπους ένταξής τους στην αγορά εργασίας”.

5. “Επανεξετάζουμε το σύστημα φορέων επαγγελματικής κατάρτισης με κριτήριο την ανεύρεση εργασίας για τον τελικό αποδέκτη, που είναι ο άνεργος”.

6. “Διαμορφώνουμε ένα πραγματικό κι όχι υποθετικό-όπως είναι σήμερα- σύστημα διάγνωσης αναγκών επιχειρήσεων και ανέργων, αξιοποιώντας το δυναμικό των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων. Καμία ανάθεση και μελέτη δεν θα δίδεται σε εξωτερικούς συνεργάτες, εάν προηγουμένως δεν εξαντληθούν οι δυνατότητες των εξαιρετικών υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών των υπηρεσιών του υπουργείου”.

7. “Δίνουμε ένα προνομιακό βήμα στην κοινωνική και την αλληλέγγυα οικονομία και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Κατευθύνουμε στην κοινωνική οικονομία τους αναγκαίους πόρους, βελτιώνουμε το θεσμικό πλαίσιο, τη διασυνδέουμε με το νέο περιεχόμενο της κατάρτισης και τής αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα να κινητοποιεί τους ανθρώπους, να οξύνει τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητά τους, να αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους με σεβασμό στο περιβάλλον και το συλλογικό συμφέρον”.

Παράλληλα, η κα. Αντωνοπούλου, σημείωσε πως “η Κοινωνική Οικονομία, στον βαθμό που θα αποτελέσει βασικό κρίκο των έκτακτων πολιτικών για την ανάσχεση της ανεργίας και την ανάκτηση της εργασίας, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική ενεργητική πολιτική απασχόλησης από τις ψευδεπίγραφες «ενεργητικές» πολιτικές που κατάπιαν δισεκατομμύρια, αφήνοντας πίσω τους την καμένη γη της τεράστιας ανεργίας.

Στο σχέδιο άμεσης δράσης που καταρτίζουμε στο υπουργείο Εργασίας θέλουμε να συναντηθούν οι ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας, με τις δεξιότητες και τις κλίσεις του δυναμικού της στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, αλλά και με τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας. Συγκολλητική ουσία αυτού του σχεδίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία”.